NAROD POD BUDNIM OKOM 'NARODNE' VLASTI

Vijesti iz povijesti:

NAROD POD BUDNIM OKOM 'NARODNE' VLASTI

Donosimo vam izvještaj OZNA-e za "kotar" Vis iz travnja 1945.godine.

Ovaj dokument donosimo iz razloga što se odnosi na naš otok,te je zanimljivo povijesno štivo iz kojeg možemo sagledati razmjere kontrole tajnih službi tadašnjeg sistema prema vlastitom narodu.
Ovakve mjesečne izvještaje su suradnici tajnih policija i agencija izdavali tijekom cijele vladavine bivšeg diktatorskog režima. Za pravilno tumačenje pojmova trebamo poznavati kontekst vremena.

Tumač pojmova: 


OZNA (Odjeljenje za Zaštitu Naroda), obavještajna služba SFR Jugoslavije OZNA je utemeljena pod vodstvom Aleksandra Rankovića, visoko pozicioniranog člana Politbiroa i bliskog suradnika Josipa Broza Tita.zloglasna komunistička tajna policija ("sigurnosno-obavještajna služba") Jugoslavije formirana pri "Povjereništvu za narodnu obranu Nacionalnog komiteta oslobođenja Jugoslavije". 13. svibnja 1944 prema zapovjedi Vrhovnog zapovjednika NOV-a i POJ-a utemeljena je OZNA - centralizirana sigurnosno obavještajna organizacija s jedinstvenom organizacijskom strukturom i metodama rada na teritoriju Jugoslavije. Pomoću svojih doušnika OZNA je sijala strah i teror u bivšoj državi.


Jugo-nacionalista: u 1945. označava osobu blisku kraljevskoj vlasti,pro srpski orijentiranu,orjunaš.


Mačekovci: Pripadnici HSS-a te HPSS-a


Reakcionarske skupine: Svaka skupina ljudi za koju je tadašnja tajna policija procijenila da može biti ugroza prema tadašnjoj vlasti.



Radi povijesne objektivnosti upozoravamo da su ovo zapažanja jednog suradnika OZNA-e i da ona i ne moraju biti 100% točna u dijelovima koje agent iznosi kao vlastite zaključke.



Travanj 1945.
Split
Izvještaj OZNA-e za srednju Dalmaciju za travanj 1945. godine.
-----------------------------------------------------------------------------------------------


CENTRU ZA DALMACIJU OZNE ZA HRVATSKU
S p l i t
Predmet: Mjesečni izvještaj za okrug
Srednje Dalmacije
za mjesec april

KOTAR VIS:
Nagli razvitak dogadjaja na vojničkom polu u zemlji i vani, pobudilo je veliko interesovanje masa. Povodom ovih dogadjaja, raspoloženje i oduševljenje masa je mnogo poraslo, što se očituje u velikoj zainteresovanosti i diskusijama o skorom slomu fašizma. Naročito interesovanje kod mase pobudilo je pitanje Istre i Trsta. Dana 11 ov. mj. po svim selima otoka Visa priredjene su demostracije protiv fašističke Italije, pri čemu je učestvovalo 75% naroda. U tim demostracijama odrazilo se je oduševljenje naroda za NOB, a nadasve ljubav za Istru i mržnja na talijanski fašizam.
Dana 13 ov. mj. povodom potpisivanja sporazuma izmedju SSSR-a i Jug. vlade priredjivani su mitinzi, pri čemu je narod pokazao oduševljenje za SSSR i NOP.
Takodjer su priredjivani mitinzi povodom formiranja hrvatske demokr. vlade na kojima je narod uzeo masovnog učešća. Općenito gledajući situacija i raspoloženje naroda na Visu svakim da danom se poboljšava.
Rad reakcionarnih elemenata je vrlo malo osjetljiv, ali se zapaža njihovo grupisanje. Do sada nisu bili u stanju da sprovedu bilo koju jaću političku akciju, osim povremenih ubacivanja zastarjelih parola. Najjača reakcionarna struja na Visu su Jugonacionalisti, kojima se je pridružio velik broj mačekovaca te danas stoje na istoj liniji. Kao i na svim ostalim kotarevima, tako i na Visu, najaktivnije, tj. najočitije okupljanje omladine vrši se po incijativi i rukovostvu Klera. Župnik don Dinko Jerković daje veliku podršku grupi omladinaca i omladinki, koji su već od ranije frankovački nastrojeni i isticali se kao organizatori križarskih udruženja. Kod svečenstva se zapaža velika zamorenost snošenja nove situacije, što izražavaju na svakom onom mjestu gdje smatraju da neće biti prijavljeni. Jako su oprezni te svoju propagandu sprovode na vjerskoj i crkvenoj liniji.
Organi OZNE na Visu budno prate svaki i najmanji akt reakcionera i svaku njihovu izjavu ili parolu, vode nad njima kontrolu. Iznosimo vam konkretan rad reakcionera iz čega ćete viditi i rad, tj. kontrolu naše mreže na otoku.
Jugonacionalisti:
Dana 30. III. t. g. došao je sa parobrodom iz Splita Mardešić Vicko
(Viščica) poznati Anglofil, gdje ga je dočekao jedan engleski oficir sa djipom, ukrcao ga sa prtljagom i prebacio ga u Komižu kući.
Dana 4. IV. t. g. na prelazu za Italiju stigao je S/S Ljubljanom jedan ruski oficir u pratnji 3 naše drugarice. Jednoj od ovih približio se Ilić Tonči istaknuti četnički simpatizer, te istu ispitivao odakle idu, kuda idu, s kojim poslom itd.
Dana 5. IV. u 20.00 sati izišli su iz apoteke Brajčića Stjepana Tonči Ilić i Brajčić te su otišli u “Malu Bandu” u kuću Gabelić Ante gdje su se sastali sa Gabelić Tomom i zadržali se u razgovoru do (?) sati.546 
Dana 2. ov. mj. u 16.30 sati, na povratku iz Splita Gabelić Ante odmah je išao u apoteku Brajčić, gdje se je sastao sa Iličem Tonćem, Brajčić Stjepanom, Mičem Rokićem i dvojicom nepoznatih stranaca. Ova dvojica su se sa njima zadržali u razgovoru 15 minuta, a ostali su se poslije 10 minuta razišli.
2. ov. mj. u 19.00 sati sastali su se u Podšpilju u kući Mladineo Dominka, Borčić Juraj, don Ante Djakoni pop iz Podšpilja i vlasnica kuće, gdje su se zadržali u razgovoru do 21.00 sati. Spomenutia Mladineo je učiteljica u Podšpiljama, a poznata je kao aktivna jugo-nacionalistkinja još i danas.
Dana 8. ov. mj. u 15.00 sati sastali su se: Mladineo Šimun učitelj na službi pročelnika Prosvjetnog odjela Kotarskog NOO za Hvar-Vis, žena Domenika Mladinea,
Borčić Juraj i don Ante Djakoni takodjer u Mladinea u kući, gdje su se zadržali do 16 sati. Svakim dolaskom Šimuna Mladinea na Vis, dotični se redovito sastanu. Sam Mladineo Šimun nije privržen NOP-u, a još i danas je poznat kao jugo-nacionalista.
Dana 1. ov. mj. u prvom sumraku iz predjela zvanog Selo u Komiži izišli su Mardešić Vicko /Višćica/ Karlo Petrić, Pavao Borčić (Karuza), Božanić Ante, Marijani Joze i Mardešić Ante /Pende/. Budući da su svi iste reakcionarne grupe obračena je na ovo pažnja.
Dana 2. ov. mj. u 2.00 sati, na obali u Komiži sačekali su: Karlo Petrić i don Ante Djakoni, popa Dušana Nazora i u razgovoru ostali do kasno u noć.
Dana 18. IV. t. g. na parabrodu iz Splita za Komižu nalazili su se Mardešić Vicko i Eneo Forenpoher. Apotekar Stjepan Rajčić iz Visa izkoristivši labavost kontrole u Visu uspio je ući na brod, gdje se je zadržao sve do odlaska parabroda u razgovoru sa Forenpoherom.
Dana 19. ov. mj. Gabelić Ante otputovao je za Split, a prije 3-4 dana je došao iz Splita te po običaju sastao se sa grupom u apoteci Brajčića.
24. ovog mjeseca Gabelić Ante se vratio iz Splita i u 17 sati su se sastali u apoteci Ilić Tonči, Roki Miče i Brajević Stjepan, gdje su se zadržali oko 4 sata i 40 minuta.
Istoga dana na večer imale su se održati prove viškog pjevačkog društva, kojeg je Brajčić dirigent, zbog proslave I maja. Ali nije došao, tako da se probe nisu održale, a on je motivirao svoj izostanak zbog bolesti.
25. ovog mjeseca na povratku iz Splita Tomić Šimun trgovac vinom iz Visa, sastao se sa grupom Višana i rekao: “Čuo sam u Splitu od Engleza i Amerikanaca, da više neće davati Jugoslaviji hranu, kad naše vlasti neće da tu hranu djele narodu, a narod je gladan.
Prije par dana u Split je stigla veća količina hrane, partizani je nisu smjestili u magazin, a preko noći je došla kiša i uništila dosta. Na ovo su prisutni poćeli komentirat te su neki prigovarali, kako je narod gladan, a da se hrana tako upropaštava.
26. ovog mjeseca u 19 sati na radio vjestima nalazio se je fra Stanko Frizin iz samostana Prirovo-Vis. U medjuvremenu, dok je trajala emisija, stalno je gledao na sat i u 19.30 sati naglo je otišao. Sastao se kod pravoslavne crkve sa Ilić Tončem, koji ga je ispratio do samosatana Prirovo.
27. ovog mjeseca u 17.30 sati izišao je iz kuće Ilić Tonča, Marinković Lula odbornik mjesnog NOO-Vis /gospodarski odjel/, poznati Jugonacionalista, a za njim u istu kuću ušao je Ilić Ivan njegov istomišljenik. Ovo je bilo dva dana prije sjednice vinogradarske zadruge, a imala se je održati sjednica na kojoj se je imalo pretresti pitanje fuziranja. Povodom formiranja Hrvatske vlade, Roki Niko, poznati Jugonacionalista u Pliskom Polju rekao je: “ Opeta se vračamo na staro, cjepa se velika Jugoslavija, odkud to da Hrvati mogu dobiti svoju vladu.
Dana 22. ov. mj. u Pošpilje, Svilajčić Blaž (Samarina) zagrijani Mačekovac, iako nesvjestan rekao je: “Šaka radnika je zavladala sa seljacima, najbolje se vidi iz toga što su svi radnici namješteni negdje u pozadini, a seljaci ginu na frontu. Poznajući Svilajčić Blaža vjerovatno je da je sve čuo od nekoga tko namjerno širi ovakve parole. Ostavljena mu je kontrola.
Dana 20. ov. mj. na prelazu preko Komiže za Beograd iskrcao se je poručnik Bogdanović Paskval rodom iz Komiže, koji je u staroj Jugoslaviji bio izmedju glavnih agenata u Beogradu, a od kapitulacije Jugoslavije pokazao se dobar u vojno-pozadinskoj službi. U razgovoru sa Mardešić Vickom, Petrić Karlom, Torre Franjom i još nekim jugonacionalistima, zapazio je i rekao svom bratu: “Interesantno, svi kraljevci isto misle i tumače, izgleda mi da reakcija u Komiži dosta radi. Naročito je opasan Vicko Mardešić, jer izgleda da je on povezan i vani Visa. Ovih dana u Komiži u svojoj brijačnici Marijani Joze (Pulenta) poznati jugonacionalista rekao je: “Nek mi odgovori tko zna što je Jugoslavija dobila u ovomratu, kad drugi unutar nje diktira. Bolje je bilo ne voditi borbu, manje bi naroda izginulo,a prije bi se oslobodili. 

Veze sa Saveznicima: 
Dana 5. ov. mj. u 14.00 sati Ilić Eti žena Darka iz Splita koja je svojevremeno bila organizirani četnik, preselila se je iz Visa u Komižu. Za prebačaj njezinog prtljaga bio joj je na raspolaganju engleski oficir iz jedinice MUVMANS sa djipom. Istog dana je dva
puta bio na Visu specijalno radi njenih potreba. Od iste se otac nalazi u amerikanskoj mornarici kao oficir, te je nastojala da se sastane s njime. U tu svrhu bila je u vezi sa komandantom aerodroma na otoku, kao i sa ostalim višim Savezničkim oficirima. Njeno kretanje i ponašanje je bilo sumnjivo, te je otpremljena kući u Split. 
24. ovog mjeseca u večer izmedju 23 i 24 sata u kuči Mandaković Josipa išli su dva Engleza koji su u službi na jedrenjacima koji dovažaju materijal. Poslije plesa Mandaković Antica žena Josipa stara oko 42 god. i Tomić Antica stara oko 20 god. stupili su u vezu sa gore napomenutom dvojicom Engleza i otišli zajednički u kući Mandaković. Ovo je zapazio pročelnik upravnog odijela Opčinskog NOO uzeo dva milicijonera i otišo da ispita stvar. Pri ulasku u kuču koja je bila zaključana, nijesu dotične žene htjele otvoriti već sa drugog sprata je došao muž Mandakovićke koji nije po pričanju pročelnika zna što se dogadja u kući jer je došao u spavačoj robi. Pročelnik je našao na prvom spratu u primačoj sobi samu njegovu ženu i upitao je gdje se nalazi Tomić Antica, ona je rekla da nezna a zatim je pročelnik našao u krevetu u obližnjoj sobi na istom spratu. Na pitanje gdje se nalaze ona dva Engleza odgovorila je, biti će se preplašili i pobjegli vani, medjutim pregledavajući dalje kuću nadjeni su u primačoj sobi izmedju ormara i zida. Kad su ih pronašli jedan od Engleza je uperio revolver na pročelnika i milicijonera i dobacivao razne uvredljive reči. Pročelnik ih je pozivao vani ali oni nijesu se htjeli pokoravati zatim pročelnik sa stražarima je izišo vani i zaustavio se na ulici, za njima poslije kratkog vremena izišli su Englezi i nanovo je nastalo prepiranje na ulici i nepokoravanje, te koji je imao revolver uhvatio je šešir pročelnika i bacio ga. Uvidjevši pročelnik napeto stanje otišo je sa stražarima, a Englezi su se vratili u kuču gdje su prespavali cijelu noč. U ispitivanju Antica Mendaković je izjavila da su joj Englezi rekli, da će ih oni čuvati čitavu noć da ih ne uhapse partizani. Sa ovim postupkom je bio upoznat oficir vršioc dužnosti Engleske misije na Visu koji je obečao da će ih kazniti, a žene je uzeo na postupak Upravni odjel Opčinskog NOO. U koliko nam je poznato ne postoji sumnja političke povezanosti.

25. ovog mjeseca oko 22 sata prolaskom na obali Komiže, komesara III Baterije Mornaričke stanica Vis, Hure Petra napao je jedan Engleski vojnik sa borbenog čamca za spasavanje padobranaca, prezimenom Wils P. A. riječju “Stupido”, ovaj mu je odgovorio da zašto ga vrijedja i napada, nato se Englez ponovo približio k njemu i rekao mu: “Stupido partizan, Tito i vaša petokraka,” te nastavio izazivati da se sa njim potuče. U tom momentu naišla je patrola partizanske straže uspjela Engleza uhapsiti i pošto se u kasarni odupirao vezala ga i istu noć sprovela u Komandu Mjesta Vis. Sutradan je Komanda Mjesta pozvala oficira engleske misije stvar mu obrazložila i predala. Engleski oficir je izjavio da će ga kazniti. 
Gore navedeni postupci sa strane savezničke vojske ne bi se mogao prepisati ostalom dijelu savezničke vojske, već naprotiv njihov odnos prema našim vlastima, vojsci i pučanstvu je dobar, a takodjer i sa naše strane prema njima.

Dana 11. IV. prilikom demonstracija na otoku Visu u vezi italijanskih demonstracija koje su izbile u Rimu o odnošaju na Istru. Kako su bile demonstracije po cijelom otoku tako i u selu Marinje Zemlje gdje su se nalazili naši i engleski avijatičari, odnosno Komanda R.A.F-a. Kroz ovo selo Marinje Zemlja prolazi cesta uz koju su engleski stanovi i barake te je tuda imala proći povorka da bi prispjela do dvorane gdje se imao održati zbor o značenju demonstracija. Demonstracija je prošla mimo engleske ustanove u duhu demonstracija sa palenjem krijesova i raznim poklicima protiv Italijanskog fašizma i reakcije. U to vrijeme kada je povorka prolazila mimo savezničke barake u Štabu R.A.F.-a nalazio se je kapetan I Lovačke Jug. Eskadrile drug Lolić. Komandant R.A.F. u prisustvu pomenutog kapetana je izjavio da ako neprestanu sa demonstracijama da će silom odbiti demonstrante, našto mu je drug kapetan Lolić odgovorio: nemojte se igrati jer bi vas mnogo koštalo, ovo je napravio narod na svojoj teritoriji a u vas se neće nitko dirati. Sutradan od Komande R.A.F.-a bili su pozvani jedan član Opčin; NOO i jedan član Komande Mjesta Vis. Do komande R.A.F.-a otišli su tajnik Opčinskog NOO i komandant Komande Mjesta VIS. Komandant R. A. F.-a je kazao da su sinoč pravljene demonstracije, a da oni nijesu bili upoznati s time i da na temelju toga je poslao sinoć telegram nekoj italijanskoj eskadrili koja je toga dana imala doći na Vis da ne dolazi, te da je istog dana zaustavio i svoju eskadrilu koja je imala ići u akciju, te da će u vezi ove demonstracije žaliti se Maršalu Titu. Poslije njegove izjave stali su ga drugovi uvjeravati da narod i vojska nijesu pravili demonstracije protiv italijanskog naroda koji se bori na strani ujedinjenih nacija već protiv italijanskog fašizma i njihove reakcije. Tako u duljem razgovoru isti se je uvjerio našto je odgovorio: da je on mislio da mi uopće nećemo italijanskog vojnika na našem teritoriju te da je u vezi toga naredio da ne dolazi talijanska eskadrila na Vis, a da su oni bili upoznati zbog čega je demonstracija da bi bili i oni učestovali u njoj.

Gore navedni postupci sa strane savezničkih vojnika ne bi se mogli prepisivati ostalom dijelu savezničke vojske. Naprotiv njihov odnos prema našim vlastima, vojsci i pučanstvu je dobar. Takodjer naš odnos prema njima je dobar.
Opaža se u posljednje vrijeme da reakcioneri sa otoka Visa, a naročito iz Komiže, svakih par dana posječuju Split. Prema dobivenim informacijama u Splitu se nalazi Mihovilović Jakov Nikolin iz Komiže, koji dočekuje ove reakcionere u Splitu. Isti je poznat kao veliki Jugo-nacionalista i nezadovoljnik prema NOP-u. Isti je tražio od gradskog NOO-Split dozvolu za boravak u Splitu. Razlog za boravak u Splitu nema, jer nigdje nije zaposlen da bi mogao sam sebe izdržavati, te je njegov boravak u Splitu sumnjiv.

Nastavlja se.....

Izvor: ZLOČINI I TEROR
U DALMACIJI
1943.-1948.
POČINJENI OD PRIPADNIKA NOV,
JA, OZN-e I UDB-e /br. 162. str, 417./
http://www.znaci.net/00002/410.pdf

Primjedbe

  1. Zanimljivo a još je zanimljivije da su mnogi od tih "Reakcionara""Jugonacionalista-Kraljevaca"kasnije bili na visokim funkcijama u Titovoj Jugoslaviji valjda je Tito procijenio da će mu biti odaniji pro-srpski Jugoslaveni nego iskreni Hrvatski Komunisti.
    Za neke navedene smatram i da su bili krivo "Procijenjeni" od agenta(znam neke ljude iz prići nonota i oca).Ali tko zna puno je vremena prošlo i teško je donosit zaključke u svakom slučaju zanimljivo.

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Komiža: "nastavimo lijepu prIču..." - KAMP KAMENICE

Sada znamo kako se JNA na Visu "odbranila" od napada MUP-a

TITOVA ŠPILJA - komunistička LAŽ!