KOMIŽA - reportaža o upravljanju gradskim prostorima

Spomen dom palim borcima NOR-a službeni je naziv ove zgrade koju su Komižani sami izgradili a Tito je 1964. g. svečano "otvorio". Čak ni komiški HDZ nije dirao u naziv objekta a osobito ne u slike poginulih (i od komunista likvidiranih) Komižana - sudionika NOB-a!
Kao vrsna gospodarica gradskih prostora, TONKA IVČEVIĆ (SDP) je slike palih boraca presmjestila u - HODNIK! 

Ponovno su "pali", ovoga puta u njenoj 9. tržišnoj "ofenzivi" pa Komižani danas imaju jedinstveni "SPOMEN - HODNIK"
Pogled na unutrašnjost Galerije MardešićDo 1984. g. ovaj prostor je bio "Studio 2" - okupljalište Saveza omladine, a onda je preimenovan u stalni postav slika Borisa Mardešića. 

SDP-ovci su 1990. godine polovinu Galerije pretvorili u birtiju a ostatak je ove 2015. g. TONKA IVČEVIĆ  "stavila na tržište". 
Ovo nije gradska zgrada već Ministarstva pomorstva - Ispostava lučke kapetanije. Nakon odlaska službenika (SDP-ovca) u penziju godinama je bila Dom 1 umirovljenika. 
Danas je ova zgrada tek "ukras" štekatu koji je Tonka Ivčević dodijelila familiji svog ortaka - šefa lokalnog HNS-a i predsjednika Gradskog vijeća Ede Bogdanovića. 
Ovo je sad već bivša čitaonicaZa vrijeme tekućeg Tonkinog mandata izgubila je svoju svrhu. Za vraćanje stoljetne svrhe "živote je riskirala" bliska rodbina i prijatelji - akademici i ostali pismoznanci svojim veleumnim napisima u "Slobodanki" .
Mletački kaštel "Komuna", bivša općinska zgrada, ribarska zbirka koja je u prizemlju "izgubila" eksponate ali je dobila svojstva i sadržaj mauzoleja u čast jednom gospodinu, a nekada drugu, koji je proglašen "općim dobrom".
Dom JNA je preuređen u Kulturni centar Ivan Vitić i svečano otvoren u svibnju 2013. Od tada je u njemu djelovalo _____ kulturnih udruga i ustanova (sami dopišite). U njemu su, osim otvaranja, od kulturnih priredbi održane još 2 predstavljanja knjiga "izabranih" autora. Danas se tamo na platformi "Lissa"* gradi "razvoj civilnog društva na našem otoku.
* fašistički naziv za Vis
Posjed bivšeg brodogradilišta Filip Vermeullen je "obranio" zahvaljujući Ugovoru koji je bio zaključio s obližnjom konobom.
Ali, tko je bacio oko na mehaničku radionicu? Uskoro će se i to doznati! 
Godinama su u bivšoj kasarni tek skladišta i sezonski parking. Zar je gradonačelničina tržišna ekonomija na dopustu, ili je još u Saboru? 
Nekada praonica u kasarni a danas čeka - rušenje.
Planira se gradnja POS-ovih stanova za one koji u zemlji i gradu blagostanja još imaju novca u jastuku ili na bankovnim računima (a možda i riješeno stambeno pitanje?). Tzv. "tržišno raspolaganje" javnim resursima.

Stara ambulanta - gradski objekt koji već godinama osporava "Modra špillja" d.d. a zapravo dojučerašnji konobar-direktor k tome i aktualni predsjednik Gradskog vijeća (?!) EDO BOGDANOVIĆ. Koliko li ovaj objekt vrijedi vjerovnicima, stečajnom upravitelju a koliko onoj koja skrbi o gradskim nekretninama - gradonačelnici TONKI IVČEVIĆ? 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Komiža: "nastavimo lijepu prIču..." - KAMP KAMENICE

Sada znamo kako se JNA na Visu "odbranila" od napada MUP-a

TITOVA ŠPILJA - komunistička LAŽ!