Feljton: TKO JE PROTIV KOMIŽE? (1. dio) UPU naselja Komiža


Godine 2006. - Grad Komiža je (konsenzusom svih političkih stranaka) donio novi Prostorni plan. Bilo je za očekivati ubrzaniji razvoj našega mjesta. ALI...
Već nakon lokalnih izbora 2009., pokazalo se da neki ne mogu funkcionirati bez povlastica.

AD MMX.
Komiška vlast (gradonačelnica i njeni suradnici) je naručila Urbanistički plan naselja Komiža (UPU) kojim je naselje Komiža podijeljeno na zone. Tijekom javnog uvida u Galeriji Mardešić, građanima je postalo jasno da neće „svi jesti iz istoga kazana“, odnosno da pred komiškom vlasti nisu svi jednaki.
U zonama 5.a, 5.b i 5.c predviđena je gradnja objekata (pa i pravih hotela) s 3 etaže i preko 700 m2 brutto površine a sa druge strane u zonama 6.a, 6.b i 6.c – gradnja je ograničena na prizemnice veličine poljskih kućica.
Ono što je osobito smetalo građane koji su se pobunili tijekom javne rasprave jest činjenica da je u povlaštenim zonama 5.a., 5.b. i 5.c predviđeno daleko više nego li je dopušteno planom višega reda – Prostornim planom Grada Komiže iz 2006. godine. Na raspravi je postalo jasno da bi parcele u zonama 6.a, 6.b i 6.c postale krajobraz i tvornice kisika parcelama u zonama 5.a., 5.b. i 5.c. Drugim riječima, teško je bilo ne primijetiti DISKRIMINACIJU

Evo i TABLICE:
zona
Veličina parcele (m2)
Max.
%
Izgra-đenosti
Max.
broj
etaža
Najveća dopušt.
visina
(do
vijenca objekta)
Min. udalj.
jenost objekta od međe
Max. visina ogradnog zida
Max. 
broj 
kreveta 
(za ugost.
objekt)
5.a1
100 - 200
60 %
Po+Pr+2
11,0 m
od 0,0 do 3,0 m
3,5 m
80
5.b
100 - 400
40 –
- 60 %
Po+Pr+2
11,0 m
od 0,0 m
3,5 m
40
5.a2
300 - 1000
20 –
- 30 %
Po+Pr+2
10,0 m
3,0 m
1,5 m
20
6. a
300 - 1500
15 %
Po+S ili Pr
4,0 m
3,0 m
1,5 m
10
6.b
500 - 2000
15 %
Po+S ili Pr+1
7,0 m
3,0 m
1,5 m
20
6.c
600 - 1500
10 %
Po+S ili Pr+1
7,0 m
3,0 m
1,5 m
10
Žutom bojom označili smo odredbe koje smo smatrali protuzakonitim!

Komiški HDZ se stavio na stranu svih građana koji bi donošenjem ovakvog Plana bili diskriminirani i oštećeni a osporio je odredbe kojima bi neki, potezom pera, a i protivno propisima, bili stavljeni u povlašteni položaj!
Dana 12. lipnja 2010., tijekom javne rasprave, uputili smo pisane primjedbe na adresu Jedinstvenog upravnog odjela Grada Komiže. Osobito smo zahtijevali:
- potpuno ukidanje predloženih odredbi za zone 5. i 6., odnosno njihovo izjednačavanje u okviru odredbi iz važećeg Prostornog plana.
Umjesto da UPU smjesta uskladi sa željema većine građana Komiže, ALI I S PROPISIMA, komiška je vlast počela zavlačiti postupak donošenja Plana (po onoj narodnoj: "Kad ne može po našu, neće bit NIKAKO"). 
Svi rokovi za donošenje predloženoga Plana su prošli, a kako Vlast nije izradila novi prijedlog Plana, niti se usudila ovaj nakaradni staviti na dnevni red Gradskog vijeća, zatražili smo nadzor urbanističke inspekcije.

AD MMXI.
Umjesto da prihvate odgovornost za prijedlog Plana kojim su jedne građane pokušali oštetiti a druge (protupravno) nagraditi, vladajući su započeli s huškanjem protiv komiškog HDZ-a:
Iz Zapisnika 23. sjednice Gradskog vijeća, održane 2. lipnja 2011., godine: Tko je kriv za zastoj? Po gradonačelnici Tonki Ivčević - ZNA SE!
Neki su postali i nestrpljivi:
Iz Zapisnika 26. sjednice Gradskog vijeća održane 28. studenog 2011.: Zbog čega je baš vijećnik Edo Bogdanović tražio adresu urbanističke inspekcije?
Iako je tijekom 2011. godine UPU naselja Komiža bio predmetom nadzora Urbanističke inspekcije, gradonačelnica Tonka Ivčević je iz proračuna uredno isplatila 123.000,00 kuna izrađivaču Plana - tvrtki "Urbos" d.o.o. Split. Valjda za "dobro" obavljen posao. 
Iz Godišnjeg izvještaja o izvršenju proračuna Grada Komiže za 2011. jasno je vidljiva isplata 123 tisuće kuna za radove na UPU naselja Komiža. Prava sitnica!

AD MMXII.
Dana 20. veljače 2012. godine, konačno je stigao je nalaz Urbanističke inspekcije.
Nalazom je utvrđeno:
- da gradska vlast može, ako želi (a želju je nedvojbeno "iskazala" prijedlogom Plana), i ograničiti gradnju (odn. obezvrijediti parcele) u pojedinim zonama. U ovom slučaju 6.a, 6.b. i 6.c.
- da su odredbe o većoj visini građevina, manjim građevnim parcelama i većoj izgrađenosti građevnih parcela, protivne čl. 60. st. 1. Zakona o prostornom uređenju i gradnji. Dakako, riječ je o odredbama kojima se uredila gradnja u povlaštenim zonama 5.a., 5.b. i 5.c. 
- da su priče o građevinskim bonusima protivne načelu sudjelovanja javnosti i pristupa informacijama itd.
Malo iz nalaza Urbanističke inspekcije od 14. veljače 2012.

Sve u svemu:  
Nalaz Urbanističke inspekcije potvrdio je navode iz prijave komiškog HDZ-a!
Izašlo je na vidjelo: TKO je krivac za nedonošenje UPU naselja Komiža u zakonskom roku! Potvrđeno je da je komiška vlast jedne pokušala oštetiti a druge (nezakonito) nagraditi!
Komiška gradonačelnica Tonka Ivčević, kao nositelj izvršne vlasti, mogla je, sučeljena s nezadovoljstvom velikog broja građana, naložiti izrađivaču, promjenu predloženog Plana, na korist svih građana. 
Ponavljamo: Mogla je. Ali ipak nije! Čvrsto je ustrajala na prijedlogu urbanističkog plana koji bi jednima (većini) donio veliku štetu a drugima - korist.
Svojim prijedlogom Plana, komiška vlast nam je potvrdila kako bi trebala izgledati "još boja Komiža", koju su najavili: Boljitak jednima - nauštrb svih ostalih!
Što im možemo poručiti?
Optužujete nas da "kočimo razvoj“? Možda, ALI - ne razvoj Grada Komiže nego nezakonit razvoj povlaštenih pojedinaca!
Da budemo načisto, činit ćemo to i ubuduće, kad god to bude na štetu preostalih građana Komiže!
Na koncu, evo i nalaza u cijelosti:
Nalaz je stigao a koliko je njime zadovoljan vijećnik Edo Bogdanović, nije nam poznato!

Piše: Mićo Sviličić

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Komiža: "nastavimo lijepu prIču..." - KAMP KAMENICE

Sada znamo kako se JNA na Visu "odbranila" od napada MUP-a

TITOVA ŠPILJA - komunistička LAŽ!