Feljton: TKO JE PROTIV KOMIŽE? (2. dio) Izmjene i dopune Prostornog plana Grada Komiže

Pitate se: Zbog čega je Urbanističkim planom uređenja naselja Komiža, o kojem je pisano u 1. dijelu Feljtona, naše mjesto podijeljeno na 6 zona:
- potezom pera, objekti i građevinsko zemljište u zonama 6.a, 6.b i 6.c, postali bi gotovo bezvrijedni;
- potezom (istog) pera, porasla bi vrijednost zemljišta u zonama 5.a., 5.b. i 5.c.. (na nezakonit način) čime bi vlasnici postali dobitnici nauštrb onih u zonama 6. koji na svojoj zemlji više ne bi mogli ni graditi niti bi istu mogli prodati.
Tko to čini razlike među Komižanima? 
Ukoliko smatrate da podjelu zemljišta na vrlo vrijedno i nevrijedno čini možda Država ili neki nadobudni urbanist - prevarili ste se. To je djelo naše lokalne vlasti, predvođene gradonačelnicom, koja je naručila i Vašim novcem platila takav diskriminacijski plan! Takva vlast naprosto nije u stanju funkcionirati ukoliko bi svi, ama baš svi, bili jednaki pred njihovim Odlukama!
Jednako kao i s UPU naselja Komiža, komiška se vlast ponijela i kod Izmjena i dopuna Prostornog plana Grada Komiže. Prijedlog koji su izložili u Galeriji Mardešić u svibnju i lipnju 2010. godine dokazao je naše tvrdnje:


UMJESTO KOREKCIJA U KOMIŽI 
- PROŠIRENJA U PODHUMLJU!
Iako je, sukladno Odluci Gradskog vijeća Grada Komiže iz 2008. godine, izmjenama trebalo obaviti tek neka usklađenja sa zakonima, preispitati granice UPU-a (planova nižega reda) i, obaviti, «korekciju granica građevinskog područja (iznad «Neptuna», meterološka postaja, Baškot»), iz izloženih grafičkih priloga bilo je potpuno razvidno da je izrađivač (tvrtka "Urban design" d.o.o. iz Zagreba) po nečijim nagovoru ili nalogu označio i ucrtao NOVA građevna područja na području naselja Podhumlje.
Izloženi prijedlog Izmjena i dopuna Plana, izazvao je nezadovoljstvo građana. Prema njihovim primjedbama postupano je uglavnom po onoj "Psi laju - karavane prolaze!"
Vlast nije bila spremna odstupiti od svog "uradka". Kad je istekao zakonski rok za upućivanje konačnog prijedloga Plana Gradskom vijeću, HDZ - Gradski odbor Komiža, koji je također sudjelovao u javnoj raspravi, uputio je zahtjev za obavljanje nadzora - Urbanističkoj inspekciji ali i nekim drugim državnim tijelima.

DOK GRAĐANI ŠALJU PRIMJEDBE, 
POVLAŠTENI SVOJE "PROBLEME" RJEŠAVAJU - DIREKTNO
"Na jednoj od idućih sjednica, točka dnevnog reda biti će problematika i kočenje projekata Grada Komiže.", rekao je predsjednik Gradskog vijeća Vinko Sviličić na sjednici Vijeća 28.11.2011.
Pošto ta točka nikako da stigne na dnevni red Vijeća, došla je na dnevni red ovog Bloga. 
Vratimo se 3 godine unatrag: 
Na zadnjim izborima za Gradsko vijeće Komiže izabrano je 11 vijećnika: 4 s liste SDP-HNS, 4 s liste HDZ-HSU, 2 iz HSS-a i 1 nezavisni. Prva konstituirajuća sjednica nije uspjela jer je kandidat HDZ-HSU za predsjednika Vijeća dobio 5 glasova, SDP-HNS - 4 glasa a 2 vijećnika iz HSS-a su bili suzdržana. Na ponovljenoj sjednici Vinko Sviličić (HSS) je sa 6 glasova vijećnika SDP-HNS i HSS-a izabran za predsjednika.
Slučajno ili ne, prijedlogom Izmjena i dopuna Prostornog plana, u NOVO građevinsko područje naselja Podhumlje "osvanula" je baš njegova parcela, inače vrijedno poljoprivredno zemljište, po važećem Prostornom planu.
Granice građevnog područja u Podhumlju po važećem PPU iz 2006. godine
Nove granice građevnog područja u Podhumlju koje je ucrtala tvrtka "Urban design" d.o.o. Zagreb
Moramo biti objektivni: Urbanistička inspekcija nove hrvatske Vlade, ipak je za 2 mjeseca dovršila nadzor nad izradom Izmjena i dopuna Prostornog plana Grada Komiže, za razliku od Inspekcije prethodne Vlade kojoj nije bilo dovoljno ni godinu i pol dana. NALAZ JE potpuno potvrdio naše sumnje: 
S jedne strane, građanima-sudionicima javne rasprave od 20. svibnja do 15. lipnja 2010. godine, odbijalo se njihove zahtjeve za proširenje građ. područja iz razloga što bi isto bilo "vrijedno poljoprivredno zemljište"
S druge strane, predsjednik Gradskog vijeća Grada Komiže  gosp. Vinko Sviličić, svoj je prijedlog  uputio još 15. prosinca 2009. godine (pola godine prije javne rasprave!) a njegov je prijedlog prihvaćen iako je također riječ o "vrijednom poljoprivrednom zemljištu". 
Ovaj dio nalaza Urbanističke inspekcije potvrđuje da su pojedinci u izradi Planova sudjelovali na "poseban" način!

Takva "procedura" u kojoj je sudjelovao predsjednik "komiškog parlamenta", NIJE SMJELA UTJECATI NA PROŠIRENJE GRAĐEVINSKOG PODRUČJA NASELJA PODHUMLJE, stoji u nalazu Urbanističke inspekcije.
Je li ova "intervencija" u prostoru bila rezultat političke trgovine? Za koje je svrhe predsjedniku Gradskog vijeća trebalo novo građevinsko područje u Pohumlju, kad već ima riješeno stambeno pitanje i k tomu je, ne tako davne 2005. godine, na njegov zahtjev, prošireno građevinsko područje u Podšpilju (zapadno od Zadružnog doma)?  
Možda su to ti "gradski projekti" koji se koče?
I u godini (2011.) u kojoj su planovi bili predmetima nadzora Urbanističke inspekcije, porezni obveznici su plaćali "gradske projekte" u naselju Podhumlje
Umjesto odgovora, pratiteljima bloga ponudili smo tek nalaz Urbanističke inspekcije od 15. veljače 2012. kako bi, još jednom, sami procijenili TKO JE ZA KOMIŽU, TKO ZA SAMOGA SEBE, A TKO - PROTIV KOMIŽE?

Piše: Mićo Sviličić

Primjedbe

  1. Kažete da su se građanima odbijali zahtjevi za proširenje građevinskog zemljišta. To mi je vrlo zanimljiva informacija, jer ja na svoje prigovore i zahtjeve još uvijek nisam dobio odgovor.

    OdgovoriIzbriši
  2. Vjerujemo da niste. Sve podatke kojima raspolažemo, objavljivat ćemo pa ćete, barem posredno, doznati kako su prošle pojedine primjedbe.

    OdgovoriIzbriši
  3. Izvješće i rješenja primjedbi smo postavili na idućem postu.

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Komiža: "nastavimo lijepu prIču..." - KAMP KAMENICE

Sada znamo kako se JNA na Visu "odbranila" od napada MUP-a

TITOVA ŠPILJA - komunistička LAŽ!