U Kaštelima postavljena kobilica za novi brod do Biševa

Ne, nije se još počela graditi nova, 3., "pruga", 
jer ni ona druga, nazvana "Sv. Salvestar" još nije
okončana već traje pune 2 godine i 7 mjeseci. Neka traje kad je lipo, mogli bi pomisliti ALI... Nakon što je krajem 2008. godine  u Kaštelima priređeno svečanost postavljanja kobilice za gradnju nove pruge za Biševo, uz ritual povijesne krivotvorine (posipanja pepela po kobilici), nešto je očito pošlo po zlu. 
Kada je prije 14 godina, čin posipanja pepelom spaljenog broda po kobilici budućega, proglašen običajem, oglasio se komiški župnik don Šime Vrsalović uspoređujući taj ritual s ritualima Sai Babe. A Sai Baba je umro  u travnju ove godine...
Očito, što krivo započne, ne može pravo ni završiti. 
Čim se brod(ica) od 15 metara duljine gradi dulje od kruisera od 300 metara, tu nisu čista posla. Poznavajući komiške stranputice (kupnja Nautic-radija, POS za gradske čelnike, urbanistički planovi za nekolicinu itd.), treba se naglas zapitati : "TKO" je sve "pomagao" projektirati novu prugu za Biševo. Strah nas je i pomisliti tko bi od komiških "astronauta" mogao davati smjernice za gradnju broda. 
Bilo kako bilo, ako "Sv.Salvestar" još i nije zaplovio "zbog malih nedostataka", ne treba se brinuti. Ako je za povjerovati gradonačelnici, živjet će Komiža od "penala" koje će plaćati brodogradilište "Poseidon".
Gradnja MS Liberty of the Seas, duljine 338,91 m, u finskom Turkuu trajala je 18 mjeseci

Prenosimo tekst iz "Slobodne Dalmacije" od 21.12.2008. godine a komentar ostavljamo sve brojnijim pratiteljima ovoga blogga: 
 U Kaštelima postavljena kobilica za novi brod do Biševa
Na prigodnoj svečanosti u marini Kaštela djelatnici brodograđevne tvrtke «Poseidon» iz Kaštel Štafilića postavili su kobilicu za gradnju novog linijskog broda za prijevoz putnika i jednodnevne izlete koji će od svibnja 2009.godine ploviti na državnoj liniji Komiža - otok Biševo.
U skladu s tradicijom, u nazočnosti tridesetak uzvanika, predstavnika Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije i Hrvatske gospodarske komore, te komiških lokalnih vlasti, Tonka Ivčević, komiška gradonačelnica po kobilici budućeg broda posula je pepeo pasare spaljene 6.prosinca ove godine u obrednom ognju ispred komiške župne crkve svetog Nikole na Dan grada i blagdan sv. Nikole, komiškog nebeskog zaštitnika.
Sredstva za izgradnju broda koji će nositi ime sv. Silvestar, u iznosu od 2,135 milijuna kuna osigurana su dijelom iz poticaja Ministarstva mora, kreditnim sredstvima poslovne banke, a dijelom iz vlastitih sredstava komiškog nautičkog centra.

Primjedbe

  1. Tekst iz "Slobodne Dalmacije" da je u Kaštelima postavljena kobilica za novi brod do Biševa
    na prigodnoj svečanosti u marini Kaštela djelatnici brodograđevne tvrtke «Pose i don» iz Kaštel Štafilića postavili su kobilicu za gradnju novog linijskog broda za prijevoz putnika i jednodnevne izlete (Komiški kruzer) koji će ploviti na državnoj liniji (Republike Hrvatske) Komiža - otok Biševo.
    U skladu s tradicijom, u nazočnosti tridesetak uzvanika, predstavnika Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije i Hrvatske gospodarske komore, te komiških lokalnih vlasti, po kobilici budućeg broda posut je pepeo pasare iz obrednog ognja ispred komiške župne crkve svetog Nikole na Dan grada i blagdan sv. Nikole, komiškog nebeskog zaštitnika. Predstavnici Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije i Hrvatske gospodarske komore vjerovatno aktivni uglednici za komunizma, poučio ih je komiški župnik don Šime Vrsalović uspoređujući taj ritual s ritualima Sai Babe. Vrača li se praznovjerje, ili taj brod jednog dana neće smjeti biti spaljen.

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Komiža: "nastavimo lijepu prIču..." - KAMP KAMENICE

Sada znamo kako se JNA na Visu "odbranila" od napada MUP-a

TITOVA ŠPILJA - komunistička LAŽ!