Komiža, 4.8.1990. - 4.8.2011.

Komiža, 4.8.1990. - 4.8.2011.
4. kolovoza 1990. ovaj stjeg nisu svi Komižani dočekali s oduševljenjem

Danas je 4. kolovoza 2011. 
Komuna je još uvijek tamo gdje je podignuta prije 426 godina i tamo gdje je prije 21 godinu istaknut  tada najveći hrvatski stijeg prije onoga što je dr. Franjo Tuđman 1995. podignuo u tek oslobođenom Kninu. Imamo se čime ponositi.
A čega više nema?
Podignuta na trudu komiških ribara i na sardeli iz Trešjovca, Komuna je nijemi svjedok propasti komiškog ribarstva na malu plavu ribu, dakle djelatnosti koja ju je izgradila.
"Bandire na Komunu" mnogi se još sjećaju. Bila je dokaz prkosa i domoljublja komiških Hrvata koji  su nakon 49 godina od Banovine Hrvatske, ponosno istaknuli svoj nacionalni stijeg na simbolu svoga mjesta.
Svi Komižani nisu sa simpatijama pozdravili hrvatski stijeg na Komuni. One koji jesu, pozdravljamo ma gdje bili, a ako više i nisu na ovome svijetu, sjetit ćemo ih se svojim molitvama.
S druge strane onima koji su toga 4. kolovoza 2011. godine hrvatski stjeg s povijesnim hrvatskim grbom dočekali salvama uvreda i psovki, opraštamo.
Uostalom i oni su u, njima neželjenoj, slobodnoj i nezavisnoj Hrvatskoj, doživjeli svoje zvjezdane trenutke. Nastavili su svoje znanstvene i gospodarske "eksperimente". Hrvatska država ih je podržala deklerativno i materijalno, a na svome su plovilu i oni razvili ono što su 1990. nazivali - kičem. Jer kad je novac u pitanju, nije im bitna boja stjega, lijeva ili desna opcija ili izbor koalicijskog partnera. Kada su 1990. godine napadali hrvatski stijeg, njihove su se materijalističke prognoze temeljile na "strogo pov." procjenama Komiteta ONO i DSZ, KOS-a i UDB-e po kojima će do kraja 1990. godine uz pomoć JNA biti ugušeno novo hrvatsko proljeće  a nacionalisti završiti iza rešetaka. Upravo u njihovim krivim procjenama treba tražiti razloge njihovom nasrtaju na komiške domoljube. Mudrošću prvog hrvatskog predsjednika i hrabrošću hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu, njihove prognoze  nisu se ostvarile pa se trebalo prilagoditi.
Hrvatska država nije uzvratila revanšizmom već je i takvima omogućila ekonomski boljitak i političko napredovanje.

Propast "Neptuna"
Iako su svoj osobni probitak postignuli na baštinjenju truda komiških ribara i radnica u ribljoj industriji, od njihova "djela" Komiža je dobila samo ubrzanje ostvarenja onog zlogukog proročanstva o brodovima koji će kulfom prolaziti i spominjati kako je nekada tu bila Komiža.
Na komiškoj baštini crpli su osobni probitak a Komiži su uzvratili rezultatima svoje pohlepe: gašenjem riblje industrije i nestankom ribolova na sitnu plavu ribu. 
Na nama je učiniti sve da prekinemo propadanje našega mjesta. Ljudskoj pohlepi usprkos! Ne samo zbog čuvanja uspomene na one na čijim su trudima sazdani Komuna i Komiža, ili na one koji su se 1990. usudili podignuti hrvatski stjeg, već zbog budućnosti Komiže kao dijela europske Hrvatske u kojoj će zavladati, ne samo slobodno tržište, već i vladavina prava!

Primjedbe

  1. U Neptunu je tukalo somo solit ribu i butavat u staklenke. Pojte u butigu i pogledojte puc je teglica slone ribe i to u ciloj Europi. Dvi teglice na don, zarada jelnega radnika za jedon misec. Slono riba je za sladokusce, a konzerve za maške. Ma tuko to znat i ni potriba od škule i fakulteta.

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Komiža: "nastavimo lijepu prIču..." - KAMP KAMENICE

Sada znamo kako se JNA na Visu "odbranila" od napada MUP-a

TITOVA ŠPILJA - komunistička LAŽ!