U početku bijaše ZERP, a poslije: Ostavku neću dati, a ni gospodarski pojas neće proći

Slobodna Dalmacija, 15.01.2011. 
Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja
VELIKA RIBA MALIMA Božanić:
Ostavku neću dati, a ni gospodarski pojas neće proći

Tonči Božanić: ‘Ministarstvo je svjesno s koliko problema se ribari susreću’ CROPIX
Državni tajnik za ribarstvo u Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Tonči Božanić u razgovoru za “Slobodnu Dalmaciju” reagira na optužbe udruga profesionalnih ribara - “Istarski ribar“, “Mare Croaticum“ i “Naše more“ - da izmjenama različitih pravilnika uoči ulaska Hrvatske u EU namjerava smanjiti broj ribara i brodova čime će hrvatsko ribarstvo postati višestruko inferiorno u odnosu na Talijane.
Zbog toga ribari traže njegovu trenutačnu ostavku te najavljuju prosvjede duž jadranske obale već idućeg tjedna.
 - Radi se o izmjenama Pravilnika o ribarskim povlasticama kojima se ubuduće ne dozvoljava prodaja neaktivnih povlastica.
Takvim izmjenama ni jedan ribar nije izgubio ni jedno svoje pravo iz povlastice, a mi smo, u situaciji u kojoj i ovoliko ribara koliko ih imamo teško preživljava, ograničili nastajanje nove konkurencije. Izmjene ovog pravilnika prošle su široku raspravu te imaju potporu i struke i predstavnika ribara.
Ovo ministarstvo je svjesno s kojim i koliko problema se ribari susreću svakoga dana i u tom smislu i djelujemo, uveli smo zakonsku obvezu da smo dužni surađivati sa svim predstavnicima ribarskih asocijacija, a ni jedan sastanak u Bruxellesu nije prošao bez predstavnika ribara. S mnogo drugih ribarskih asocijacija imamo jako dobru suradnju, pa i ove nezadovoljne ribare pozivamo na razgovor.
Naime, sastanak na kojem će biti i ministar Petar Čobanković zakazan je za ponedjeljak u 10 sati te su pozvane sve ribarske asocijacije.

Osim pokušaja smanjivanja hrvatske ribarske flote, predbacuje vam se da niste bili dovoljno glasni u zagovaranju ZERP-a?
 - Od 1999., kada sam prvi put postao predsjednik Ceha ribara, a kasnije i kao HSS-ovcu, cijena plavog dizela i gospodarski pojas bili su moji glavni ciljevi. Nažalost, u situaciji kada većina zastupnika u Saboru nije bila protiv odustajanja od ZERP-a kao predsjednik Ceha nisam imao mogućnosti značajnije utjecati na stavove zastupnika. Bojim se da ni u ovom trenutku niti jedna politička opcija neće podržati proglašenje gospodarskog pojasa.

Hoćete li staviti mandat na raspolaganje kako to traže tri spomenute ribarske udruge?
 - Smatram da Ministarstvo, pa i ja dobro obavljamo posao. Naime, za ribarstvo je učinjeno puno.
U 2009. hrvatski ribari po prvi put su imali mogućnost da putem natječaja dobiju čak 80 posto bespovratnih sredstava za kupovinu brodskih motora, ribarskih alata i opreme, u 2010. za istu namjenu bili su sufinancirani s 50 posto bespovratnih sredstava, a to ćemo nastaviti i u ovoj godini.
Osim toga, po svakoj fakturi izdanoj za prodaju bijele ribe ribari pojedinačno mogu ostvariti tzv. ‘ribarsku kompenzaciju’ od 14 posto, a ako to čine preko zadruge, kompenzacija iznosi čak 24 posto.
Poticaji u poljoprivredi smanjeni su s 100-postotnog iznosa na 60 posto dok će se poticaji za ulov sitne plave ribe isplaćivati u 100-postotnom iznosu. Također, plaću upravitelja zadruge država sufinancira u 100-postotnom iznosu, u prosjeku njihova se plaća u bruto iznosu kreće oko osam tisuća kuna.
Oko 95 posto mediteranskih ribara u zemljama EU-a funkcionira i svoja prava ostvaruje kroz zadruge i to je ono što i mi pokušavamo učiniti – ukazati našim ribarima koliko je važno udruživanje u sektorima kao što je ribarstvo.
Mirjana Ćuk
 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Komiža: "nastavimo lijepu prIču..." - KAMP KAMENICE

Sada znamo kako se JNA na Visu "odbranila" od napada MUP-a

TITOVA ŠPILJA - komunistička LAŽ!