ZAMJENA RADNE SNAGE i SLUČAJ ŽUVIĆ

Autoru stihova o putnicima koji će, ploveći pučinom, govoriti kako je tu nekad bila Komiža, nije trebalo velike mudrosti. Jer teško je izbjegnuti ali je kudikamo lakše ostvariti takvo zloguko "proročanstvo". 
A upravo je to jedno od "ostvarenja" koje sustavno ostvaruje današnja gradonačelnica /k tome još i saborska zastupnica vladajućeg SDP-a/ Tonka Ivčević.


"ZAMJENA RADNE SNAGE" - 2003. 
Prije 12 godina "izdisao" je riboprerađivač "Neptun". Vesna Božanić, koja je predvodila prosvjed radnika nakon što su mjesecima bili bez plaće, 30. rujna 2003. je uputila poruku komiškoj gradskoj vlasti i javnosti: 
"Zar nije ironično što suvlasnik i predsjednik Nadzornog odbora tvornice i dogradonačelnik Komiže Tonči Božanić svojim radnicima nije u stanju osigurati isplatu plaća, te uplatu obveza prema zdravstvenom i mirovinskom fondu. Zar mu nije moralna obveza da se bori za bolji život žitelja Komiže umjesto što šutnjom daje blagoslov direktoru Nikoli Bižaci da radnicima prijeti policijom, otkazima i što je još gore, uvozom strane radne snage kao našu zamjenu."
Od tada je prošlo 12 godina i "Neptun" je nestao a s njime i radna mjesta. 


ŠTO JE KUKURIKU-KOALICIJA
PREPOZNALA NA OTOCIMA ?
Prije 3 i pol godine, Komiža je, zahvaljujući političkim križaljkama unutar SDP-a, dobila saborsku zastupnicu koja je nakon svog izbora u "Slobodnoj Dalmaciji" od 17. prosinca 2011.
http://www.slobodnadalmacija.hr/Split-%C5%BEupanija/tabid/76/articleType/ArticleView/articleId/157516/Default.aspx 
najavila: 
"Nažalost, ima otoka koji su skoro ostali bez stanovnika, zaustavit ćemo negativni trend, sigurno neće biti lako, ali moram kazati da je Kukuriku koalicija to prepoznala i nije slučajno da je na našoj listi čak pet otočana."
Rekla i - ostala živa. 


KALIFORNIJA ZA KUKURIKU KADROVE
Tijekom njenog saborskog mandata, Komiža je dosegnula dno sa brojkom od preko 50 posto nezaposlenih. A kao što je njena Partija nju zbrinula u Saboru, tako je ona od Komiže učinila utočište za svoju rodbinu koja je doputovala s kopna i u takvoj, opustošenoj Komiži, zahvaljujući dobroj vezi, otkrila - Kaliforniju.
Nakon što su njeni ideološki pređi na čelu s pokojnim premijerom Ivicom Račanom dozvolili "privatizaciju" a zatim i likvidaciju "Neptuna", Vlada njenog nesposobnog šefa Zorana Milanovića, dozvolila je stečaj i rastakanje "Modre špilje" d.d. 
A što je ostalo? Ostala je gradska tvrtka Nautički centar Komiža d.o.o. u kojem rade sve komunalne službe i "tvornica novca" - nautička luka sa sidrištem i organizirani posjet Modroj špilji na Biševu. Tom tvrtkom upravlja Ivčevićka, kao član Skupštine, preko rođaka koji je predsjednik Nadzornog odbora a i direkoricu je namjestila po rodbinskom ključu. Iz Splita je dovela i namjestila u direktorsku fotelju Brigitu Fiamengo, suprugu svoga rođaka. U toj se tvrtki godinama ostvaruje komiška inačica Plana 21.


            "ZAMJENA RADNE SNAGE" - 2012.
Sa jedne strane: zapošljavanje rodbine gradonačelnice, članova NO, Skupštine, nezakonito zapošljavanje istaknutih članova Partije, narudžba broda Sv. Salvestar čijih se 14 metara gradilo i prepravljalo 4 godine uz otvorenu sumnju na korupciju, igranje gliserima tvrtke i bespotrebno rasipanje goriva, misteriozna krađa 72 tisuće kuna koju je Policija prišila nepoznatom počinitelju itd.
A s druge strane: brojna kršenja zakona na štetu radnika (5 težih prekršaja), progon, diskriminacija i otkazi politički nepoćudnim radnicima. 
A sve je počelo, koncem 2012. godine kada je ova gradonačelničina svojta, pazite sad, najavila jednoj grupi radnika da će, ukoliko ne budu radili sve što njoj padne na pamet, doći radnici iz drugih sredina! 
Dakle, povijest se ponavlja.


NADLEŽAN SAMO - "SUD PARTIJE" 
Za pretpostaviti je da Brigita Fiamengo nikada nije pročitala Kazneni zakon. U čl. 131. stoji: "Tko otkaže ugovor o radu radniku zato što se u dobroj vjeri zbog opravdane sumnje u korupciju obratio ili podnio prijavu nadležnim osobama ili tijelima državne vlasti, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine."
Uostalom u državi gdje se, za sada, progone samo oni koji se zamjere Kukuriku vlasti, npr. Branimir Glavaš (zbog uspješne obrane Osijeka) ili Milan Bandić (zbog besplatno iznajmljenih štandova udruzi U ime obitelji), ona se ne mora se brinuti. O njenom sigurnom "poslovanju" brine njena saborska zastupnica i odvjetnički ured supruge dojučerašnjeg državnog odvjetnika Mladena Bajića.
A ako direktorici i stigne neki akt "tijela državne vlasti", ona će se ipak držati Tiletovog iskaza s Bombaškog procesa 1928. godine i priznati samo "Sud partije". Sa druge strane kaznit će one koji šire "loše glasine" pa, ako treba udariti i po širem kolektivu kako se to i inače radilo u totalitarnim sustavima.
Na krilima ovakve političko-pravosudne potpore, ova "uspješna" direktorica je u samo 1 godinu dana napisala otkaze čak 3-jici "domorodaca" i za tu zadaću vjerovatno je partijski odlikovana. 
Doslovce je provela i ono obećanje koje je Nikola Bižaca najavio u Neptunu 2003., pa je započela s dovođenjem svojih sezonaca iz drugih sredina.


SLUČAJ BRANITELJA JOSIPA ŽUVIĆA
Kao potpisnik jednog ovakvog posta, razumljivo mi je dikriminacijsko postupanje prema meni kao deklariranom političkom i klasnom neprijatelju.  
Ali, kao kolateralne žrtve, posao je izgubilo i dvoje ljudi samo zato što su (naivno?) pomislili da je dovoljno raditi po propisima, a (očigledno) - nije. Jedan (pomoćnik direktorice Stjepan Laštre) odbio je provoditi nezakonite i nenormalne radne naloge a drugi (vozač Josip Žuvić) je kažnjen zbog opravdanog obraćanja Inspekciji rada.
Žuvić ima još jednu "grešku" jer je hrvatski branitelj dragovoljac. 
U gradskoj firmi u kojoj je
saborska zastupnica Tonka Ivčević, instalirala
svoju rodbinu, istovremeno se progoni
hrvatskog branitelja (gore) i dobro zabavlja (dole)
 
Josip Žuvić uvijek napomene: „U HDZ sam se učlanio deset dana prije osnivačke skupštine u Visu 1990., a sredinom kolovoza 1991. sam se dragovoljno prijavio u MUP-ovu pričuvnu postrojbu, tada jedinu legalnu hrvatsku postrojbu na otoku Visu. Početkom 1994. godine, opet sam se dragovoljno prijavio i u višku postrojbu HV kada je, kao dio Mješovite postrojbe mornaričkog pješaštva „Zvir“ otišla na Velebitsku bojišnicu."
Prije godinu i pol mjeseca, samo 2 godine prije nego će ostvariti pravo na starosnu mirovinu, za njegov doprinos stvaranju i obrani Hrvatske, Žuviću je lokalna zajednica, gradonačelnica i njena direktorica, zahvalila na „poseban način“.
„U listopadu 2013. godine Brigita Fiamengo, direktorica Nautičkog centra Komiža, raskinula mi je ugovor o radu i dala novi, na pola radnog vremena.“ – rekao je Žuvić.
Tako je jedini vozač 2 kamiona za sakupljanje kućnog otpada, samo 2 godine prije mirovine, ostavljen na pola plaće. Kako pola radnog vremena nije dovoljno za obaviti cjelokupan posao, na drugu polovicu radnog vremena „uskočio“ je SDP-ov gradski vijećnik Jurica Jončić kojega je početkom 2014. direktorica primila na posao. Nakon dva mjeseca, Inspekcija rada je utvrdila da je zaposlen bez potrebitih svjedodžbi (SSS ili VŠS) za prijam u radni odnos.
Bilo kako bilo, hrvatski branitelj je preko noći, potezom pera, ostao na pola radnog vremena i na pola plaće i to u tvrtki kojom, preko svoje svojte, upravlja jedna gradonačelnica i SDP-ova saborska zastupnica. 
Žuvić se i njoj direktno pokušao obratiti. 
„I više puta, ali bez ikakvog rezultata. Na koncu sam joj krajem ožujka 2014., kada je u Galeriji bila okupljena postrojba s Velebita, javno, pred svima, zahvalio na tome što me stavila na pola radnog vremena pred mirovinu.“ – rekao je Josip Žuvić.

                                                  Piše: Mićo Sviličić

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Komiža: "nastavimo lijepu prIču..." - KAMP KAMENICE

Sada znamo kako se JNA na Visu "odbranila" od napada MUP-a

TITOVA ŠPILJA - komunistička LAŽ!