Klapa Komiža izborila nastup na Omiškom festivalu!

Treću godinu zaredom klapa „Komiža“ će nastupiti na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu. Rezultat je to ovogodišnjih audicija koje su organizirane u 8 hrvatskih gradova te u Čapljini u susjednoj Bosni i Hercegovini.
http://fdk.hr/rezultati-audicija-za-49-fdk-omis-2015/
Prije dvije godine ova je klapa izborila nastup u konkurenciji mješovitih klapa, a prošle i ove godine izborila je nastup u konkurenciji mješovitih, ali i muških klapa. Sve se to događa u trenutku kada je klapski pokret na vrhuncu, ne samo po broju klapa (preko 400) već i po svojoj kvaliteti.
Pod umjetničkim vodstvom Frane Kukoča,
 klapa Komiža je drugu godinu uzastopce izborila nastup
na FDK Omiš u vrlo jakoj konkurenciji muških klapa
Klapa „Komiža“ je prošle godine proslavila 35. godina od svoga osnutka a omiškom se festivalu vratila nakon punih 28 godina od svojih prvih nastupa. I dok druge sredine, kako one koje imaju dugu klapsku tradiciju, tako i one u kojima se klapsko pjevanje pojavilo tek u zadnje vrijeme, pozorno prate rezultate audicija omiškog festivala jer prolazak na audiciji predstavlja vrednovanje kvalitetnog rada, stječe se dojam da mediji (ili oni koji se tako nazivaju) s otoka Visa ovu vijest prešućuju. Razlog zasigurno treba tražiti u različitim ukusima ali i kriterijima. Naime, ako se glazbeni ukus tzv. viških medija preklapa s ukusom onih koji vode i upravljaju javnim, pa tako i kulturnim događajima na Visu, tada je jasno da uspjeh klape "Komiža" nije nigdje spomenut. Uostalom, ono što se na otoku Visu "preferira" i "prodaje" pod "klapom" i nema baš previše zajedničkog s kriterijima i pravilima struke koji se vrednuju na omiškom klapskom Olimpu. 
Evo, kako su rezultati audicija FDK Omiš prenijeli neki drugi:
Oni s dugom i bogatom klapskom tradicijom:
Ili pak oni u kojima klape nemaju tako dugu tradiciju ali su prepoznali klapsku pjesmu kao dodanu vrijednost svoje kulturne baštine:
Sisakhttp://sisak.hr/ladarice-i-kolapjani-na-omisu-2015/
                                                                             
                                                                          Uredništvo

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Komiža: "nastavimo lijepu prIču..." - KAMP KAMENICE

Sada znamo kako se JNA na Visu "odbranila" od napada MUP-a

TITOVA ŠPILJA - komunistička LAŽ!