PROSLAVA 1. MAJA NA JADRANSKOM KRONŠTATU

U Gradu Komiži gdje zadnjih 18 godina vladaju "socijaldemokrati" zajedno s baštinicima "kršćanskog nauka haesesa", zasigurno vlada blagostanje među radničkom klasom.
"Radnička prava...na zadovoljavajući način uređena"
(citat iz dopisa jednog lokalnog poslodavca) 

Neptun 
2003. godine, riješena su sva radnička prava u riboprerađivaču "Neptun" d.d. Komiža. Tada, za vrijeme Račanove vlasti, u njemu se malo "zaigrao" veliki ribarski vođa Tonči Božanić - HSS i firma je otišla u - stečaj a radnici - doma. Božanić je danas uhljebljen u Reri, Agenciji za ruralni razvoj Splitsko-dalmatinske županije. 

Modra špilja
2014. godine, riješena su i sva radnička prava u turističko-ugostiteljskoj tvrtki "Modra špilja" d.d. Za vrijeme kratke HDZ-ove vladavine (1993-1997) samoupravljači su štrajkali, a za vrijeme sadašnje Milanovićeve vlasti, u tišini su pali. Da tišina bude tiša, pobrinulo se hrvatsko novinarstvo u osobi Bogoljuba Mitrakovića. Ovu tvrtku "ponosno" je odveo u stečaj konobar-direktor Edo Bogdanović. Svojim savjetima on danas podaruje Ivu Bućana, stečajnog upravitelja koji vodi zadnjih dvadesetak radnika.

Nautički centar Komiža
Zadnju komišku tvrtku - Nautički centar Komiža d.o.o. koja upravlja rudnicima zlata (spomenik prirode Modra špilja na Biševu i luka u Komiži), komiška "socijaldemokracija" i "kršćanski nauk" ustupili su rođacima. Direktorica je bivša splitska brokerica Brigita Fiamengo (supruga gradonačelničinog rođaka) a i sezonski poslovi namijenjeni su svojti lokalnih vlasti, članova Skupštine i nadzornog odbora, rukovodeći se onom starom izrekom "nisu pare za budale". Otuđenja novca s recepcije, rasipanje goriva i igranje gliserima te ugovaranje gradnje "kalankota" za održavanje brodske veze s Biševom, prava su "sitnica", kako bi rekao sir Oliver iz stripa Alan Ford. A radnička prava, štite se na poseban način pa je tako u samo 2 godine Inspekcija rada čak 4 puta utvrđivala teže prekršaje poslodavca, sve na štetu radnika. Za neuspješan nadzor nad djelovanjem sindikalnog povjerenika, pomoćnik direktorice Stjepan Laštre nagrađen je otkazom a s ciljem daljnje "zaštite prava radnika", nakon toga je ukinuto i radno mjesto sindikalnom povjereniku. U mjestu bogate tradicije "socijaldemokracije" i "kršćanskog nauka HSS-a", djelovanje sindikata je naime, nepotrebno.

ORA Kruševica
1. maja na Visu se redovito slavi zadnjih 10-tak godina. Radna akcija na Krušovici vrle organizatore nostalgično podsjeća na zadnju uspješnu iz "one" države - ORA Fruška Gora gdje se razvijalo bratstvo, jedinstvo ali i druge vještine i sklonosti. Udruga, znakovita imena "Lavurat za poja", organizira svetkovanje 1. svibnja. Mnogi od članova nemaju veze s Pojem, drugi s radom, a treći su svoje mirovine zaradili izvan Visa. Svi se odazovu terevenkama u Zadružnim domovima viških sela - svojevrsnih spomenika tuđega rada.
Dok komiško gospodarstvo nestaje - u Pojima se pleše KOLO!

Žrtve iz Chicaga ili nostalgija za "Pokojnicom"?
Hoće li se danas, na međunarodni praznik rada 1. svibnja, viški slavljenici uz fažol podsjetiti, na žrtve iz Chicaga davne 1896. ili na brojne Komižane koje su SDP-HNS-HSS, kroz 2 zadnja stečaja, ostavili bez radnih mjesta? 
Ili će, kao i svih prethodnih godina razvući harmoniku i sjećati se "Pokojnice" u kojoj su bili mlađi i kada su trčali za štafetom i uživali u stečevinama bratstva i jedinstva?

                                                              Uredništvo
P.S.
Za "Pravaka posli" donosimo eksluzivnu slike s proslave Praznika rada koju nam je "Slobodanka" uz potporu akademske zajednice poslala iz jedne od država koja, polako ali sigurno, izlazi iz recesije. 

Primjedbe

  1. Pročitali smo u Slobodanku (kultura) tekst od 30,04, 2015.
    -------------------
    ‘maremare’
    Trudbenici pera na Prazniku rada u Visu
    Pa sam zavirio u Hrvatski jezični portal značenje riječi

    trȕdbenīk m 〈V -īče, N mn -īci〉

    pripadnik radničke klase,
    radni čovjek u terminologiji komunističkih pokreta i zemalja
    ------------------
    a ja pomislio da su dobili trude – koliko traju ovi trudovi ?
    a da nisu to trutovi?
    a da nisu u drugom stanju možda se i nešto rodi?
    ---------------------------
    Tako mi svih sedam ofanziva, Igmanskog marša, Ričarda Bartona i Edvarda Kardelja,
    baš sam se naspavao.
    Šta li rade moji narodi i narodnosti, posle toliko godina?
    Čuvaju li bratsvo i jedinstvo, kao zenicu oka svoga
    ili su se miševi opet zajebavali, dok je mačka spavala –
    rekao je maršal Josip Broz Tito, pošto se rasanio,
    podigao mermernu ploču i izašao napolje, da udahne svež vazduh
    na Dedinju.
    Maj mesec je njegov. 25. maja se rodio, 4. maja je umro.
    Šta je zatekao od njegove imperije,
    eksluzivno svedoči reporteru portala Академик

    OdgovoriIzbriši
  2. Ja virujem da je portugalcima lako prosvjedovat jer je tamo
    čuveni crveni Stipe Šuvar uveo demokraciju, uveo je napredno školovanje
    (BOLONJU)
    i govorio je da je – Portugalac
    a ne Hrvat.

    OdgovoriIzbriši
  3. Emisija “Okrugli stol ponedjeljkom” (04.svibnja 2015.) koja ide nekoliko minuta iza 15 sati u potpunosti će biti posvećena obljetnici smrti Josipa Broza Tita. U najavi emisije na službenim stranicama HRT-a stoji:

    “Točno na današnji dan, prije 35 godina, preminuo je Josip Broz Tito, lider partizanskog oslobodilačkog antifašističkog pokreta u Jugoslaviji, čelnik Komunističke partije Jugoslavije i doživotni predsjednik te države.

    Iako je već odrasla i generacija rođena u desetljeću nakon Titove smrti, interes, rasprave, žučne polemike o naravi Titova lika i djela ne jenjavaju, štoviše povremeno eskaliraju, kako u Hrvatskoj tako i u ostatku prostora bivše Jugoslavije.

    O razlozima za to, višeznačnostima i kompleksnostima Titova nasljeđa u političkim, povijesnim i društveno-kulturnim kontekstima, razgovaramo s današnjim gostima “Okruglog stola”: politolozima Stevom Đuraškovićem i Dejanom Jovićem te socijalnim antropologom Duškom Petrovićem”.

    OdgovoriIzbriši
  4. Iz izbora gostiju potpuno je jasno kojim će smjerom ići emisija.
    U nju nije pozvan nijedan relevatan hrvatski profesor koji bi eventualno zastupao
    suprotno stajalište pa se čovjek može samo zapitati hoće li autori emisije na početku
    pozvati slušatelje da ustanu i u stavu mirno –
    k’o nekad –
    odaju počast zločincu i diktatoru?

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Komiža: "nastavimo lijepu prIču..." - KAMP KAMENICE

Sada znamo kako se JNA na Visu "odbranila" od napada MUP-a

TITOVA ŠPILJA - komunistička LAŽ!