„Prilog“ održavanju Dana rogača

16. i 17. rujna u Komiži se održavaju 1. Dani Rogača.
Inicijativa sama po sebi za svaku pohvalu jer predviđa degustaciju proizvoda od rogača i demonstraciju prerade ali nas ponajviše zanima o čemu će predavati prof. dr. Joško Božanić.
Svima je poznato kako je urbanizam „progutao“ najveći dio komiških nasada rogača i to 70- tih godina prošloga stoljeća prvo na predjelu Njiva (između Škole i igrališta) a zatim su, 80-tih godina stradali nasadi rogača na Batudi, u Zvonjskemu dolcu, Norpini itd.
Među onima koji su 2005. godine, kod donošenja Prostornog plana uređenja Grada Komiže „gurnuli“ svoj nasad rogača u građevinsko područje (cca 7 tisuća m²) je i obitelj uvaženoga dr. Božanića. Naime, on i njegov brat Tonči Božanić (javnosti poznatiji kao državni tajnik za ribarstvo) „potezom pera“ prenamijenili su svoje poljoprivredno zemljište i nasad rogača u građevinsko zemljište.
Dakle, ukoliko Tonči Božanić (koji je 2005. godine tražio prenamjenu zemljišta) nije uvrstio zajednički nasad rogača u građevinsko područje bez znanja svoga brata dr. Joška, za očekivati je da će ovaj potonji govoriti o potrebi zaštite nasada rogača - svojih susjeda! 

O tome kako je Tonči Božanić, kao visokopozicionirani dužnosnik HSS-a i Ministarstva poljoprivrede, prepoznao kako motika i mriža više nisu „in“, pa „preko noći“ treba poljoprivredno zemljište urbanizirati, više ćemo se baviti u idućim postovima.

Primjedbe

  1. Izaslanicima su se obratili i gosti iz BiH, ali i HSS-ov predsjednik Josip Friščić, koji se osvrnuo i na novi HDZ-ov slogan - Čuvajmo Hrvatsku.
    - Pitati će me poslije ovog kako vidim daljnju suradnju. Vidim je da zajedno čuvamo i gradimo europsku Hrvatsku na zadovoljstvo svih građana - kazao je Friščić.

    HDZ ponovno sa Frišćićem i Tončom Božanićem? A što još ima za upropastit? Evropsku uniju?
    Vjera u boga ili ...?

    OdgovoriIzbriši
  2. Molojte politiku. Kad son bil moli i hodil u osmogodišnju škulu hodili smo sa razredima pošumljavat. Sodili smo i oskoruše. Da ni bilo storih u Komiži se nebi ni znalo za rogoce. A ca jih danas nebismo mogli posodit umisto jedon drugoga ogovarat i politizirat. E moji Komižani, di su storo lipa vrimena kad se lavoralo i kantalo služeći jelnemu caru. Samo boje da ni ucinil sudove di se danas i domaći i furešti njima služe kako bi se ocarnili. Boje je bilo smardit po brumu nego vonjat po benzini. Santa Monika.

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Komiža: "nastavimo lijepu prIču..." - KAMP KAMENICE

Sada znamo kako se JNA na Visu "odbranila" od napada MUP-a

TITOVA ŠPILJA - komunistička LAŽ!