Blitzkriegom u Spomen dom!



Poslovnica Erste banke je poput Wehrmachta, blitzkriegom (uz pomoć komiških "Quislinga") umarširala u Spomen dom palih boraca NOR-a. 
A što je to novoga pokazala  vlast Grada Komiže a da na ovom blogu o tome već nije objavljen post?
"One (slike palih boraca, op.a.) su sada, na novoj lokaciji, dostupne i više vidljive nego što su bile prije, jer su prije bile na neki način u kutu, a sada su na zidovima na sredini hodnika u kojem se nalazi ulaz u gradske kancelarije." - rekla je Tonka Ivčević.
Nije li slično izjavila i kod je krenula haranga na župnika don Šimu Vrsalovića i križ na Bodu? "...Premda držim da je za križ bilo i boljih lokacija u gradu, na nekom brdu, Humu ili Sv. Blažu, gdje bi se mogao vidjeti iz svih krajeva Komiže."kaže gradonačelnica Ivčević. ("Slobodna Dalmacija", 23. siječnja 2010.)
A poruka je zapravo ista: Borcima je dobro i na hodniku (iako je njima u čast podignuta čitava zgrada!) jer oni bi valjda trebali imati razmijevanja za djela i probleme komiške gradonačelnice i njene interesno-familijarne skupine jednako kao što bi i križ valjda bio najvidljiviji negdje na brdu u šumi, gdje  zasigurno ne bi dirao osjećaje  i interese ove iste skupine.
A svjetleća reklama? Neka suglasnost koju bi gradonačelnica Tonka Ivčević izdala Erste banki (i možda mesnici Pivac), bila bi protivna važećim gradskim propisima, kojima su ugašene reklame vlasnicima svih ostalih poslovnih prostora u Komiži. (osim darovnog dućana u vlasništvu familije Ede Bogdanovića, potpredsjednika Gradskog vijeća). 

Oni su postali komiško "opće dobro" i za njih ne vrijede propisi: Erste Banka, Pivac, obitelj Ede Bogdanovića!
         
Ali što je ta "sitnica" od kršenja propisa prema svim ostalim "djelima" poput:
-  izrade urbanističkih planova za nekolicinu,
- POS-ove stanogradnje i "rješavanja" problema bivših vlasnika i "vlasnika", 
- postavljanja sidrišta za jahte neposredno ispred kupališta, 
- kupoprodaje Nautic Radija, 
- višegodišnje promašene (brodo)gradnje "Svetoga Salvestra" i td. 
Možemo samo reći da su pali borci, kao i don Šime (u slučaju križa na Bodu) još dobro i prošli što ih je sve moglo snaći!
U cijelosti prenosimo tekst dopisnika Bogoljuba Mitrakovića:
"Slobodna Dalmacija", 05.09.2011.
Svemogući Kapital 
U spomen-sobu boraca iz Drugoga svjetskog rata uselila - banka
KOMIZA1

Šezdeset šest godina nakon završetka Drugoga svjetskog rata partizani su izgubili posljednju bitku, onu s kapitalom. Nakon što su desetljećima slavili misleći da su ostvarili povijesnu i konačnu pobjedu, sada su morali pokleknuti pred nadmoćnim i nadirućim materijalizmom. Nadvladao ih je kapital. Ta osma neprijateljska ofenziva bila je presnažna, zahvatila je cijeli svijet pa se novoj ideologiji nije mogla othrvati ni malena Komiža.
Naime, u tom otočnome mjestu od ovog ljeta uz spomenik komiškim partizanima, koji se nalazi u središtu grada Komiže, svijetli reklama Erste banke. Spomenik je, kao i zgrada nekadašnjeg Spomen-doma, memorijalni centar koji je 1964. godine radio arhitekt Stjepan Planić. Danas su u njemu, među ostalim, smještene prostorije uprave Grada Komiže u kojemu je na vlasti SDP.

KOMIZA2

Situacija je još gora jer je reklama Erste banke tamo zbog toga što je unutar nekadašnjeg Spomen-doma otvorena podružnica banke, upravo na mjestu partizanske spomen-sobe! Radilo se o skromnoj i baš dojmljivoj prostoriji, koja je jednostavno okupljala crno-bijele portrete Komižana poginulih u NOB-u, uz godine rođenja i smrti ako su bili poznati. Prije nekoliko godina fotografije su čak bile ponovno isprintane i cijeli postav diskretno obnovljen. Spomen-soba je sad uklonjena.
Neophodna odluka
Odgovor na pitanja potražili smo od komiške gradonačelnice Tonke Ivčević (SDP). Nakon što je Splitska banka koncem 2010. godine zatvorila svoju poslovnicu u Komiži, građani su se našli u nezavidnoj situaciji jer je time grad ostao bez jedine banke. Stoga su lokalne vlasti žurno kontaktirale nekoliko banaka kako bi jedna od njih u Komiži otvorila poslovnicu.

- S obzirom na to da Komiža ima malo stanovnika, bila je to teška misija - govori nam komiška gradonačelnica te dodaje: - Najveći interes pokazala je Erste banka koja je pregovarala s nekoliko privatnika kako bi po što povoljnijim uvjetima unajmila prostor za poslovnicu, međutim nisu mogli pronaći prostor koji bi zadovoljio sve njihove kriterije. U velikoj želji da pošto-poto riješimo problem ponudili smo Erste banci gradski prostor u Spomen-domu, izgrađenom 1964. godine, odnosno u zgradi gradske uprave, i to u prizemlju zgrade, upravo na mjestu gdje su bile smještene slike Komižana, palih boraca u II. svjetskom ratu. I u tomu komiška gradonačelnica ne vidi ništa sporno:

- Gradsko vijeće je jednoglasno donijelo odluku o raspisivanju natječaja te da se taj dio prizemlja da u najam isključivo za namjenu poslovne banke jer je to, ocijenili su vijećnici, neophodno gradu Komiži. Ne radi se, znači, o spomen-sobi, već o dijelu prizemlja, a istovremeno je dogovoreno da sve te slike ostanu u zgradi Spomen-doma i da se postave u hodniku na prvom katu.

One su sada, na novoj lokaciji, dostupne i više vidljive nego što su bile prije, jer su prije bile na neki način u kutu, a sada su na zidovima na sredini hodnika u kojem se nalazi ulaz u gradske kancelarije.

Što se, pak, svjetleće reklame Erste banke tiče, koja se nalazi u neposrednoj blizini spomen-ploče s imenima 107 palih boraca, Ivčević kaže:

- Nisam ni ja najsretnija tim rješenjem, ali evo, trebalo je napraviti i neki ustupak. Zgrada Spomen-doma nije na šetnici na rivi, banka je praktički tek otvorena, znači trebalo je gostima dati neku vidljivu informaciju da je tu i banka, zato je i izdana suglasnost da se reklama (za sada) tu može postaviti, što ne znači da je to i trajno rješenje. U međuvremenu banka traži neke druge mogućnosti jer je i za njih atraktivnije da reklama i obavijesti o lokaciji banke budu na rivi, a ne u sklopu zgrade Spomen-doma. Mislim da time nitko nije oštećen, pogotovo ne pali borci, naprotiv. Njima je iskazana čast, jednako kako je bila iskazana i prije - smatra Ivčević.
Napisao i snimio Bogoljub Mitraković

Primjedbe

  1. Lipo je da se u Komiži još vodi briga oko spomenika komiških partizana konkretno, 107 palih boraca. To je zato jer im je familija tekoreći u susjedstvu spomen doma. U cijeloj hrvatskoj usprkos pomirenja, partizanski spomenici su uklonjeni, pa je prema cijeni bronce učinjena velika zarada na otpadima. Kad više nije bilo spomenika, krala se bakrena instalacija, pa i ulični kanalizacioni poklopci. Široj javnosti iz interneta još nije poznato gdje je spomen-dom palim borcima u domovinskom ratu kao i drugim ratnim okršajima. Žrtvama nasilja raznih epoha, da svi budu zadovoljni. Spomen -dom je praktičan izum jer ima bravu i u noći se zaključava.

    OdgovoriIzbriši
  2. Bok NEVENE, nisi ništa shvatio. Borci iz svog dijela došli do uskog hodnika na proputovanju prema skladištu i - smetlištu. I to im čine oni koji su dobili sve u komunizmu na račun ovih šta su poginuli. Ništa nisi shvatio, Miljenko "Šušta" bi ti rekao: Sjedi - jedan!

    Bata

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Komiža: "nastavimo lijepu prIču..." - KAMP KAMENICE

Sada znamo kako se JNA na Visu "odbranila" od napada MUP-a

TITOVA ŠPILJA - komunistička LAŽ!