Komiška luka i "čudotvorna" kamera

Bliži se kraj ljeta ali ne i kraj nautičarske sezone. U prethodnim postovima  već smo pisali  o posljedicama sidrenja ispred dva komiška kupališta: Pod Gospu i žala Lucica.
Višekratno smo se zapitali: Dokle seže samovolja, u ovom slučaju gradonačelnice Tonke Ivčević koja ne drži potrebitim pitati za mišljenje baš nikoga, niti jedno gradsko tijelo, osim možda osoba iz svog usko interesno-familijarnog kruga?
Kako protumačiti da netko može  odrediti sidrišta za jahte ispred kupališta i doprinijeti onečišćenju, do jučer čistih, plaža?
Pokušavajući proniknuti u sam bit problema usporedili smo slijedeće podatke: 
2009. godine brutto prihod od nautičkog turizma na komiškom lukobranu iznosio je cca 960 tisuća kuna
2010. godine, nakon što smo posumnjali da se svi prihodi ne evidentiraju, Županijska lučka uprava je postavila kamere, a prihod je te godine iznosio 1 milijun i 300 tisuća kuna! Za trećinu više nautičara ili učinak "čudotvorne" kamere? Zaključak ostavljamo Vama! 
Neposredno pred sezonu 2011., svemoguća vlast se dosjetila i: postavila je sidrišta ispred plaže Pod Gospu gusaricu i ispred žala Lucica! 
Koliko iznose prihodi s ta dva sidrišta? Jesu li vrijedni mogućih  ekoloških posljedica za ukupni komiški turizam? Hoće li se baš svi prihodi sa sidrišta prikazati ili bi, s postavljanjem "čudotvorne" kamere u pravcu 2 sidrišta i ovdje naglo porasli prihodi?
Prisjećamo se pokušaja postavljanja kaveza s tunama u komiškoj uvali. Tu "nepodopštinu" Tonča Božanića, današnjeg državnog tajnika za ribarstvo, blagovremeno su spriječili Komižani na referendumu.
Tonka Ivčević je ipak "nadmašila" Tonča Božanića. Ona Komižanima nije omogućila izjašnjavanje a zagađivače (jahte) je postavila kudikamo bliže Komiži nego li je Božanić bio planirao svoje tunjotovilište. Očigledno smatra da je izborom za gradonačelnicu dobila mandat da joj ničije mišljenje (osim onih s početka teksta) nije potrebito.
Oni koji se zalažu za transparentnost lokalne samouprave, te njenih prihoda i izdataka, čekaju mjere nadležnih državnih inspekcija, osobito višeg inspektora zaštite prirode, Davora Cukrova.
Ima i onih koji će zatražiti od predsjednika Gradskog vijeća Vinka Sviličića - raspisivanje referenduma glede kakanja s jahti ispred komiških plaža. Jer možda se građani ipak pokažu mudriji od komiške gradonačelnice...
Jahte: Koliko (i kome) koristi a koliko štete komiškom turizmu?

Primjedbe

  1. Čitaj NEVENE, kako se to čini na bardovitemu Balkanu! Tega nima u Austriji!

    Bata

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Komiža: "nastavimo lijepu prIču..." - KAMP KAMENICE

Sada znamo kako se JNA na Visu "odbranila" od napada MUP-a

TITOVA ŠPILJA - komunistička LAŽ!