Kako je komiški SocSavez (novovjeki HSS) odredio sudbinu Grada Komiže

Iako će netko navodnu "nedisciplinu" članova i vodstva komiškog HSS-a tijekom zadnjeg desetljeća (unatoč državnoj koaliciji s HDZ-om, u Komiži su s komunistima) pripisati demokratičnosti unutar ove stranke, svi dobri poznavatelji prilika u Gradu Komiži znaju TKO je i s kojim ciljem prije 20 godina osnovao podružnicu te stranke koja nosi slavno i važno ime u hrvatskoj politici.
U Komiži je između dva svjetska rata HSS bio najjača politička stranka jer su Komižani bili tradicionalno privrženi rimokatoličkoj Crkvi i nacionalno osviješteni još od vremena jačanja narodnjaštva u Dalmaciji. Stranka je osobito bila jaka u područjima Vela Banda i Selo, predjelima Komiže gdje su uglavnom živjeli težaci. Čelnici prijeratnog komiškog HSS-a i njihovi općinski načelnici bili su ljudi iz pobožnih i uglednih komiških obitelji.
Komižani su se (za razliku od dijela žitelja susjednog Visa) znali odhrvati utjecaju velikosrpske politike Beograda ali je, osobito među siromašnim slojevima (ribari i radnici u 6 tvornica za preradu ribe) ojačala Komunistička partija. Godine 1940. je na izborima za Općinsko vijeće pobijedio Blok radnog naroda, iza čijeg djelovanja je stajala KPJ. Komiža je, u žargonu KPJ, tada postala Crvena Komuna i takvom je ostala kroz čitav 2. svjetski rat (!) i sve do hrvatske samostalnosti. 
I da se vratimo na HSS. Sa ovom strankom komunisti su se obračunali još tijekom rata. Zadnji prijeratni HSS-ov općinski načelnik je upućen u 1. dalmatinsku brigadu i bio ranjen na Korčuli. Na putu prema Italiji, gdje su liječili ranjenike, nestao je usred Jadrana. Još u ratu a osobito nakon 2. svjetskog rata, započeo je progon vjernika a upravo je to bilo HSS-ovo biračko tijelo pa su mnogi Komižani prvo bježali (preko Italije) a zatim i legalno selili u Australiju i Ameriku. Komižani koji su iselili nakon 2. svjetkog rata uglavnom su članovi i simpatizeri prijeratnog komiškog HSS-a.

IZBORI 1990.: Gdje je HSS?
Za prve slobodne i demokratske izbore 1990. godine na otoku Visu, SKH-SDP je pripremio poseban scenarij. Trebalo je stvoriti privid demokracije u jednom zatvorenom otočnom sustavu. Partija je koncem 1989. pripremila i "rezervnu" listu - listu SSRNJ (Socijalistički savez radnog naroda Jugoslavije) koja bi Višanima omogućila "izbor" između 2 partijske liste. Kako se, u međuvremenu, (unatoč pritiscima udbaša, milicije i JNA) osnovao i HDZ, izgubio se smisao kandidiranja liste SSRNJ, pa je procijenjeno kako će Višanima dobro "leći" nezavisni kandidati. Na jugoslavenskom "Kronštatu" (kako su partizani u ratu prozvali otok Vis), preostale obitelji nekadašnjeg, prijeratnog, HSS-a opredjelile su se za novu, prvu, hrvatsku stranku -  HDZ, dok su članovi Partije, SUBNOR-a, oficiri, UDB-ini špijuni i ostali koji su poklekli kroz 5 desetljeća komunističke vlasti, glasovali za SKH-SDP i njihove "nezavisne" kandidate.

OSNIVANJE "novog" komiškog HSS-a
Kada je, prije 20 godina, počelo rušenje lokalnog HDZ-a, osnovan je HSS. Tako je djelovanje komunista, u okruženju HDZ-ove državne vlasti bilo "suptilnije". Prvi predsjednik komiškog HSS-a bio je jedan od dvojice iz čitave generacije 1964/1965  koji nije odlazio u crkvu i pohađao vjeronauk. Zato se istakao u Savezu omladine (SSOJ) kao vrijedan omladinac i sudionik ORA "Fruška gora". Nastavilo se u duhu krilatice "Vjera u Boga i Hrvatska sloga!" pa je iz istog svjetonazorskog kruga odabran i sljedeći predsjednik. Zajedno s SDP-om, HSS je došao na vlast 1997. godine i na vlasti je do danas. Pred prošle lokalne izbore na čelu HSS je bio jedan od bivših funkcionera Saveza omladine i bivših članova SKJ, a na izbore je HSS izašao na zajedničkoj listi sa SDP-om. Čitavo vrijeme od osnutka do danas, najistaknutiji član komiškog HSS-a je Tonči Božanić,  jedan od "nezavisnih" kandidata na prvim višestranačkim izborima za odbornike SO Vis.   

ŠTO JE HSS UČINIO "ZA" KOMIŽU?

Dva mandata HSS-a u Komiži će biti trajno zabilježena. Tijekom 8 godina koliko je gradonačelnik Komiže bio Vicko Mardešić (HSS), u Komiži je ZATVORENO: 
- tvornica za preradu "Neptun" d.d. (gdje je istaknuti član HSS-a Tonči Božanić bio suvlasnik i preds. Nadzornog odbora) ;
- područna (ugostiteljska) odjeljenja viške Srednje škole;
- područni odjel Osnovne škole Komiža u Podšpilju;
- Matični ured;
- Ured državne uprave za izdavanje lokacijskih/građeviskih dozvola.
Za vrijeme njegovog mandata, PRODANE su:
- školska zgrada u Podhumlju; i
- školska zgrada u Oključini.
Za vrijeme njegovog mandata, a njegovom "zaslugom", Država je ODUSTALA od gradnje Doma umirovljenika. Osigurani novac je nenamjenski potrošen.
"Kruna" HSS-ova mandata je bio pokušaj "instalacije" tunjogojilišta nauštrb komiškom turizmu u samoj komiškoj uvali. Komižani su to spriječili - referendumom. To bi bili neki ekonomski aspekti vladanja štetočina iz novovjekog HSS-a. A što je s političkim aspektom?


Političke "smjernice" komiškog HSS-a 
na tragu KPJ i SUBNOR-a
Radio Split, srijeda 15. svibnja 2002. godine između 7 i 8 sati,
Vicko Mardešić i Jadran Marinković
J:  Evo, da. Ovo sam pročitao, ovaj, u nedjelju. Dakle, u Slobodnoj. Vjerojatno niste dobili, onda vi, u Komiži, taj broj. Oni najavljuju golemu odštetu koju će Grad morati isplatiti jer je po dolasku na vlast dao četiri politička otkaza. Sad, ne znam; jeste li dali te političke otkaze?
V:  Pa, čujte ...
J: To je sad moderno, pa onda, svak to koristi, je l´?
V: Dali smo, ovaj, otkaze tu ..  Dvije djelatnice u gradskoj upravi koje su, normalno, bile imale, nekakvu političku funkciju. I grad ne može funkcionirati, ovi, na način da, recimo, tajnica grada bude žena od predsjednika HDZ-a. Mislim ...
J: mm, m ...
V: ... to, to nema zdrave logike. Prema tome, a osim toga, nije, nema stručnu spremu koju zadovoljava. Prema tome ...
J: mm, m ..., mm, m ...
V: ... dali smo otkaz. Vodi se spor. Kako će on završiti, u ovom trenutku ja to ne mogu reć ... i to je činjenica. Međutim, sve ostalo je dio političkih podmetanja i ništa drugo!
Radi nezakonitih (političkih) otkaza , Grad Komiža je izgubio sudske sporove a gradonačelnik Vicko Mardešić je i kazneno prijavljen te pravomoćno osuđen. Inače, otkaze je potpisao Tonči Božanić, danas HSS-ov "uhljeb" u Reri, agenciji za ruralni razvoj Splitsko-dalmatinske županije.
"Demokratičnost" komiškog SocSaveza, odn.HSS-a, ogleda se i u izjavi njegove zamjenice Dubravke Zanki koja je jednom prilikom na sjednici Gradskog vijeća rekla HDZ-ovom vijećniku Josipu Žuaniću "Kanculiru": "Ništa od onog što vi (hadazeovci) predložite za dišpet nećemo prihvatiti."
Možda bi na tragu takve izjave mogli potražiti odgovor na pitanje zbog čega članovi komiškog Soc.Saveza, odn. HSS-a,(osim časnih izuzetaka!), nisu htjeli ni potpisati kandidaturu ni glasovati za Kolindu Grabar-Kitarović na predsjedničkim izborima. Možda, ali ovdje nije riječ o dišpetu već o - ideologiji! Oni koji vode komiški HSS i oni koji vode komiški SKJ, odn. SDP, pripadaju istom političkom krugu koji baštini lik i djelo zločinca Tita (uostalom, jedan njihov član, istovremeno poznat i kao imućan građanin i kao primatelj zaštitnog dodatka na mirovinu (!?), rekao je: "Tito je bil dobar covik!") i koji kada slavi "antifašizam" doslovce okrenu guzicu spomen ploči na kojoj su imena komiških domoljuba - žrtava komunističkog terora. 
Zna li vodstvo HSS-a tko im  vodi podružnicu u Komiži?


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Komiža: "nastavimo lijepu prIču..." - KAMP KAMENICE

Sada znamo kako se JNA na Visu "odbranila" od napada MUP-a

TITOVA ŠPILJA - komunistička LAŽ!