OZNA o izborima 1945.

OZNA je nekad sve pomno pratila. Danas prate njeni nasljednici. I sada imaju svoje doušnike. O njima ćemo pisati a do tada evo kako je OZNA izvjestila o provedbi "izbora" 1945. godine. Posebno je motren kler koji je sve to preživio pa je bio predmet motrenja i 40 godina poslije (osamdesetih godina). "Kler jača", opominjao je jedan tadašnji funkcioner svoje drugove na sastancima OK SKJ Vis .


Studeni/prosinac 1945.
Split
OZN-a srednje Dalmacije izvješćuje o stanju na njihovom području, posebno o “ustaško-četničkim bandama”, “djelovanju reakcionarnog dijela bivših grananskih stranaka” i “kleru” te o djelovanju OZN-e,Narodne milicije i raspoloženju naroda
--- 
DJELOVANJE REAKCIONARNOG DIJELA BIVŠIH GRADJANSKIH STRANAKA
Reakcionarne grupe, pojedinci i nezadovoljnici na našem okrugu na dan izbora zauzeli su suprotan stav, od onoga što su ga imali prije izbora. Poznato je da su mnogi vidjeniji reakcioneri o kojima smo mi vodili računa i koji su u predizbornoj kampanji rasklinkavani glasovali otvoreno za listu J.F-a. Ali su svojim najbližim istomišljenicima i rodbini sugerirali da glasuju u kutiju bez liste, što su oni i činili.
Jedan manji dio poznatih reakcionera apstinirao je, a drugi dio glasovao je tajno u kutiju bez liste.
Izbori 1945., po mjeri SDP-a, sljednika KPJ
Do izbora svi su bili na jednoj liniji, glasati u kutiju bez liste ili apstinirati. Na dan izbora većina je njih pokolebala u svom ranijem stavu. Većina poznatih reakcionera zauzela je oportunistički stav i glasali su otvoreno za listu N.F-a, i to skoro u svim većim mjestima na našim kotarevima. Oni su se pokolebali u oči samih izbora i na dan izbora.
Glavni razlog su predizborni zborovi na kojima su bili mnogi rasklinkavani. Na sam dan izbora volja i odlučnost naroda za 100% glasanjem još su ih više pokolebali. Na primjer:
10 novembra tg. Ilić Tonći (vodja reakcionera) u Visu rekao je pred rodoljubima: "ovoga je puta sve naše." On je mislio reći o izborima htijući da ga rodoljubi ubrajaju u frontaše.
--- 
U Komiži grupa nezadovoljnika oko Zbarade na dan izbora slali su pojedince da vidu kako teku izbori i kad su vidjeli da je skoro svak glasovao onda su i oni pred večer išli na glasovanje.
---
Na otoku Visu u selu Podšpilje Sviličić Ante (Sekulić) organizovao je glasanje u kutiju bez liste (8 glasača).

U kotaru Vis reakcioneri su nastavili svojim radom kao i prije. Redovito se medjusobno sastaju u Visu u kući Dr. Vidalija, a u Komiži u brijačnici Marijani Jure i u apoteci Forenpoher.
--- 
Takodjer mnogi koji dolaze iz Slavonije donose po neke parole, naročito o križarima. Naprimjer
12 novembra tg. Ilić Tonći iz Visa (vodja reakcije JNS) otputovao je sa kćerkom u Sušak i Zagreb, tobože radi trgovine vina.

KLER
Aktivnost klera, koja se je osobito ispoljila u predizbornoj kampanji, danas iza izbora je dosta splasnula. Uzrok tome preokretu su poduke dobivene za vrijeme glasanja.
Na dan izbora i nekoliko dana prije izbora kler je nastojao, da sa raznim parolama, kako: "Obrana vjere. Što će te glasati za komuniste"., da utječu na bogobojazni dio naroda, kako bi kod njih pokrenuo mržnju prema Narodnim Vlastima i tako ih potakao da apstiniraju.
--- 
Kler na kotaru Brač, Hvar i Vis, odigrao je veliku ulogu u izbornoj kampanji. On je uspio da pasivizira jedan dio naroda bilo to da ne pristupe glasanju ili pak da glasaju u kutiju bez liste.
--- 
Hvarski biskup Dr. Pušić don Miho je 18 o.mj. preko propovjedi rekao: "Danas je crkva došla u isti položaj kako što je bila prije 300 godina. Uzrok je tome što je današnja štampa uperena protiv crkve i klera, te što se u dnevnoj štampi ističe neistinitost o držanju i zalaganju crkve za narod. Kao što je crkva pobjedila onda, tako će opet doći vrijeme da će se dokazati sve neistinitosti i laži, koje se danas štampaju." Osobito je uzeo u obranu nadbiskupa Stepinca prikazavši ga kao zaslužnog čovjeka za narod. U sito vrijeme još je aktivnije pokrenuo pitanje vjeronauka u školama, te je preko Okružnog Narodnog Odbora i Kotarskih Narodnih Odbora u reagirao, dostavivši im spisak svećenika koji bi imali biti vjeroučitelji, da se njih postavi za vjeroučitelje.
--- 
Komitet (na slici) je stalno upozoravao na aktivnost klera
Na kotaru Vis osjeća se osobito živost klera iza izbora, što se navlastito primjećuje kod Don Jure Burića koji je pred kratko vrijeme došao iz zbijega. On je zbog svog protunarodnog djelovanja bio prisilno otpremljen u zbijeg.
Don Mirko Kačić župnik [u] Potšpilju osvrnuo se na izbore slijedećim riječima: "Svi oni koji su otsutni, oni su svjesno apstinirali, a ne kako ih Vi brojite da su otsutni."
Prijepis, strojopis
Hrvatski državni arhiv, f.1491, OZN-a za Hrvatsku, kut. 40, 11.31.10., 30/74

Nastavlja se...

Izvor: ZLOČINI I TEROR U DALMACIJI 1943.-1948.
POČINJENI OD PRIPADNIKA NOV, JA, OZN-e I UDB-e 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Komiža: "nastavimo lijepu prIču..." - KAMP KAMENICE

Sada znamo kako se JNA na Visu "odbranila" od napada MUP-a

TITOVA ŠPILJA - komunistička LAŽ!