"KLER JAČA!", Izvještaj OZNA-e za V. 1945. za kotar Vis

Vijesti iz povijesti:
Objavljujemo malo štiva iz prošlosti (nastavak našeg posta Narod pod budnim okom "narodne" vlast, objavljenog 19. ožujka 2012.).
"Kler jača!" bila je uzrečica jednog lokalnog funkcionera osamdesetih godina prošlog stoljeća, ili 40 godina nakon sastavljanja ovo "izvještaja"...

3. lipnja 1945.
Split

Izvještaj OZNA-e za srednju Dalmaciju za svibanj 1945. godine.

ODJELJENJE ZAŠTITE NARODA
OZNA ZA SREDNJU DALMACIJU
Br. 714/45, dne 3/VI.45.
OZNI za Hrvatsku 
Centru za Dalmaciju,
S p l i t

U prilogu dostavljamo vam mjesečni izvještaj za mjesec maj, sa prilozima-izvještaj o pokusnom mljevanju sumpora.
             Smrt fašizmu - sloboda narodu!
                                              
                                 Za načelnika – kapetan,
                                     J. Puharić [v.r.]
L I T
Predmet: redoviti mjesečni izvještaj za mjesec maj 1945 god.
(izabran dio koji se odnosi na otok Vis)
...
Popovi sa svojim radom nastoje što više privezati mase uz vjeru i crkvu, kako bi na taj način što više razjedinili narod i omladinu stvarajuči razna društva i organizacije /što će te vidjeti iz izvještaja/. Gledajuči što aktivnije rad popova možemo reći da nam oni danas na našem sektoru prestavljaju največu opasnost.
Rad reakcije na našem području u posljednje vrijeme se pojačao, naročito poslije savršetka rata. Reakcija najviše u svoje svrhe iskorištava u posljednje vrijeme pitanje Trsta, kao i uopće pitanje odnosa Jugoslavije i Saveznika, te Saveznika i SSSR-a.
Od svih reakcionarnih grupa na području našeg Odjeljenja najaktivnija je djelovanje klera i Jugonacionalista. Iako se do sada nije otkrila neka stvarna organizacija, postoje sve indicije koje nam daju sliku o njihovom organizovanom djelovanju. J

HSS-ovci na Visu tj. pojedini pripadnici HSS uglavnom stoje na liniji Jugonacionalista. Sadašnja im je glavna parola o sukobu sa saveznicima radi Trsta i sl.
O reakcionarnim grupama sa Visa, Brača i drugih kotareva ne iznosimo pojedinosti, jer novih naročitih momenata nije iskrsavalo. Sve ove grupe o kojima vam u ovom izvještaju ne pišemo, a u prošlim izvještajima smo vam iznašali, mi i dalje kontroliramo i imamo u evidenciji.

Kler:  
Povodom svršetka rata, popovi i fratri na otocima Visu, Hvaru i Braču, održavali su u crkvama “Zahvalnice” Bogu, što je rat svršio. Tom prilikom pozvali svu prestavnike Narodne vlasti, koji se nisu odazivali. Oni su u svakom mjestu održavali ove “zahvalnice”, ali ne toliko radi svršetka rata, već da bi na taj način privukli narod u crkvu.
Na Visu pozivali su prestavnike Narodne vlasti, pismeno. Dva dana iza ovoga t.j. 11/4.  održali su komemoracije u crkvama za pale borce Jug. Armije. Na tim komemoracijama prisustvovalo je dosta naroda, skoro sve starije žene i muškarci. Na Visu takodjer održavaju večernje molitve u crkvama koje počinju u 20 sati i traju pola sata. Ranijih godina to nisu radili u ovo doba. Sve ovo oni upotrebljavaju da što više privuku masu uz crkvu i priviknu je na posječivanje crkve. U Visu za vrijeme ovih večernjih molitava, don Dinko Jerković postavljao je na vratima crkve jednog dječaka /skitnicu/ koji je imao zadatak od njega da kontroliše tko sve dolazi u crkvu od ljudi njima nepoćudnih. To se je utvrdilo na taj način, što je ovaj dječak, kad bi ušao neko od naših drugova ili drugarica, odlazio odmah u crkvu iza oltara i referisao don Dinku. “Zahvalnice” u crkvi oni nisu održali na dan pobjede 9/V. koji je odredjen od Narodne vlasti kao praznik, već dan kasnije-10/V. U ovoj ceremoniji oni su izbjegli, odnosno mimoišli blagoslov savezničkih armija, državnih poglavara i vlasti, kao i naše Armije, Tita i naših vlasti.

Na Visu prije odlaska saveznika, popovi stalno su se vrtili oko njihovih komanda da bi upali unutra i snjima razgovarali, ali da udju neprimjetno. U tome se naročito isticao don Dinko Jerković. Fratri iz samostana Prirovo na Visu bili su čitav dan 18/V. pred odlazak Engleza s njima u društvu i razgovorima. Fra Vlahović Julijan upao je u jednu baraku gdje su bili engleski vojnici i zadržao se s njima oko pola sata.
Na otocima: Visu, Hvaru i Braču aktivnost klera izražava se u okupljanju omladine u razna katolička društva, u predobivanju djece u svoje domove i prisvajanju masa za što veći posjet u crkve.


Nastavlja se...

Izvor: ZLOČINI I TEROR
U DALMACIJI
1943.-1948.
POČINJENI OD PRIPADNIKA NOV,
JA, OZN-e I UDB-e /br. 162. str, 417./

Primjedbe

  1. PRAVO LICE 'ANTIFAŠIZMA
    Smrt fašizmu i gayevima:
    Partizanski kapetan Josip Mardešić 1944. strijeljan je zbog homoseksualizma
    Optužnica: Održavao je homoseksualne odnose s nekoliko stražara svoje sekcije
    i zavodio ih na nezdrav seksualni odnos.

    Sud časti:
    Rade Žigić,
    potpukovnik Bogdan Orešćanin i
    Major Matić Đuro

    Godina 1945. nastavak je velikosrpske politike, obespravljenosti, osvetničkim i zvjerskim progonom hrvatskog naroda, uz potporu hrvatskih jugo-komunističkih ideologa. Kako je hrvatskom narodu bilo nakon „oslobođenja“ Jugoslavije, to dobro opisuje komesar Druge armije Rade Žigić koji govori kako je hrvatskim partizanima bilo za vrijeme rata. Tako dolaskom u Zagreb tih „oslobodilaca“, Rade Žigić održao je govor na Trgu bana Josipa Jelačića kada je rekao: „Smrtna opasnost prijetila je neustrašivim sinovima hrvatskog naroda, koje je KP (Komunistička partija) poslala da idu među Srbe da ih organiziraju… svi su oni nosili glavu u torbi, a mnogi glavom platili samo zato što su Hrvati…
    ….Rade je završio na Golom otoku.

    gdje ste sad veliki antifašisti?

    OdgovoriIzbriši
  2. Mardešić Josip je također među palima čija su imena upisana na spomen-ploču. Slika mu je u hodniku Spomen doma i krivotvoreno je mjesto njegove smrti. Jedan od brojnih Komižana koje su partizani sami ubili a zatim upisali među poginule (da ih bude što više). Mardešić navodno, nije bio gay već je obješen zbog sumnje u izdaju (bio je telegrafist). Kad je utvrđeno da nije izdajnik već je bio mrtav pa su ga proglasili gay-em jer je i to današnjim pederoljubcima tada bio veliki zločin. Vremena se mijenjaju, zar ne?

    OdgovoriIzbriši
  3. Na ovoj stranici se vidi presuda, koja je glasila da je Mardešić još dok je bio živ - gay. Prema tome ono da su ga kasnije proglasili pederom je priča za malu djecu ili su krivotvorili datum, što ne bi bilo čudno da opravdaju svoja nedjela.

    Današnji „antifašisti“ su šupak meraklije.

    http://www.dragovoljac.com/index.php?option=com_content&view=article&id=14378%253Aantifaisti-su-ubijali-homoseksualce&catid=9%253Apolitika-i-drutvo&Itemid=11

    OdgovoriIzbriši
  4. A kako to da su ga ipak stavili na popis onih koji su "pali za slobodu i postali temelj..."? Kao i mnoge koje su sami strijeljali ili ubili metkom u potiljak u Oključini i na Hvaru...
    Možda da povećaju broj žrtava Jasenovca, jer se kompletna komiška spomen ploča pa i neki koji su poginuli od savezničkih bombi u El Shattu jedno vrijeme nalazila na popisu žrtava Jasenovca. Naravno, sve u službi velikosrpske politike.

    OdgovoriIzbriši
  5. „Spomen hodnik“ palim partizanima u Domu je dokaz da oni ne poštuju ni svoje
    jer bi bilo normalno da su ih izložili u neku posebnu uređenu prostoriju.
    Jer kad se prođe hodnikom moraš imat crne očale i to one za varenje – šta crnije.

    Za ono bombardiranje u El Shattu treba pitat Antu Josipovića voditelja zbijega,
    oca predsjednika u odlasku, koji, čujem,
    da u dnevnom boravku drži umjetničku sliku Komiže .
    Neko mu je darovao sliku.

    Ima neka tajna veza.
    Tajna veza za sve nas…

    http://www.jutarnji.hr/milica-i-ante-josipovic--ponosni-smo-na-sina/477662/

    OdgovoriIzbriši
  6. na suđenju Perkoviću:

    "Ne sjećam se".
    "Ja se više ne sjećam."

    Sudac Dauster :
    "Nemojte se praviti gluplji nego jeste"
    'Mi nismo tako glupi kako vi mislite'
    "Želite li stvarno da vas uhapsimo jer ne govorite istinu?"

    Ovako će bit kod lustracije.
    Jadno da ne može bit jadnije.

    OdgovoriIzbriši
  7. S jednim se sigurno treba složiti: Današnji „antifašisti“ su šupak meraklije.
    A zanimljiva je i priča o lustraciji. Tko je mogao zamisliti da će i ona, kao i mnoge druge lipe stvari, započeti na Visokom pokrajinskom sudu u Munchenu,

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Komiža: "nastavimo lijepu prIču..." - KAMP KAMENICE

Sada znamo kako se JNA na Visu "odbranila" od napada MUP-a

TITOVA ŠPILJA - komunistička LAŽ!