Analiziramo govor Tonke Ivčević

 

(Analiziramo govor Tonke Ivčević povodom proslave odlaska JNA s otoka Visa)

Vrijeme je da otok Vis bude most prema svijetu
1.
U trenutku kada obilježavamo dvadesetu obljetnicu odlaska neprijateljske vojske bivše države s našeg otoka, dobro je sjetiti se jakih emocija koje je taj događaj izazvao. Bio je to prijelomni trenutak, međaš povijesti koji je obilježio naš život na otoku. Bio je to trenutak koji je razdvojio vrijeme kada je otok bio tvrđava, bastion, granica prema Drugome od ovog našeg vremena slobodnog Visa i domovine nam Hrvatske kada naš otok može po prvi put, poslije dugog razdoblja izolacije, postati most prema svijetu. Javila se tada nada da će Vis koji je kroz cijelu svoju povijest bio raskrižje morskih putova postati morskim vratima slobodne, europske Hrvatske.

Solidan uvodni dio, nekoliko činjenica i nekoliko floskula koje se često ponavljaju.

2.
Povijesna prilika uspona i rasta u slobodnoj  Hrvatskoj nije iskorištena. U poslijeratnim godinama dogodio se nezapamćen pad: gašenje otočke riblje industrije, pad vinogradarstva, smanjivanje broja stanovnika, gubitak vitaliteta i razvojnog optimizma.
Turizam kao jedina razvojna perspektiva, s prosječnim trajanjem od dva mjeseca godišnje, nije odgovor na izazov opstanka. Povijest ovog otoka legitimira ga kao otok čija je bit proizvodnja. Ovdje je bio početak industrije u Dalmaciji, ne samo riblje nego uopće industrije. Otok Vis bio je sinonim za vino. Vis je pojam za vrhunska autohtona vina plavac i vugavu, vina za elitu europskih metropola.
Potrebna je europska i svjetska valorizacija ovog otoka, njegovih resursa i potencijala. Kada veliki svijet otkriva na ovom otoku jednu od posljednjih oaza Mediterana ne možemo zbog toga biti sretni. Mi smo za njih rajska oaza zbog toga što je izostao razvoj te smo ostali u nekim drugim vremenima koji drugi doživljavaju kao idilu. Tako nas vide drugi, ali mi znamo da zvono na kampanelu oglašava smrt puno češće nego li dječji plač početak novog života.

Vrhunski. Odlično. Pisac je nadmašio samog sebe, potpisujemo svaku besjedu. ALI POSTOJI JEDAN PROBLEM: ovo nije izrečeno od nekog oporbenog političara ili osobe koja se politikom uopće ne bavi, već ove “prekrasne“ misli dolaze od političarke koja je u najmanju ruku suodgovorna za stanje u kakvom se otok našao. Tonka Ivčević i njen zamjenik Vicko Mardešić što skupa, što pojedinačno, vladaju Komižom već šesnaest godina. U tom dugom periodu osim crtanja megalomanskog projekta ribarske luke nisu za gospodarstvo Komiže napravili ništa.Nisu potaknuli otvaranje niti jednog proizvodnog pogona u gradu. Dapače, njenom zaslugom jedan je pogon, umjesto u Komiži, otvoren na sinjskom Kukuzovcu. Nisu potaknuli popravljanje stanja u Poljoprivrednoj zadruzi „Komiža“ već upravo suprotno: činili su poteze koji su Zadruzi donijeli upitnu opstojnost. Nisu potaknuli udruživanje poljoprivrednih potencijala Komiže i naprimjer zaštitili Viški limun kao autohtoni proizvod te potaknuli dizanje novih nasada. Nisu aktivno pomagali niti jednom vinaru, maslinaru, ili bilo kojem drugom poljoprivredniku osim ako se nije radilo o njihovoj rodbini ili stranačkim prijateljima (osim dijeljenja sadnica hobi poljoprivrednicima). Komiškim ribarima već godinama mažu oči s ribarskom lukom koja i ako se izgradi njima neće donijeti ništa dobra osim možda malo komotnijeg ali i zato mnogo, mnogo skupljeg veza te možda konkurenciju financijski daleko jačih alohtonih ribara. Turizma se ova vlast izgleda odrekla te smatra da je ovo što sada imamo ili dovoljno ili maksimalno što Komiža može. E pa gospodo vladate već skoro dva desetljeća Komižom (ne računajući ono prije devedesete) i pokazali ste da ne znate. Vjerujte, Komiža može puno bolje i u ribarstvu i poljoprivredi a nadasve može puno bolje u turističko ugostiteljskom sektoru.
3.
Poštovani Predsjedniče, govorim Vam ovo s nadom da ćete nam, u trenutku kada obilježavamo dvadesetu obljetnicu života na slobodnom otoku Visu, moći reći riječi ohrabrenja i nade da će se zaustaviti ovaj proces gašenja života na otoku koji je u povijesti puno puta bio najbogatiji otok na Jadranu.
Potrebna nam je ribarska luka jer mi smo u središtu najbogatijeg ribolovnog akvatorija Jadrana, a imamo tradiciju kakvu nema nitko na Mediteranu. Napravili smo svu potrebnu dokumentaciju za gradnju, osigurali početna financijska sredstva i tražimo da nas država prati u realizaciji najvećeg projekta u poslijeratnoj slobodnoj Hrvatskoj.

Ribarska luka, ribarska luka, ribarska luka....... Ponavljate to već kao mantru, kao najsvetiju molitvu, a mi koji se usudimo išta protiv reći, valjda smo u vašim očima bogohulnici, bezbožnici, nevjernici. Pa pokušajte i nas uvjeriti u pravovjerje te vaše lučke religije, izradite i objavite cjelovitu detaljnu COST-BENEFIT ANALIZU. Pa možda i mi postanemo Konvertiti.
4.
Štovani Predsjedniče zahvaljujem Vam na pokroviteljstvu našem projektu Falkuša – od Palagruže do Bresta. Očekujemo Vas da nam se pridružite 23.lipnja i zaplovite prema Palagruži tragom najstarije povijesne regate u Europi – regate falkuša od Komiže do Palagruže. I neka nam je dobar vjetar u krmu za naše povijesne barke i naše projekte od kojih zavisi opstanak na ovom škoju.

I na kraju malo prigodničarskih zahvala, ofalkono gajeta, šoldi, Palagruža, Brest, bizmis........

Tonka Ivčević saborska zastupnica i gradonačelnica Grada Komiže 


HDZ-Komiža Analitica tim

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Komiža: "nastavimo lijepu prIču..." - KAMP KAMENICE

Sada znamo kako se JNA na Visu "odbranila" od napada MUP-a

TITOVA ŠPILJA - komunistička LAŽ!