Resor ribarstva: Samo zamjena mjesta ili konačan kraj glupostima?

„Kako je moguće da u Programu izgradnje ribarskih luka Komiža bude prva s ukupnom investicijom tri puta većom od svih ostalih predviđenih luka, bez zadovoljenja četiriju osnovnih preduvjeta za takav pothvat: broj ribolovnih plovila, količina iskrcane ribe, blizina velikog potrošačkog centra, te blizina cestovne i ine infrastrukture?“  - javno je 5. svibnja 2011. u „Slobodnoj Dalmaciji“ upitao predsjednik Udruženja ribarstva pri HGK-u Miro Kučić tadašnjeg resornog ministra Petra Čobankovića.

Doznajemo da bi Miro Kučić trebao biti imenovan pomoćnikom u Ministarstvu poljoprivrede i preuzeti resor ribarstva na čemu mu unaprijed čestitamo! 

Za razliku od njegova prethodnika Tončija Božanića (čije je imenovanje za državnog tajnika za ribarstvo bilo rezultat najobičnije političke trgovine HDZ-a i HSS-a), Miro Kučić je ipak stručnjak u ribarstvu.

Hoće li se njih dvojica samo zamijeniti, ili će Tonči Božanić natrag u Hrvatsku obrtničku komoru nastaviti „razveseljavati“ ribare, ne znamo. Više od toga nas zanima: Hoće li u slučaju glupog i štetnog „projekta“ zvanog Ribarska luka Komiža Miro Kučić ostati dosljedan svojoj gore spomenutoj izjavi, obzirom na činjenicu da je Ribarska luka u Komiži nadasve promašen ali i štetan „projekt“ za Komižu i državni proračun.
Miro Kučić i Tonči Božanić: Hoće li novi pomoćnik ministra pokazati da nije samo stručan već i dosljedan?

Primjedbe

  1. Zašto je za komižu to štetan projekt?
    Što vi nudite to jest koje ideje imate za taj isti prostor?.
    Na prvu ruku projekt izgleda OK,barem za Komižu.Iako svaki sljepac vidi da su troškovi izgradnje nenormalni,da se ista stvar može ugraditi na 1000 drugih lokacija na srednjom jadranu,za desetinu predviđenih sredstava a da su te iste lokacije i bolje povezane(ceste,ferata,blizina tržišta).To jest veletržnica ribe na pučinskom otoku nema nikakvog smisla jer stvara dodatni trošak ribarima i trgovcima.ALI vas u Komiži za to nebi smilo bit briga 1.ugrade vam luku ako propadne ribarstvo boli vas ona stvar prenamjenite je za nautičare ili šta ja znam glavno da se gradi.2.Imate i vi nešto profi ribara pa če njima valjda to dobro doč.
    Ovo sve što pišem je iz pogleda neovisnog(nepristranog)promatrača i vi vjerovatno znate više od mene ali koliko sam shvatio i pozicija di bi se luka gradila je neatraktivna to jest tu se turizam nemože razvijati?.

    OdgovoriIzbriši
  2. Položaj buduće luke: Čitava bi nastala nasipavanjem a okružena je: sa zapadne i južne strane otvorenim morem, na sjevernoj je strani budući gradski hotel u mješovitoj zoni naselja a sa istočne strane čitava turistička zona Neptun-Kamenice. Otprilike kao zahod usred dnevnog boravka. "Onaj" koji bi financirao gradnju valjda bi njome i upravljao ali i određivao što bi bilo u budućnosti. RH nema novca za ovu preskupu gradnju a dalje zaključite sami.

    OdgovoriIzbriši
  3. Miro dosljedan, evo iz Slobodne kad je Pusićka bila u Splitu o pristupanju u EU:
    Najveće iznenađenje za javnost, ipak, bio je pozitivan stav Mira Kučića o pristupanju europskoj zajednici.
    Kučić se, naime, već godinama javno deklarira kao "euroskeptik", ali čovjek je promjenio mišljenje, i to taman pred referendum.
    - Čeka nas težak i krvav posao da se spasimo, no Europa nam daje tu šansu. Istina, često sam sumnjao u nju jer je dobro poznajem, dugo sam živio u njoj, no evoluirao sam i došao do toga da jednostavno trebamo ući - kazao je na kraju Kučić.
    POMEDORA

    OdgovoriIzbriši
  4. Pa kažite jasno narodu kakve efekte mogu očekivati ako se izgradi ta luka+veletržnica.
    1.-Jedini prostor na kojem se Komiža može razvijati u Turističko-ugostiteljskom smislu je potez od Neptuna prema kamenicama a ovim projektom taj potencijal uništavamo ili u naj manju ruku minimaliziramo.
    2.-Ribarska luka+veletržnica bi možda imala smisla kada bi ribarstvo bilo grana privrede koja bilježi napredak ali tome nije tako ribarstvo svakim danom propada ribe je sve manje to će vam posvjedočiti svaki ribar.
    3.-Oni koji misle graditi ribarsku luku pa je prenamijeniti za nautičare varaju se jer po najavama ovo bi se trebalo graditi iz fondova E.U. a to znači da nema prenamjene to jest e.u. strogo kažnjava svako odstupanje od projekta(kažnjava naravno povratom uloženih sredstava to jest traži nazad lovu koju je uložila ako u projektu nešto promijenite)
    4.-Komiški ribari koji se vesele luci bi mogli dobiti jako gorak okus u ustima kad shvate da im ta ista luka postaje logistička baza talijanskih ribara i njihovih koćarica.Ako netko misli da postoje zaštite koje će spriječiti dolazak talijanskih koća na našu stranu Jadrana grdno se vara.Koje zaštite?možda hrvatske povlastice kojih je ograničeni broj,zar uistinu mislite da Talijani koji posjeduju veliki kapital to jest imaju love neće lako doći do tih povlastica koje drže osiromašeni hrvatski ribari,?dovoljno će im biti otvoriti firmu u Hrvatskoj ili čak ni to ako imaju Europsko društvo – Societas Europaea/registrirano bilo di u E.U. slobodno mogu poslovati na prostoru Hrvatske.
    Dragi Komižani može nam se dogoditi da uništimo turistički potencijal jedinog prostora koji nam je preostao(naravno osim vojarne).U isto vrime da komiški ribar postane drug na Talijanskoj koćarici.
    CABI REKLI NAŠI STORI ZOC SU SE BORILI.?

    OdgovoriIzbriši
  5. Uvik kontra,uvik kontra,uvik kontra takva sorta.

    OdgovoriIzbriši
  6. Čestitke na brzim informacijama! Miro je objavljivao kolumne o svom euroskepticizmu u Slob.Dalm. ali ga se ne bi smilo uspoređivat sa Božanićem koji je skroz nestručan a rezultat njegove pohlepe su zatvoren Neptun, pusta Komiža i prevareni hrvaški ribari koje je mantal sa ZERPom a onda ih zajeba i ostavil njihovo ribolovno područje na meti cile taljanske kočarske euroflote.

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Komiža: "nastavimo lijepu prIču..." - KAMP KAMENICE

Sada znamo kako se JNA na Visu "odbranila" od napada MUP-a

TITOVA ŠPILJA - komunistička LAŽ!