HKD "KOMIŽA"

Sveti Mikula je prošao, donio djeci darove, vjernici su ga obilježili molitvama, oni drugi - čašćenjem ognja ispred crkve, a komiška vlast "tradicionalnim" veličanjem pojedinaca koji su od 1945. do danas, mišlju, rječju, djelom i propustom, doprinijeli izumiranju Komiže. Na ove potonje potrošeno je najviše novca ali o tome nećemo ovom prilikom. Posvetit ćemo post onima koji, i u ovim turobnim vremenima, pronalaze razloge za druženje i čuvanje tradicije i kulturne baštine Komiže i otoka Visa. Naime, na otoku djeluje niz kulturnih udruga. Kako druge udruge ima tko predstaviti, mi predstavljamo HKD "Komiža", kulturnu udrugu iz Komiže.

Znak Hrvatskog kulturnog društva "Komiža"
Hrvatsko kulturno društvo "Komiža", utemeljeno je 5. veljače 1994. godine i predstavlja najstariju kulturnu udrugu u Gradu Komiži. Kao cilj udruge navodi se: "Njegovanje kulturne baštine Komiže i otoka Visa, promicanje i jačanje hrvatskog nacionalnog duha, te duhovne obnove na načelima kršćanske tradicije, povezivanje s ostalim hrvatskim udrugama i institucijama, povezivanjes komiškim iseljeništvom." Na početku u udruzi su djelovale 2 klape ("Komiža" i "Riva"), tamburaški zbor i glumačka družina, izdavale su se prve zbirke pjesnicima koje je od 1997. do 2005. ignorirala tadašnja HSS-ova vlast...
Danas, zahvaljujući ustrajnosti vodstva ove udruge, osobito predsjednice Nenade Cimić, u okviru HKD "Komiža" djeluju 2 klape, 1 pop-rock grupa ("Abakus") i nekoliko samostalnih umjetnika.
Prije 2 godine obnovljena je muška klapa "Komiža", koju je komiška vlast mogla i bolje "dočekati". Tako je ova klapa svoje prve korake morala učiniti - bez pomoći lokalne vlasti. Potrebu za komiškom muškom klapom prepoznali su komiški i viški obrtnici i poduzetnici, Grad Vis, Splitsko-dalmatinska županija i naravno - župnik don Šime Vrsalović, koji je od samoga početka član i potpredsjednik udruge.
Prvi nastup obnovljene klape "Komiža", 4. prosinca 2009. godine
Odnedavno u udruzi djeluje i ženska klapa "Issa". Kako pjesma ne poznaje granice gradova, tako u ovoj klapi većinu pjevačica čine - djevojke i žene iz susjednog Visa.

Prvi nastup klape "Issa", 6. prosinca 2011.

Zbog razloga koji nije pametno na glas iznijeti, Grad Komiža od samoga početka stavlja HKD "Komiža" u neravnopravan položaj u odnosu na druge udruge. Tako bi i sada, prema nama dostupnim informacijama, ovoj udruzi, u kojoj djeluju 2 klape i 1 pop-rock grupa, u idućoj 2012. godini iz gradskog proračuna trebao pripasti jednaki iznos kao nekim klapama i pojedincima ponaosob. Osobito, je uočljiv neravnopravan položaj ženske klape "Issa" u odnosu na jednu mušku klapu koja se nazvala "otočnom klapom" (pojam - fenomen, nepoznat u klapskom svijetu). Iako je pred Zakonom pravni status te klape i klape "Issa" jednak, odnosno riječ je sekcijama unutar komiških kulturnih udruga, komiška vlast ne pristupa tim klapama na jednak način.

Dokaz o formiranju klape ukazom 2 grada i o financiranju "hladnog pogona"
SABORSKA ZASTUPNICA, PLAN 21, BRIGA O MLADIM LJUDIMA i "VAŠI-NAŠI"
Gradonačelnica i saborska zastupnica Tonka Ivčević vodi brigu o mladima po pravilu "Vaši - naši"? http://www.slobodnadalmacija.hr/Dalmacija/Split%C5%BEupanija/Split%C5%BEupanija/tabid/76/articleType/ArticleView/articleId/157516/Default.aspx
Na otoku kao što je Vis, oduvijek je bio problem okupiti ljude koji bi djelovali u kulturnoj udruzi (kao pjevači ili svirači). Međutim, još veći problem je pronaći i zadržati umjetničkog voditelja. Davne, 1986. godine zbog tog je razloga, nakon 7 godina rada, prestala djelovati muška klapa "Komiža" (3 puta sudionik FDK u Omišu). Iz istoga razloga, nestajale su klape sredinom 90-tih godina prošlog stoljeća ali i ovih dana. HKD "Komiža" je prvo pokušavala s voditeljima "sa strane" a zatim je, poslušan savjet Duje Coce (2. tenora legendarne klape "Trogir" i brata pjevača Vinka Coce), i riješeno pitanje voditelja iz vlastitih redova. Rezultat toga je rad dviju klapa - "Komiže" i "Issa" koje vodi Frane Kukoč (22 god.).
Umjetnički voditelj ovih klapa spada u kategoriju mladih i nezaposlenih osoba (skupina za koju se komiška vlast učestalo deklarativno zalaže, a u praksi je to posve drugačije), pa predmijevamo da će, provedbom Programa 21 Kukuriku koalicije, gradonačelnica Tonka Ivčević, novoizabrana saborska zastupnica iz redova SDP-a, znati pomoći HKD "Komiža" kako bi ova udruga zadržala svog mladog voditelja na otoku i nadalje obogaćivala kulturne sadržaje Komiže i Visa, osobito ljeti.
Smicalicama "NAŠI - VAŠI" (oko statusa ženske klape "Issa" i jedne druge, muške, klape) neće se podići na višu razinu ni komunikacija među malobrojnim žiteljima Komiže ni ukupna kulturna "ponuda" (osobito tijekom ljeta).

Ovaj blog će nastaviti objektivno pratiti sva, pa i kulturna zbivanja na otoku Visu, a Komižanima i Višanima u Komiži i diljem svijeta (koji vjerno prate ovaj blog) posvećujemo pjesmu "Svetom Nikoli" u čast nebeskom Zaštitniku grada Komiže Svetom Mikuli koju izvode članovi HKD "Komiža" - klapa "Issa" i klapa "Komiža":



Primjedbe

  1. Ovi link na Slobodnu je ime filma BOGI DO BALČAKA (u guzici). Izvisije u TZ. Sad je tamo Greget Mari a njega će Tonka ako bude dobar i poslušan postavit za glasnogovornika saborske zastupnice!!!!!! Krokont

    OdgovoriIzbriši
  2. Naprid cure! Naprid Frane! Svi smo Vas slušali i pljeskali a ko ni ne zna ca je propusti. Di su sad ona 3 ca ih najove voditelj maestro prof gospodin koji nom već godišć i godišć prodoju muda za bubrige i neznalicima glume Cambi i Intrade. Budite svoji i nedojte se!

    OdgovoriIzbriši
  3. NATJECANJA AMATERSKIH ZBOROVA HRVATSKE "DO POSLJEDNJEG ZBORA" koje se održava u organizaciji Hrvatske radiotelevizije u razdoblju od 19. studenog 2011. do 28. travnja 2012. I vi višani imate što pokazati, odličan zbor, prijavite se!

    OdgovoriIzbriši
  4. Na prijedlog TONKE IVČEVIĆ, gradonačelnice Komiže i saborske zastupnice iz redova SDP, Gradsko vijeće Komiže je glasovima vijećnika koalicije SDP-HNS-HSS, počinilo diskriminaciju na štetu klape "ISSA" ali i umjetničkog voditelja Frane Kukoča:
    Proračun Grada Komiže za 2012. godinu, sredstva za glazbeni amaterizam:
    klapa "ISSA"...............0,00 kn

    OdgovoriIzbriši
  5. Jedna je bila Moskva, drugi Vorošilo a ova se morala zvat Staljinka.Tuko vidit je Arsen Trocki ili Berija. Frane budi dobar da te ne pošaju u Gulag!

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Komiža: "nastavimo lijepu prIču..." - KAMP KAMENICE

Sada znamo kako se JNA na Visu "odbranila" od napada MUP-a

TITOVA ŠPILJA - komunistička LAŽ!