Komiža u raljama konzervatora! (u slikama)

Iz "Novog lista": Dubrovačko Općinsko državno odvjetništvo počelo s izvidima na temelju objavljenih navoda u dnevnom listu o tome kako je građevinska tvrtka, kao izvođač radova sanacije zida crkve Sv. Vlaha u Dubrovniku, zaštitnu skelu na zid stavila tako da ju je zakucala izravno na kamen, navodi se u priopćenju DORH-a.
Radove na obnovi crkve sv. Vlaha u Dubrovniku provodi zagrebačka tvrtka Hedom d.o.o., a poslove sanacije dobila je na javnom natječaju kojeg je raspisao Zavod za obnovu Dubrovnika.
Kako je prije nekoliko dana priopćila Uprava za zaštitu kulturne baštine konzervatorskog odjela u Dubrovniku, izvođač je u radu naišao na teškoće u sidrenju skele uz vanjsko lice zida crkve sv. Vlaha, no o tome nije obavijestio konzervatore niti je zatražio stručno mišljenje. http://www.novilist.hr/Vijesti/Hrvatska/Dalmacija/DORH-istrazuje-Gradevinari-prilikom-sanacije-ostetili-crkvu-sv.-Vlaha

Tko vodi brigu o zaštiti kulturne baštine na području Grada Komiže? 
Što se krije iza tzv. Ekomuzeja Komiža?
Još 5. ožujka 2011. svojim smo postom dali naslutiti da je i zaštita kulturne baštine Komiže samo sredstvo a ne stvarni cilj: http://komiza-hdz.blogspot.com/2011/03/sto-je-to-kultura-u-gradu-komizi.html
U sjeni 23 dubrovačka "ankera" kojima se usidrilo građevinsku skelu u Dubrovniku, u Komiži se već duže vrijeme događa svojevrsni kulturocid*.
(* zločin koji se ogleda u sistematskom uništavanju spomenika kulture)
Pod paskom Konzervatorskog odjela u Splitu, Komiža se već godinama "konzervira" na jedan neprimjeren i neprihvatljiv način. G-đa Sanja Buble iz Konzervatorskog odjela, koja je i član lokalnoga Ekomuzeja Komiža, te zadužena za "kulturni krajolik, tradicijsko graditeljstvo, arheologiju i kontinuitet do danas, crkvice, etnografske zbirke – pokretne i nepokretne"
Radovi koji se izvode na pojedinačno najvrijednijim kulturnim spomenicima u zaštićenoj jezgri Komiže, naslućuju da se ostvaruje ona: Ako bude trebalo, napravićemo još lepši i stariji Dubrovnik. Riječ je o "glasovitoj" rečenici Božidara Vučurevića, ratnog zapovjednika Trebinja, izrečenoj prije 20 godina u vrijeme granatiranja Dubrovnika. 
Pod paskom splitskih konzervatora, Komižani svjedoče stvaranju "još lepše i starije" Komiže! Umjesto sanacije (i zamjene) kamena, ožbukalo se pročelje crkve Gospe od Sedam žalosti. Prilikom zamjene krovišta, unakazilo se krov Mustera. Štemalicama se uništava kameno pročelje Komune. Ispada da se radovi obavljaju samo da bi se "zavrtilo" državni novac. S druge strane naočigled Konzervatora propada Zonkotova palača ali i slijedi - brza intervencija (po prijavi gradonačelnice Tonke Ivčević) u slučaju podizanja spomen - križa na crkvenom zemljištu na Bodu.
Za razliku od Dubrovnika i slučaja sanacije crkve Sv. Vlahe, u komiškom se slučaju nema tko javiti kako bi se ispitalo, ne samo postoji li elemenata  kulturocida, već i tko sve ima koristi od ovakvih "sanacija". Uostalom, riječ je o novcu hrvatskih poreznih obveznika. 
Tko nadzire konzervatore i vodi li itko brigu izvode li se stručno i savijesno navedeni radovi, ne samo od strane izvođača, već i od strane ovlaštenog nadzora nad "sanacijama" najvrijednije nepokretne kulturne baštine na području Grada Komiže? 
Crkve Gospe od Sedam žalosti iz XIII. stoljeća - pod "blagoslovom" splitskih konzervatora, kameno pročelje je, na zgražanje komiške javnosti - ožbukano!

Župska crkva Sv. Nikole Biskupa - Muster iz XI. stoljeća - slika prije "sanacije" krova
Radovi u tijeku

Kako su ispod krovne površine postavljene letve, kojih do sada nije bilo, sljeme krova je "podignuto" a zapadni dio krova iznad vijenca zakošen i - unakažen!
Kaštel Komuna iz XVI stoljeća - radovi u tijeku!
Zid Komune sa starim fugama
Štemanjem starih fuga oštećeni su rubovi kamena, a zatim su izvođači pristupili "ukrašavanju" s novim fugama



Primjedbe

  1. Užas.
    Konačno ste napisali nešto istinito i važno.

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Komiža: "nastavimo lijepu prIču..." - KAMP KAMENICE

Sada znamo kako se JNA na Visu "odbranila" od napada MUP-a

TITOVA ŠPILJA - komunistička LAŽ!