"NEPTUN" - Komiža: PODSJEĆAMO!

Oni koji su iskoristili svoje političke pozicije da bi svojom pohlepom uništili "Neptuna" još su AKTIVNI! Dio su današnje lokalne vlasti Grada Komiže - sa SDP-om, ali i u županijske - sa HDZ-om(!?). 
Samo čekaju nove prilike.
Podsjećamo na tekst Marka Pečarevića, dopisnika "Slobodne Dalmacije", objavljen 30. rujna 2003. kojim su zabilježeni zadnji dani "Neptuna". http://arhiv.slobodnadalmacija.hr/20030930/dalmacija03.asp

U KOMIŽI PONOVNO PROSVJEDOVALI RADNICI TVORNICE "NEPTUN"
Nema rada bez plaća
KOMIŽA - Teški uvjeti rada i nepovoljan položaj na tržištu riboprerađivačke industrije, česte poslovne transformacije i promjene vlasničke strukture, nedostatak sirovine iz domaćeg ulova, devet neisplaćenih plaća zaposlenicima, neispunjene obveze poslovodstva prema zdravstvenom i mirovinskom osiguranju, prijetnje radnicima otkazom... Sve to zaoštrilo je radnosocijalnu agoniju 70-ak zaposlenika komiške tvornice za preradu ribe Neptun d.d., zbog čega je veći dio njih u svega tjedan dana po drugi put izrazio javni prosvjed.

Nakon prošlotjednog okupljanja i prosvjedovanja protiv poslovodstva tvrtke u prostorijama tvornice, u ponedjeljak je 30-ak zaposlenika izišlo na ulice Komiže. Tako su s transparentima - na kojima su bile ispisane poruke: Radnici gladuju - poslodavci blaguju, Radnicima vratiti dostojanstvo i Nema rada bez plaće - krenuli iz tvorničkog kruga komiškom rivom do pred zgradu komiškoga Gradskog vijeća. Tu ih je dočekao komiški gradonačelnik dipl. ing. Vicko Mardešić. Zatim se u poruci komiškoj lokalnoj vlasti i javnosti obratila predstavnica prosvjednika Vesna Božanić, koja je kazala:
- Mi radnici Neptuna nismo naučili na govore i prosvjede. Naučili smo na rad, ali da za taj svoj rad budemo plaćeni. Umjesto plaće dobivamo samo lažna obećanja da budemo strpljivi i gladni. Zar nije ironično što suvlanik i predsjednik Nadzornog odbora tvornice i dogradonačelnik Komiže Tonči Božanić svojim radnicima nije u stanju osigurati isplatu plaća, te uplatu obveza prema zdravstvenom i mirovinskom fondu. Zar mu nije moralna obveza da se bori za bolji život žitelja Komiže umjesto što šutnjom daje blagoslov direktoru Nikoli Bižaci da radnicima prijeti policijom, otkazima i što je još gore, uvozom strane radne snage kao našu zamjenu.
Zatim je od lokalnih struktura zatražila potporu u zaštiti, kako je navela, "od bahatosti i oholosti poslodavaca, od dugogodišnjeg modnog trenda neisplaćivanja radničkih plaća".
Pozvavši Neptunove radnike na razgovor u prostorijama Galerije Borisa Mardešića, komiški gradonačelnik Vicko Mardešić nije krio zabrinutost za sudbinu radnika koji znače život Komiže. Tom prigodom čuli su se brojni izljevi nezadovoljstva i gorčine obespravljenih radnika, od onih kako se u Neptunu navodno pere novac, do zahtjeva za revizijom pretvorbe i dolaska u tvornicu nadzorne financijske službe.
Na kraju je postignut dogovor da prvi čovjek Komiže pokuša dogovoriti razgovor između poslovodstva tvornice, lokalnih vlasti i zaposlenika na kome bi se tražilo rješenje izlaska iz ove gospodarske drame.
M. PEČAREVIĆ

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Komiža: "nastavimo lijepu prIču..." - KAMP KAMENICE

Sada znamo kako se JNA na Visu "odbranila" od napada MUP-a

TITOVA ŠPILJA - komunistička LAŽ!