Klapa Komiža: 5. obljetnica dišpeta?

Dok se najavljuju božićni koncerti i plaćaju gala-koncerti, mi prenosimo jednu objavu s fejsa o 5. obljetnici obnove klape "Komiža".
Klapa Komiža je ove godine proslavila svoj 35. rođendan. „Sotto voce“ je obilježena i 5. obljetnica obnove klape. A obnovljena je u koratiji komiške Župe u studenom 2009. da bi već nakon nekoliko tjedana nastupila na koncertu povodom Sv. Mikule. Nema tu nikakve „legende“ (poput nekih drugih klapa koje za sebe tvrde da uljepšaju manifestacije svojim „glasom i stasom“) kad je i kako je osnovana klapa „Komiža“. Bez upornosti Dinka Repanića i maestra Đina Mladinea koji su davne 1979. godine klapu osnovali i njome utrli put tradicionalnoj klapskoj pismi s otoka Visa prema Omiškom festivalu, pitanje je: Bi li danas uopće postojale klape na Visu? Isto tako, da se prije 7-8 godina nije bahatila tadašnja „klapska scena“ ovog pučinskog otoka, vjerovatno bi klapa „Komiža“ bila stvar prošlosti, u aoristu. Uostalom, veliku zaslugu za obnovu klape ima jedan voditelj i pjevač koji je jednom prilikom, na upit jednog klapaša iz današnje „Komiže“: „Pjeva li se?“, odgovorio na sebi svojstven način: „Ne, ti ćeš!“

Nakon prvog nastupa obnovljene klape „Komiža“ 4. prosinca 2009., jedan drugi „eminentni“ klapski stručnjak je rekao: „To je samo dišpet i malo će ovo durat (trajati)!“. 
Od tada, klapa Komiža je nastupila preko 100 puta, održala 44 samostalna koncerta (7 u inozemstvu), nastupila na 2 omiška festivala u 2 konkurencije, i kroz nju je prošlo 15 pjevača i 2 pjevačice. 
Bi li „samo dišpet“ mogao održati jednu klapu? 

Uređeno: 21. prosinca 2014.
Sliku prvog nastupa obnovljene klape "Komiža" smo uklonili. Da smo u trenutku postavljanja znali da je autor fotografije gosp. Mitraković, vijećnik HNS-a  ne bi je niti postavljali (bez njegove suglasnosti).
Klapa nam je dostavila sliku sa svoga trećeg nastupa 25. prosinca 2009.: Frane Kukoč, 1. tenor i voditelj, Mićo Sviličić i Maksim Šijak, 2. tenori, Ante Vojković i don Ante Matulić, baritoni, Dinko Božanić i Kalman Kinčeš, basovi.
I uz taj nastup u crkvi Gospe Gusarice na blagdan Božića vezana je još jedna komiška verzija božićnog "ljubavi i mira". "Klapsko-glazbena scena" otoka Visa onemogućila je nastup novoobnovljene klape "Komiža" na božićnim koncertima u Visu i Komiži pa je, zahvaljujući pokojnom don. Šimi Vrsaloviću, klapa ipak otpjevala svoj božićni repertoar u crkvi Gospe Gusarice. 

Primjedbe

  1. mogli ste napisati i tko je autor fotografije...

    OdgovoriIzbriši
  2. Poštovani gosp. Mitraković, u trenutku postavljanja slike nismo imali saznanja da je ista Vaše autorsko djelo pa smo je odmah nakon Vašeg komentara uklonili i od klape Komiža nabavili drugu uz koju je vezan nastavak priče.

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Komiža: "nastavimo lijepu prIču..." - KAMP KAMENICE

Sada znamo kako se JNA na Visu "odbranila" od napada MUP-a

TITOVA ŠPILJA - komunistička LAŽ!