25 GODINA HDZ-a U KOMIŽI (1. dio) Kako se SKJ pripremao za prve višestranačke izbore?

Prije 25 godina u Komiži je osnovan ogranak Hrvatske demokratske zajednice. Sebi sam uzeo za pravo opisati okruženje u kojem je osnovana jedna temeljna organizacija HDZ-a jer je riječ o mjestu gdje je Komunistička partija doslovce počinila genocid nad svima koji su drugačije mislili i većinu stanovnika potjerala u egzodus.

Još 1940. godine u Komiži je na općinskim izborima pobijedio tzv. Blok radnog naroda predvođen KPJ. Nakon nepunih godinu dana Talijani su okupirali otok Vis. Odmah nakon kapitulacije Italije u rujnu 1943. započeo je komunistički teror kojem su osobito izvrgnuti ugledni članovi prijeratnog HSS-a i svećenstvo. Još u ratno vrijeme "nestali" su pojedini HSS-ovi članovi (nekima su imena na spomen-ploči koju komiški komunisti nazivaju "ustaškom") pa je tako "nestao" i zadnji prijeratni HSS-ov općinski načelnik (koji je prvo mobiliziran u partizane a nakon ranjavanja je brodom poslan na liječenje u Italiju ali tamo nikad nije stigao). 

JEDNIMA PROSPERITET, DRUGIMA EGZODUS 
Nakon rata "gradio" se socijalizam koji je bio sve "veći" (u vidu boračkih penzija, stanova i brojnih privilegija članovima Partije i njihovim novim pokoljenjima) a Komižana je bilo sve manje. Onaj tko nije bio s Partijom, prije ili kasnije, morao je napustiti svoj dom. Prvo se bježalo brodicama u okrilju noći, a zatim se odlazilo legalno (kad su Hrvatima podijeljeni "pasoši") u daleku Australiju ili Ameriku. Nakon školovanja na kopnu, jedan dio mladih se vraćao na otok a drugi, znajući da se neće moći zaposliti (jer je radnih mjesta bilo sve manje a i ona su bila za "odabrane") je ostajao živjeti u gradovima. A tko je onda ostao u Komiži? Većim dijelom oni koji su u svojevrsnoj "tamnici" bili čuvari, odnosno dio "projekta" Vis - tvrđava Jadrana, a manjim dijelom oni koji su htjeli ali, iz ovih ili onih razloga, nisu uspjeli pobjeći! 

VJERA KAO NEPRIJATELJSKA DJELATNOST 
Odnos spram vjernicima (jer ti i takvi su automatski bili neprijatelji sistema), lijepo je opisao pokojni župnik don Šime Vrsalović. 
http://www.glas-koncila.hr/index.php?option=com_php&Itemid=41&news_ID=14300#.VNsMNV1D904.facebook
Procesije, čija tradicija seže unatrag 8 stoljeća, bile su sankcionirane zbog dva koraka (pre)više, svećenici su 80-tih godina bili pozivani na ispitivanje zbog pjevanja hrvatske himne u krugu crkvenog dvorišta (za blagdan Velike Gospe), mlade vjernike se javno prozivalo ako bi u nedjelju, umjesto na omladinsku radnu akciju, odlazili na misu, vjernik se nije mogao zaposliti u prosvjeti, zdravstvu ili na neko rukovodeće mjesto, jer su takva radna mjesta zahtijevala visoku "svijest". 

VISOKA PARTIJSKA SVIJEST
U Komiži je osobito bio na cijeni suživot sa JNA koji se s jedne strane manifestirao odlaskom na fažol na patrolnom brodu ili u kasarnu, a sa druge strane se "uzvraćalo" "promptnim" zapošljavanjem "oficirki" u Dalmi, Pošti ili u općinskoj upravi. Neki Komižani, iako su potjecali iz starih hrvatskih familija, preko noći su se iz "pragmatičnih" razloga "prekrstili" u Jugoslavene (o njima ću pisati jednom drugom prilikom). Nakon Titove smrti, mjesne vlasti su organizirale posjete grobu na Dedinju, ili pak kod "pobratima" u Smederevo. U Komiži je i viška parola "Živjelo oružano bratstvo srpskog i hrvatskog naroda" doslovno shvaćena pa je tako prilikom početka oružane intervencije Saveznog SUP-a protiv Albanaca na Kosovu, MZ Komiža uputila pismo podrške MZ Slavija u Smederevu. 

KAO NADOMJESTAK VIŠESTRANAČJU, 
PARTIJA PLANIRALA SMJENU GENERACIJE
U sredini gdje je Tito imao status božanstva, Partija je imala ulogu svojevrsne srednjovjekovne inkvizicije. Kada je u studenom 1989. godine pao berlinski zid a baršunasta revolucija srušila komunizam u tadašnjoj Čehoslovačkoj, naslućivao se i kraj komunističke diktature u tadašnjoj Jugoslaviji. "Svijesni" (kako su sebe nazivali članovi Partije) na otoku Visu su pripremali svojevrsni igrokaz za prve slobodne izbore. Partija je namjeravala "ponuditi" viškim biračima 2 liste: 1) listu SKH-SDP na kojoj bi bili stari kadrovi, i 2) listu SSRNJ (kasnije preimenovani u "nezavisne") na kojoj bi bili njihovi mlađi drugovi - funkcioneri Saveza omladine. Dakle, Komižani bi mogli izabrati između starijih i mlađih drugova.
Oni koji su kroz punih 5 desetljeća zatirali sve hrvatsko i sve što misli drukčije od njih, nisu očekivali da će se itko (osim njih samih) usuditi (samo)organizirati pred prve slobodne višestranačke izbore. 
Komiški SKJ, koji je tada brojio oko 300 članova u 3 OOSKJ (osnovne organizacije, "Teren", "Neptun" i "Modra špilja"), osnivanje HDZ-a je iznenadio do te mjere da njihova odmazda zbog toga remećenja njihova plana traje sve do danas. Sve što se zadnjih 25 godina događalo u Komiži (štrajk u Modroj špilji, pokušaj nasilnog rušenja HDZ-ove lokalne vlasti, nezakoniti otkazi, diskriminacija, progoni) predstavlja revanšizam Partije zbog toga što joj se u jednom trenutku poremetilo "SMJENU GENERACIJA" isplaniranu u vrijeme prvih višestranačkih izbora. Osnivanje HDZ-a u ovakvim okolnostima zasigurno je spriječilo i neke "ambicioznije" članove SKJ da sami, nakon prvih izbora osnuju HDZ (a bilo je i takvih primjera).

(nastavak slijedi)
                                                             
                                                        piše: Mićo Sviličić

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Komiža: "nastavimo lijepu prIču..." - KAMP KAMENICE

Sada znamo kako se JNA na Visu "odbranila" od napada MUP-a

TITOVA ŠPILJA - komunistička LAŽ!