Komiža - bratimljenje sa Bolarovom ili ponovno - SMEDEREVOM?

Naslovnica lista "Naš glas" - Smederevo (Srbija)
Prilikom nedavnog posjeta bugarske veleposlanice otoku Visu, najavljeno je bratimljenje Komiže s bugarskom općinom Boilarovom. Nemamo mi ništa protiv Bugara i Bolarova ali nam je odmah na pamet pala još jedna značajna komiška obljetnica - 4. listopada 1980. 
Prije 34 godine Mjesna  zajednica Komiža pobratimila se s Mesnom zajednicom Slavija iz Smedereva. 
Znamo mi da svi putevi Milanovićeve Vlade i predsjednika Ive Josipovića vode na Istok, prema "regionu" a u Komiži još uvijek ima i iskusnih, k tomu i pismenih "vodiča" . 
Jedan komentar na Facebooku povodom posta "Komiža, El Shatt i zločinac Broz" sa slikom iz 1984. /s proslave 40. ovljetnice dolaska zločinca Broza na otok Vis/

Na tragu te "pismenosti", evo jednog divnog predloška pozivnice za svečano potpisivanje novog pobratimstva:

Ako se pitate što to na vrhu posta piše na ćirilici, jer uostalom poznato je da naš blog čitaju uglavnom naši nepismeni i polupismeni članovi i simpatizeri, rado ćemo prevesti tekst .
Evo prijevoda:

PISMO ŽITELJA MESNE ZAJEDNICE KOMIŽA SA VISA
BRATSKOJ MESNOJ ZAJEDNICI SLAVIJA U SMEDEREVU
Nepoljuljano prijateljstvo
Odmah na početku da vam uputim čestitke povodom usvajanja ustavnih promjena u SRS za koje vjerujemo da će mnogo utjecati na konsolidaciju stanja u Srbiji i na Kosovu, a time i u čitavoj našoj zemlji.
Vrijeme brzo leti, čovjek se okrene, a prođe godina, proleti kao u snu.
Evo, skoro će dvije godine od boravka naših građana kod vas, naših dragih prijatelja. Kao i kod svih naših dosadašnjih susreta, tako je i posljednji naš boravak u divnom Smederevu bio prepun vaše ljubaznosti, nevjerojatnog domaćinskog odnosa i pun prekrasnih utisaka koje su naši mještani ponijeli sa sobom i kojih se rado sjećaju. Na povratku se prepričavaju doživljaji i radujemo se novom susretu, ali uvjek sa strahom da nećemo biti tako dobri domaćini kao što ste to vi, žitelji Mesne zajednice Slavija.
Ipak, potrudit ćemo se da opravdamo geslo da su i Dalmatinci dobri domaćini i široka srca.
U posljednje vrijeme nad jugoslavenskim narodima i narodnostima nadvio se oblak nepovjerenja, koji opasno prijeti da nagrize bratstvo i jedinstvo, najveće tekovine naše Revolucije.
Zato je Skupština Mesne zajednice Komiža, raspravljajući o vašem dolasku, zaključila da jedino ovakvi susreti starih prijatelja-pobratima mogu odigrati presudnu ulogu u ponovnom vraćanju povjerenja među narodima još boljim upoznavanjem i druženjem svih pobratimnjenih gradova širom zemlje.
Znamo da imate mnogo problema, ali se nadamo da nisu toliki da bi zbog njih eventualno odgodili vaš dolazak. Zato vas pozivamo da u skladu s ranijim dogovorima pakujete kofere i planirate vaš dolazak, te da nas o svemu na vrijeme obavijestite.
               Na kraju, do skorog viđenja, zdravi i veseli bili.  


Riječ je o smederevskoj novini "Naš glas" iz 1982. godine.
Na naslovnici gdje je objavljeno pismo "žitelja MZ Komiža", objavljen je i tekst "Prsa u prsa s demonstrantima" . Reporter izvješćuje o posjeti Združenom odredu Saveznog SUP-a u Uroševcu (Kosovo) gdje su specijalci suzbijali prosvjede Albanaca.
Dakle, u ime "žitelja MZ Komiža" netko je čestitao na ustavnim promjenama u SR Srbiji (!!!). A upravo tim ustavnim promjenama SR Srbije proglašeno je teritorijalno jedinstvo SR Srbije čime se dalo odrješene ruke saveznom teroru nad albanskim stanovništvom. Dakle, riječ je o potpori Miloševićevom velikosrpstvu iz srca Jadrana koju su uputili "pismeni"! 



Primjedbe

  1. Volio bi vidit potpis bratimjenja sa Smederevom, je li bio na ćirilici? Jedino je to mogao potpisati potpuno pismen drug.

    OdgovoriIzbriši
  2. Na fejsu je, uvik ga se može pitat. Još on piše i sastavlja popise. Ono što imamo podjelit ćemo sa svojim nepismenim sljedbenicima. Neka znaju tko se u Komiži zna potpisat. Samo pacencija..

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Komiža: "nastavimo lijepu prIču..." - KAMP KAMENICE

Sada znamo kako se JNA na Visu "odbranila" od napada MUP-a

TITOVA ŠPILJA - komunistička LAŽ!