Hrvatski otočni proizvod kao dio "projekta" Za Još Boju Komižu

Lijepo je znati da u jednom malom mjestu ima poduzetnih ljudi. Još kad takvi ljudi upravljaju tom lokalnom zajednicom, tada zaista treba očekivati blagostanje. A što kada takvi svoj interes nadrede općem interesu? Tada anomalije kao što su gradnja neispravnog broda (Sv. Salvestar) i izrađivanje urbanističkih planova po mjeri "zaslužnih" pojedinaca (UPU naselja Komiža - Draga, UPU naselja Podumlje Jug) postanu - uobičajena pojava.

Hrvatski otočni proizvod

Oznaku kvalitete “Hrvatski otočni proizvod” do sada je dobio 101 otočni proizvođač (od kojih je 8 ekoproizvođača i 11 proizvođača s oznakom zemljopisnog podrijetla) za 255 proizvoda/proizvodnih linija sa 20 otoka (Brač, Hvar, Vis, Korčula, Pag, Krk, Lastovo, Dugi Otok, Rab, Cres, Lošinj, Prvić, Ugljan, Pelješac, Mljet, Šolta, Žirje, Pašman, Iž, Murter). Radi se o prehrambenim (vina, rakije, likeri, maslinova ulja, sirevi, slastice, ribe, salatne marinade, đemovi, med), kozmetičkim i odjevnim proizvodima te suvenirima.
Projekt ima višestruke učinke, između ostalih i jedni od najvažnijih su gospodarski i demografski - otočni proizvođači kroz samozapošljavanje stvaraju proizvode natprosječne kvalitete stvarajući tako sebi i svojim obiteljima uvjete za opstanak i ostanak na hrvatskim otocima. 
(s web stranice Ministarstva regionalnog razvoja i Fondova europske unije)



POPIS PROIZVODA S PODRUČJA GRADA KOMIŽE 
KOJI NOSE OZNAKU HRVATSKI OTOČNI PROIZVOD

- poljoprivredni obrt “Kamenice” | limuncini / marmelada (naranča, limun) / liker od divlje kupine

- obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Edo Bogdanović | ekstra džem od limuna

- domaća radinost nina zanki | džem (kupina, naranča, suhe smokve-orasi, naranča-grejp-limun)

- obrt Cobo | kvalitetno vino Vugava  

- poljoprivredni obrt “Kamenice” | linija likera (naranča, višnja) | liker od limuna | ekstra djevičansko maslinovo ulje

- poljoprivredna zadruga komiža | specijalna prirodna rakija travarica |voćni liker rogačica

- gorka naranča d.o.o. | ekstra džem Plavac | liker Limoncelo / džem (limun, gorka naranča, višnja - maraska, kupina, planika, grejp)

- obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Edo Bogdanović | marmelada od maginje | liker (limun, višnja) / džem od naranče

- obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Vinko Sviličić | ekstra djevičansko maslinovo ulje

Masno smo otisnuli proizvode 4 dužnosnika Grada Komiže (gradonačelnica, zamjenik gradonačelnice, predsjednik Gradskog vijeća, potpredsjednik Gradskog vijeća). Komentar je nepotreban.
Ne zamjeramo što komiški dužnosnici "sebi i svojim obiteljima" stvaraju "uvjete za opstanak i ostanak na hrvatskim otocima" (što je i cilj Projekta Hrvatski otočni proizvod) ali se treba naglas zapitati: 
Što čine za druge otočane, ili barem za one koji su im na prošlim izborima dali svoj glas? 
Koliko su svojih birača zaposlili ovi ugledni poduzetnici, k tome i dužnosnici, u svojim obrtima?
Što su, obavljajući svoje dužnosti u lokalnoj samoupravi, poduzeli da bi još poneki Komižanin, pa makar i samo oni koji su glasovali za "Još Boju Komižu", došao do certifikata Hrvatski otočni proizvod? Jer, podsjećamo, jedan od ciljeva ovog Projekta su - beneficije, danas od RH, sutra od EU.
Na žalost, stječe se dojam da i oznaka Hrvatski otočni proizvod pokazuje kako su komiški gradski čelnici zamislili projekt nazvan "Za Još Boju Komižu"!





Primjedbe

  1. Jadni komizani imate vlast koja informacije drzi za sebe i koristi opcinu i drzavne poticaje za sebe i svoje. A di rade njihovi je mozda rade u tim obrtima?

    OdgovoriIzbriši
  2. Je, je, Sviletu zena je u POREZU,a on u VOJNU penziju. Edotu sin u POŠTU, nevista u GRADSKU knjižnicu, Edo u DRZAVNU firmu. Vilko je u VOJNU penziju, zena mu je u POŠTU. Jedino je Cobo poljoprivrednik sli mu je zena u SABORU di zastupo njegov obrt. Sva je ova ekipa godinama uhljebljena na drzavne i lokalne JASLE a još im je malo i potriba im je malo Hrvatskog otočnog proizvoda da budu prvi u Komižu za primat novce od predpristupnih FONDOVA EU. Ako ih ne maknete na ove izbore niko neće ostat u Komižu.
    Komižonin

    OdgovoriIzbriši
  3. UBIŠE VAS KOMENTARI!!! SMANJITE MALO

    OdgovoriIzbriši
  4. Imate pravo. Čim dopustimo komentare anonimcima nastane stampedo,

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Komiža: "nastavimo lijepu prIču..." - KAMP KAMENICE

Sada znamo kako se JNA na Visu "odbranila" od napada MUP-a

TITOVA ŠPILJA - komunistička LAŽ!