Hoće li viške turističke zone popiti i komišku vodu?

Prije nekoliko godina komiška vlast je provela "eutanaziju" komunalne tvrtke JKP "Komiža". Vodovod su velikodušno podijelili sa Gradom Visom na način da je osnovana tvrtka "Vodovod i odvodnja otoka Visa" d.o.o., dok su komunalne djelatnosti (javni prijevoz, mehanika, kino, pogrebne i grobljanske usluge, čišćenje mjesta i prikupljanje otpada) sjedinjene s Nautičkim centrom d.o.o. Komiža (firmom koja je do tada obavljala naplatu vezova u komiškoj luci i ulaznica u Modroj špilji). 
O Nautičkom centru i njegovom poslovanju tek ćemo pisati...  Sada ćemo se osvrnuti na sutrašnje događaje. 
U subotu, 1. prosinca (na obljetnicu stvaranja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca?!), gradonačelnica Tonka Ivčević i direktorica Slavica Dražić puštaju u rad vodocrpilište Pizdica te u Čitaonici organiziraju Prezentaciju aktivnosti "Vodovoda". 

Hoće li Komiža žedna promatrati razvoj turizma na području Grada Visa?
Vjerujemo da će direktorica Dražić iskoristiti prigodu i izvjestiti potrošače o visini svoje plaće. 
A od gradonačelnice Ivčević očekujemo odgovor na pitanje: 
Hoće li (boćata) voda s izvora Pizdica biti jamac razvoju komiškog turizma (jer će vodu s izvora Korita zasigurno "popiti" susjedni Grad Vis i njegove turističke zone)? 
Poznato je da Grad Vis prezentira urbanističke planove budućih  turističkih zona s preko 2000 ležaja za koje treba osigurati velike količine pitke vode. 
A što planira Komiža? 
"Imali smo prvi kontakt i upoznavanje s investitorima, da zajedno vidimo što želimo postići. Oni su dosta otvoreni, žele pratiti sve što je u duhu tradicije i ostavili su pozitivan dojam. Sada u suradnji s njima trebamo krenuti u izradu urbanističkog plana uređenja, i o tome ćemo razgovarati na sljedećem sastanku — kaže Tonka Ivčević, gradonačelnica Komiže.Prema njezinim riječima, 12 hektara zemljišta u Barjoški, koje Englezi namjeravaju dokupiti, većinom je u privatnom, a manjim dijelom u gradskom i državnom vlasništvu." 
Tako je tada, 11. travnja 2007. godine, pisala "Slobodna Dalmacija"  (tekst Nikole Bajte "Englezi na Šipanu grade elitne vile za 3 milijuna eura"). 
Poznato je da je zbog poznate "kupoprodaje" dio "poslovnih" ljudi završio u "ćuzi" (zemljište obitelji Cesareo). Ali gdje su sada engleski investitori Oliver Wheatcroft i Benjamin Walsgrove sa ulaganjem između 15 i 30 milijuna eura? Ili pak tvrtka "Invenio Vita" i njihov predstavnik Igor Tomljenović? To bi trebala znati gradonačelnica (sada i saborska zastupnica) Tonka Ivčević. Kao i podatke o privatnim vlasnicima (koje je spominjala) koji su na nepoznat način uspjeli povratili nekretnine koje im je JNA 50-tih godina prošlog stoljeća oduzela za potrebe obrane. Krije li se u propalom "biznisu" tajna odustanka od realizacije jedine izdvojene turističke zone? Ispada da je "netko" zakočio javni interes nakon što je propao "njegov" privatni interes pa danas više nema ni žurbe ni potrebe za izradom UPU-a "Barjoška". 
Stoga su u ovom trenutku na otoku Visu aktualne samo viške zone (od Parje do Rukavca) za koje će trebati "poveća", a možda i cjelokupna, količina vode s izvora Korita. A Komiži će ostati neizvjesna sutrašnjica u kojoj će biti izložena milosti i samovolji vlasti susjednog Visa i njihovih direktora? 

Transparentnošću drugih portala upotpunjujemo priču informacijom o Prezentaciji održanoj u Čitaonici: Čitavih 10 (deset) Komižana, redom vlast i poneki radnik (sadašnji i bivši) Vodovoda nazočili su prezentaciji. Gradonačelnica je uspješno stisnula "botun". Višana je bilo nešto više nego Komižana - 12. Uostalom, oni "drmaju" firmom i gospodare viškom vodom. Mašalah!
(dopunjeno 2.12.2012.) 


Primjedbe

  1. Po vašem pisanju bi se dalo zaključit kako su isključivo komižani zaslužni za viški vodovod i kako su oni vlasnici viške vode, a eto mi građani grada visa i ostali smo samo korisnici vaše vode! ma dajte

    OdgovoriIzbriši
  2. Dva brata žive pod istim krovom i koriste istu gustirnu. Jedan troši obilato i ne vodi računa hoće li se sutra ispraznit a drugi (iz njemu poznatih razloga) šparanja (i na svojoj dici) i - samo šuti...
    Nitko ne krivi Višane, ni vlast, a kamo li građane, za razvojne planove Grada Visa i Vodovoda. Problem je u komiškoj gradskoj vlasti koja je "zaboravila" da bi i ona morala upravljati i vodom i upošljavanjem jer im je to zakonodavac povjerio. Nije im za zamjeriti jer imaju ona očito ima i "važnijeg" posla.

    OdgovoriIzbriši
  3. Tko vam brani da otvorite špinu? - glasio je komentar VisVis. Pa to nije baš na tragu savjesnog upravljanja vodom, kao predragocjenjenim resursom na otoku Visu. I gdje bi to odvelo?

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Komiža: "nastavimo lijepu prIču..." - KAMP KAMENICE

Sada znamo kako se JNA na Visu "odbranila" od napada MUP-a

TITOVA ŠPILJA - komunistička LAŽ!