Ribari traže Božanićevu ostavku

 
U podne su u devet hrvatskih luka, Umagu, Puli, Rijeci, Krku, Malom Lošinju, Rabu, Šibeniku, Zadru i Splitu, tri udruge profesionalnih ribara - Mare Croaticum, Istarski ribar i Naše more - organizirale mirne prosvjede tražeći ostavku ili smjenu državnog tajnika za ribarstvo Tončija Božanića.

Ribari smatraju da resorno ministarstvo radi u interesu Talijana, jer prije hrvatskog ulaska u Europsku uniju žele smanjiti broj naših ribara.

Na skupu u Splitu, gdje se okupilo stotinjak ribara, istaknuti su još mnogi zahtjevi koje bi trebalo ispuniti u roku od 15 dana, a ako se to ne ostvari, ribari će blokirati luke. Ribar Damir Karuza s Visa kazao kako je bitno uspostaviti punu hrvatsku suverenost. Mi ukupno imamo 33.000 četvornih kilometara, a na 23.000 četvornih kilometara morskog prostora talijanski ribari uništavaju resurse Jadrana i hrvatskog ribarstva. To je površina veća od države Izrael. Na toj površini rade Talijani koji su u prvih 14 godina izlovili vrijednost autoceste Split-Zagreb, i to od onoga što je poznato, što su prijavili, rekao je Karuza.

Ne tražimo nikakvu milostinju nego samo pravo da radimo - poručili su hrvatskoj javnosti ribari Šibensko-kninske županije. Njih 300-tinjak s 50-ak brodova pridružilo se svojim kolegama u prosvjedu. Budući da zbog bure nisu mogli doći manjim brodovima, mnogi su došli automobilima.

Ribari uz ostalo traže proglašenje gospodarskog pojasa i uspostavu punog hrvatskog suvereniteta u morskom prostoru od 23 tisuće četvornih kilometara gdje, kako se čulo, Talijani nemilice uništavaju resurse i budućnost Jadrana i hrvatskih ribara. Traže cijenu plavog dizela do četiri kune po litri, usklađivanje Hrvatskog registra brodova s propisima EU-a za ribarske brodove te ukidanje novokomponiranih propisa i izmjene Zakona o ribarstvu te donošenje nove ribarske regulative u suglasju s predstavnicima ribara.

Ribari s ministrom ČobankovićemDržavni tajnik Božanić rekao je za HTV da Pravilnik o granicama u ribolovnom moru nije sporan jer se, kako je istaknuo, vanjske granice tog mora ne mijenjaju i ne prejudiciraju međudržavnu granicu u Savudrijskoj vali. Dodao je da su na temelju novog zakona o morskom ribarstvu morali donijeti nove pravilnike, pa tako i o granicama u ribolovnome moru.

Slovenija je Hrvatskoj poslala prosvjednu notu zbog novog pravilnika o granicama u ribolovnome moru, za koji tvrdi da prejudicira granicu u Savudrijskoj vali.

 IZVOR:http://www.hrt.hr

Ribari: Državni tajnik Tonči Božanić doveo je ribarsku industriju do kolapsa

Puštanjem brodskih sirena točno u podne ispred lučke kapetanije počeo je prosvjed ribara u Splitu koji se istodobno održao u još osam mjesta i gradova na Jadranu, a kojim su ribari izrazili nezadovoljstvo odnosom Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, posebno državnim tajnikom Tončijem Božanićem, te obznanili zahtjeve zbog kojih su u slučaju neispunjenja spremni blokirati luke.

Organizatori prosvjeda, udruge profesionalnih ribara "Naše more" iz Kaštela, "Mare Croaticum" iz Umaga i "Istarski ribar" iz Pule, potvrdili su kako se u isto vrijeme prosvjed pod motom "Trenutak istine" održava i u Šibeniku, Zadru, Rabu, Krku, Malom Lošinju, Rijeci te Umagu i Puli. Noseći transparente na kojima je pisalo "Božaniću hvala što si nas ujedinio", "Tuđe nećemo, svoje ne damo" i "Hrvatsku nizašto, u EU nizašto- naša zemlja, naše more", ribarima s obale u Splitu pridružile su se i kolege s okolnih dalmatinkih otoka. Dok se u Splitu okupilo petstotinjak prosvjednika, u Puli ih se okupilo dvjestotinjak s dvadesetak ribarskih brodova iz Pule, Medulina, Štinjana, Fažane.

Predsjednik Udruge "Istarski ribar" Radovan Simić, obraćajući se okupljenim ribarima i građanima koji su im došli dati potporu, istaknuo je kako hrvatsko ribarstvo već godinama propada zbog nestručnog vođenja, kako je rekao, "uvijek iste interesno povezane grupice ljudi". "Zadnjih godina čavao u lijes našeg ribarstva i ribara zabio je državni tajnik Tonči Božanić koji je svojim nestručnim i čudnovatim odlukama doveo cijelu ribarsku industriju do kolapsa", kazao je Simić dodavši kako zato ribari traže trenutačnu Božanićevu ostavku, po njemu "glavnog krivca za kolaps ribarstva.

Ribari između ostalog traže proglašenje gospodarskog pojasa i uspostavu punog hrvatskog suvereniteta u morskom prostoru od 23 tisuće četvornih kilometara gdje, kako je rekao Simić, "Talijani nemilice uništavaju resurse i budućnost Jadrana i hrvatskih ribara." "Tražimo cijenu plavog dizela do četiri kune po litri, usklađivanje Hrvatskog registra brodova s propisima EU-a za ribarske brodove te ukidanje 'novokomponiranih' propisa i izmjene Zakona o ribarstvu te donošenje nove ribarske regulative u suglasju s predstavnicima ribara", poručio je Simić.

Izvor:(Hina/pd)

Primjedbe

  1. E Tonci, mili moj Tonci... Jesi unistil Neptuna? Jesi. Jesi sad unistil arvosku ribarstvo? Jesi. Nisi ti bidan kriv. Krivi su oni ca su te takega stavili na misto drzavnega tajnika. Napuni si zepe svoje ekipe sa folsim poticajima. Tebe stavit na misto drzavnega tajnika je isto ca i lisici povirit kokosoru.

    OdgovoriIzbriši
  2. E izgleda da je poletija Kalambera. Tonci i njegove ribarske podguzine su u protuofanzivi. Makli su Kalamberu jer ne da Talijanima lovit do Barjoki a Tonči i podguzine će ZA PINEZE dozvolit Talijanima da potežu koče i pod bile stine i pod hotel i pod neptuna. Čuvajte se hadezeovci i vi ste na redu.

    OdgovoriIzbriši
  3. Je, izgledo da je izleti Kalambera. Pomel ga je Tonci i njegova bulumenta.

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Komiža: "nastavimo lijepu prIču..." - KAMP KAMENICE

Sada znamo kako se JNA na Visu "odbranila" od napada MUP-a

TITOVA ŠPILJA - komunistička LAŽ!