Nakon četiri sata pregovora Čobanković prihvatio većinu zahtjeva ribara


Nakon gotovo četiri sata pregovora u srijedu navečer su potpredsjednik Vlade Petar Čobanković i predstavnici ribara objavili da su postigli dogovor o najvećem dijelu pitanja rješavanje koji su ovih dana na prosvjedima tražili ribari.
Dogovoreno je, rekao je ministar Čobanković da se primjedbe triju ribarskih udruga profesionalnih ribara Naše More, Mare Croaticum i Istarski ribar, uključe u predstojeće izmjene Zakona o morskom ribarstvu te podzakonske akte, te da ih se uključi u izradu tih akata.

Dogovoreno je i da se s Upravom za zaštitu prirode usklade odredbe o mogućnosti ribolova u parkovima prirode. S Ministarstvom mora razjašnjavat će se pitanja naplate veza i registra brodova, a s Ministarstvom financija o problemima s PDV-om. Posebno značajno za ribare je rješavanje blokada računa ribarskih obrta koji zbog smanjenog posla nisu mogli plaćati poreze i doprinose.

Ostalo je otvoreno pitanje zahtjeva za smjenu državnog tajnika, a Čobanković je uz informaciju da je Tonči Božanić trenutno službeno u Maroku rekao da jedan čovjek ne može sve riješiti i ne ovisi sve o njemu. Riječ je o dužnosniku čija smjena se ne rješava na taj način.

Ribari su pristali da se za mjesec dana odgodi rješavanje zahtjeva za smjenu Božanića a da se za to vrijeme radi na ovim tehničkim pitanjima. Dogovoreno je također da se Inom nađe rješenje da pumpa za plavi dizel na Malom Lošinju bude na drugi način riješena jer su dosad ribari tamo kupovali gorivo uz veliku proviziju.

Franko Frančić i Saša Elez
iz Našeg mora rekli su da su ribari zadovoljni postignutim napretkom, no da i dalje, što je posebno naglasio Damir Karuza Kalambera, zahtijevaju proglašavanje isključivog gospodarskog pojasa kao svoj glavni zahtjev.

Na kraju je ministar Čobanković najavio skorašnje osnivanje ribarskog savjetodavnog vijeća pri Mininstarstvu poljoprivrede. Izrazio je također i čuđenje zbog odnosa ribarskih udruga i njihovih sadašnjih cehovskih predstavnika, no pitanje odnosa ribarskih udruga i Ceha ribara je prepustio njima.


Edvard Šprljan, Foto: Andrija Lučić / CROPIX

Primjedbe

  1. Bravo Tonči ne daj se!

    Ceh ribara pri HOK

    OdgovoriIzbriši
  2. Upravni odbor Udruženja obrtnika otoka Visa je nakon konzultacija s Uredom Obrtničke komore Splitsko-dalmatinske županije donio odluku kojom se poništavaju osnivačka sjednica Sekcije ribara Udruženja obrtnika otoka Visa, održana 11. siječnja, te sjednice Sekcije ribara 26. siječnja i 16.veljače ove godine.
    Ova odluka uslijedila je nakon zahtjeva članova Ribarske zadruge Komiža za provjerom regularnosti navedenih sjednica, s obzirom na to da su tim sjednicama nazočili i sudjelovali u radu, donosili odluke, birali i bili birani obrtnici koji ne plaćaju komorski doprinos.
    Sjednice se poništavaju, stoji u obrazloženju odluke, zbog izbora članova koji ne plaćaju redovito komorski doprinos...
    Imperija Tonči priko Ribarske zadruge uzvraća udarac!
    Neprijatelji uklonjeni zbog neplaćanja komorskog doprinosa! Partil je Kalambera.
    A ko će sve partit kad se utvrdi neplatiše mirovinskog i zdavstvenog doprinosa!

    OdgovoriIzbriši
  3. Novopečeni hadezeovac Velimir Matinić dokazuje se podmečuči leđa u zaštitu koalicijskog partnera Božanića. Neka narod vidi kako se u muci poznaju junaci! Hrvoje V.

    OdgovoriIzbriši
  4. VIS, 18. ožujka 2011. - Profesionalni ribari otoka Visa uputili su otvoreno pismo hrvatskoj vladi, Saboru i predsjedniku države u kojem traže da proglašenjem isključivoga gospodarskog pojasa prije ulaska Hrvatske u EU bar pokušaju smanjiti štetu počinjenu stavljanjem izvan snage Odluke o proglašenju ZERP-a, kako bi se u tu zonu hrvatskih suverenih prava uvela restrikcija ribolova stranih brodova u skladu sa stanjem ribljih naselja.

    Ovo se zove: Mi nismo protiv ZERP-ota (Tončita Božanića) mi smo samo protiv ZERPA a za proglašenje gospodarskog pojasa. Ha, ha, ha,.. Ovi već neznaju šta hoće ni šta neće. Svi odreda mrze Tonča i zavide mu ali nitko neče javno da nešto rekne. Bilo bi bolje da nisu ni ovo gore jer mišaju gamelu punu g.... pa više smrdi!

    OdgovoriIzbriši
  5. E tekst u Slobodnoj od subote 30.4. o Komiškom Obrovcu najveća je i jedina istina o Tončitu i onima koji prazne državnu blagajnu i pune vlastite džepove u ime nemoguće Ribarske luke u Komiži.
    Smrt fašizmu!

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Komiža: "nastavimo lijepu prIču..." - KAMP KAMENICE

Sada znamo kako se JNA na Visu "odbranila" od napada MUP-a

TITOVA ŠPILJA - komunistička LAŽ!