14/15.8.1943. "JUNAČKI" PREPAD NA HUM

Ponukan snimkama koje ovih dana kruže medijima a na kojima se vidi kako su sinjski alkari još 1989. pjevali ode Jugoslaviji i Titu, za Veliku Gospu sam mislio napisati osvrt o događajima nakon Velike Gospe 1988. godine na otoku Visu. "Vrli" članovi Komisije za odnos sa vjerskim zajednicama SO Vis tada su islijeđivali 2 svećenika i jednog redovnika. O toj ekipi ću naknadno. Ima vremena.

Ovoga puta napisat ću par rečenica o događaju s 14./15. kolovoza 1943. godine, kada je viška leteća četa, kako su sebe nazvali, izvela prepad na osmatračku stanicu Hum i zaplijenila "kompletno naoružanje", u naravi nekoliko starih pušaka i dvogled.

Taj "junački" čin izvela je grupa otočkih komunista koja se kroz čitavu talijansku okupaciju skrivala po otočkim brdima a iz Komiže im je redovito stizala hrana. U doba rata i gladi, navodno su se od dosade znali gađati pašuratama (fritulama). Kao i svaki drugi, i ovaj događaj treba staviti u povijesni kontekst. Zbio se  u trenutku skore kapitulacije Italije. Naime, 9. na 10. srpnja 1943., saveznici su se iskrcali na Siciliju koja će, osvajanjem Messine, pasti 17. kolovoza. Dana 8. rujna 1943. godine Italija je kapitulirala.

Dakle, "junaci" su u noći Velike Gospe izveli "veličanstveni" prepad na Hum koji će imati pogubne posljedice za žitelje oba viška grada.

O tome u idućemu nastavku!

                                   Mićo Sviličić



                                                

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Komiža: "nastavimo lijepu prIču..." - KAMP KAMENICE

Sada znamo kako se JNA na Visu "odbranila" od napada MUP-a

TITOVA ŠPILJA - komunistička LAŽ!