Movi/te se ...

Nezavisni kandidati i kandidacijske liste birača nisu friška pojava na političkoj sceni Grada Komiže. Na tragu njihovog uzleta u državi i razočarenja birača političkim strankama raste i potpora takvim kandidatima i listama.

Evo kako su kandidacijske liste birača rasle u Komiži:

2005. nositelj Andrija Zanki - 108 glasova (11%), 1 vijećnik;

2009. nositelj Tomislav Car - 122 glasa (14%), 1 vijećnik;

2013. nositelj Josip Mariani - 153 glasa (19%) - 2 vijećnika;

2017. nositelj Vinko Mardešić - 205 glasa (29,5%) - 3 vijećnika;

2021. nositeljica Mari Greget - 293 glasa (41,7%) - 4 vijećnika.

U mandatima nakon izbora 2005. i 2009. godine vijećnici s takvih lista bili su u oporbi. 

Nakon izbora 2013. godine, KLB nositelja J. Marianija dobila je mjesto potpredsjednika Gradskog vijeća, a jedan je vijećnik prvo prešao u HSS (dio koalicije SDP-HNS-HSS) da bi na idućim izborima (2017.) postao zamjenik gradonačelnice (Jerko Marinković). 

Nakon izbora 2017. godine, KLB V. Mardešića je opet dobila to ipak nebitno mjesto potpredsjednika Vijeća.



TKO ĆE PREDSJEDATI GRADSKIM VIJEĆEM?

Kako će u pregovorima za konstituiranje Gradskog vijeća proći kandidacijska lista birača nositeljice Mari Greget, vidjet ćemo. To će biti i pokazatelj komiške politike iduće 4 godine. Koalicija SDP-HNS među ljudima na svojoj listi i nema baš neku "ponudu" za čelno mjesto Gradskog vijeća. 

Još od 1997. godine predsjednik vodi sjednicu a asistira mu pročelnik (?!) 😂😂 I to iz razloga što predsjednik već "tradicionalno" ne poznaje Poslovnik, jedini propis koji mora znati do zareza. Sve ovo vrijedi i za onoga koji je predsjedao Vijećem zadnja 2 mandata (8 godina). Dakle, ne postoji ozbiljan razlog zbog kojega KLB ne bi inzistirala na mjestu predsjednika.


52 % ONIH KOJI NISU GLASALI

Prije nekoliko dana pročitao sam tekst Mari Greget u kojemu, između ostalog, piše kako 52% ljudi nije izašlo na izbore jer se boje promjena(?!) te zamjera da će tih istih 52% biti najglasniji komentatori i kritičari(!?). 

Već odavno izlazak na izbore nije "građanska obaveza", kako neki znaju reći, već samo građansko pravo. Isto tako, svi su kandidati u izlogu, kao i njihovi programi (ukoliko ih ponude). 

Na ovim lokalnim izborima u Komiži, izložbu učinjenog u prethodnim mandatima i kakav - takav program ponudila je samo aktualna gradonačelnica Tonka Ivčević. Ono što su predstavili ostali kandidati neki su građani prepoznali a neki, očito,  nisu. I nisu izašli na biralište. Dakle, rezultat (a tu spada i izlazak birača) je takav kakav je. 

U ovom tekstu se namjerno ne osvrćem na političku pozadinu izborne utakmice. Gledam samo koliko je "kupaca" ušlo u "butigu". 

Od 1997. godine kada je izlaznost bila 86%, izlaznost birača u Gradu Komiži stalno pada: 2001.-70%, 2005.-60%, 2009.-55%, 2013.-53%, 2017.-46,5%.

Da se Mari Greget nije kandidirala za gradonačelnicu na ovim izborima, izlaznost ne bi bila 48,13% (1,63% bolja nego na prošlim izborima). Bila bi ispod 40%.

Zbog čega su birači koji su na izborima za Gradsko vijeće dali glas Kandidacijskoj listi građana, svoj glas dali aktualnoj gradonačelnici a ne kandidatkinji koja je nositelj liste za koju su glasali, može biti predmet neke druge analize. Čini mi se da u tom grmu leži zec zašto nemamo 2. izborni krug za gradonačelnicu, a ne u neizlasku 52% onih građana koji među kandidatima / programima nisu pronašli motiv za izlazak na izbore.

Iskreno se nadam da će rad vijećnika s ove kandidacijske liste građana u mandatu koji je pred njima biti razlog zbog kojega će na iduće izbore izaći i preostalih 52%.

Movi(te) se!

                      Mićo Sviličić

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Komiža: "nastavimo lijepu prIču..." - KAMP KAMENICE

Sada znamo kako se JNA na Visu "odbranila" od napada MUP-a

TITOVA ŠPILJA - komunistička LAŽ!