KOMIŠKA RIBARSKA NOĆ

Prošla je još jedna komiška Ribarska noć, fešta koja se održava prve subote mjeseca kolovoza. Bila je na razini ukupne turističke ponude današnje Komiže, a vi sami zaključite i ocijenite je li to nešto dobro, prosječno ili sve lošije.

KAKO JE POČELO?
Kada pitate turističke djelatnike koja je to Ribarska noć po redu, obično kažu 32.  a pravi odgovor je 27.  
A evo male kronologije:
1. Ribarska noć održana je u "velikoj" 1984. godini kada se proslavila 40. obljetnica dolaska "druga Tita" i "Vrhovnog štaba NOVJ" ili točnije zločinca Broza i njegove zločinačke komunističke paravojske na otok Vis. Eto, to je bio povod održavanja te prve po redu Ribarske noći. Treba priznati da su drugovi iz vlasti davali sve iz naše kase da te Ribarske noći budu velebne i da gosti - pjevači uistinu budu estradne zvijezde tadašnje Jugovine.
I tako bijaše sve do 1990. godine.
U "kolektivnoj memoriji" su još uvijek
i komiški mrzitelji ovih hrvatskih stjegova
RIBARSKA NOĆ 
NA KOJOJ JE SMETAO - HRVATSKI BARJAK! 
Na toj Ribarskoj nastupio je "povratnik" na estradnoj sceni Vice Vukov i sve bi bilo dobro da na Komuni nisu postavljena 2 hrvatska stjega, s tada važećim, bijelim početnim poljem na grbu. Barjake smo postavili mi, članovi HDZ-a, a ubrzo je uslijedio juriš poput onoga na Zimski dvorac u Petrogradu 1917. 
Na čelu kolone bili su tadašnji tajnik Mjesne zajednice, pokojni "sekretar Skoja" a za njime pjesnik i znastvenik poznat po "falkuši". Potonji je psovke koristio kao argument tražeći da skinemo hrvatske barjake "jer su kič". Eto danas mu, radi pragmatike, ne smetaju više hrvatski barjaci pa ih on podiže svuda, od gajete do Palagruže, od Lisabona do Bresta.. U napadu su prednjačili aktivisti Turističkog društva. Tu je bio donedavni konobar-direktor komiškoga hotela, zatim tadašnji omladinski funkcioner a danas SDP-ov vijećnik i još nekoliko njih. Voditelj Branko Uvodić, danas Hrvatina koji je razvukao emisiju "Lijepom našom" od Rvacke do svih susjednih zemalja, prije početka Ribarske noći pozivao nas je s pozornice: "Pozivam članove komiškog HDZ-a da uklone zastave s Komune jer ne može započeti fešta!" Eto, Bogu hvala, ni njemu više ne smetaju hrvatski barjaci. 
Sve je bilo na rubu incidenta, mi zastave nismo maknuli a fešta se ipak održala.
Idućega ljeta, dakle 1991., Titova JNA i četnici, dakle 2 "antifašističke vojske", udarile su po razoružanoj Hrvatskoj i komiških fešti više nije bilo.

PAUZA ZBOG RATA
Iduća fešta je bila tek 1996. godine. Do danas, taj komiški "brend", sumnjive nakane i kvalitete, konačno se pokvario do neprepoznatljivosti. Sve je manje posjetitelja komiške Ribarske noći. Ne znam kako će Partija to riješiti. Hoće li, po uzoru na film "Maršal" pozvati u pomoć 500 turista s Castrove Kube, 1000 turista iz zemlje pravog komunizma DNR (ili Sjeverne) Koreje i barem 2000 tisuće Kineza. Jer bez tih gostiju koji nedostaju neće se više moći održavati ona prava komiška Ribarska noć.
Smrt fašizmu - Sloboda narodu!

                                                   Piše: Mićo Sviličić
Iako su "rođeni" istim povodom 1984. godine,
komiška Ribarska noć je nadživjela ovaj "lijepi" spomenik 

Primjedbe

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Komiža: "nastavimo lijepu prIču..." - KAMP KAMENICE

Sada znamo kako se JNA na Visu "odbranila" od napada MUP-a

TITOVA ŠPILJA - komunistička LAŽ!