"Arbeit macht frei" na otoku Biševu

Što je bilo s oko 800 zarobljenika, Nijemaca, njihovih saveznika i civila, koji su tijekom 1944. godine preko komiške luke transportirani na otok Biševo?
Tzv. antifašisti su na njima doslovno primijenili nacističku parolu "Arbeit macht frei". Zarobljenici su izvrgnuti izgladnjivanju, prisilnom radu na gradnji ceste Mezuporat - Na Poje, a zatim su zatučeni i pobacani u rupe ili zakopani u pjeskovitom biševskom tlu. Dok bi odvodili zarobljenike prema stratištu, "herojski" Titovi partizani su dovikivali ženama i djeci koji su gledali s prozora: "Zatvorite škure, nimate co vidit!".
Prije 17 godina, nedaleko ceste koju su zarobljenici izgradili, između Mezuporta i Modre špilje, podignut je križ u spomen na pobijene žrtve. 
Danas je Biševo gotovo pust otok a "junaci" koji su mučili i klali zarobljenike uglavnom su poumirali. Aktualna vlast Grada Komiže eksploatira Modru špilju ali baš ništa ne čini kako bi se popravio devastirani križ i dostojno obilježilo mjesto ratnog zločina. Zašto? Možda zbog toga što aktualna vlast i ne smatra da su njihovi politički prednici i uzori na Biševu učinili nešto lošeg.

Devastirani križ kao spomen na ratni zločin "herojskih" Titovih partizana na Biševu

Primjedbe

  1. Drug Tito to, siguro, ni moga znat jer je živil u špilu
    a Inglezi to nisu mogli vidit jer su sidili na šentadu ispred višćicine kuće
    oni su tako dobri (evo vidiš) koliko in se zahvalno - klanjamo.

    OdgovoriIzbriši
  2. Bilo je i vrijeme da netko progovori o tim događajima.

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Komiža: "nastavimo lijepu prIču..." - KAMP KAMENICE

Sada znamo kako se JNA na Visu "odbranila" od napada MUP-a

TITOVA ŠPILJA - komunistička LAŽ!