KIBLA - povratak tradiciji

Gajeta nije jedina posuda kolektivne memorije. 
Tu spada i tradicionalna komiška KIBLA. 
Noćne posude, oli vam ga bukalini i vrčine, ujutro bi se kolektivizirale i slivale u kiblu. Do prije 50-tak godina, sve komiške kible ritualno su se prolijevale u more. Osobito popularna mjesta bila su iza mula, na puntinu od Lucice, na Šporku žolo (koje je radi rituala "zaradilo" svoj naziv) i - pod rivu. Komižani su, prvo radi sebe samih a zatim i turista (koji su krajem 19. stoljeća počeli pohoditi naše malo misto) od rituala prolijevanja kible poštedjeli Gusaricu i Kamenice. Evolucija, tehnologija, civilizacija pa i globalizacija, učinile su svoje. Prvo su stigle zahodske školjke i kanalizacija a zatim (prije 20 godina) i kolektor. I tu se gubi jedna lijepa tradicija komiške KIBLE. Nešto se izgubilo a "nešto" i dobilo: More je, ne samo u nekada zagađenoj Lucici, Šporkemu žolu i Jurkovici, već i pod Rivu, postalo čisto i pogodno za kupanje.
Prije par godina, NETKO tko drži do "tradicije" dosjetio se izraditi REPLIKU tradicionalne komiške KIBLE. Modeli replike danas se sidre, ne samo na mulu i pred Lucicom već i pred plažom Gusaricom i hotelom "Biševo". Tamo obavljaju stoljetnu "funkciju" komiške KIBLE na radost Komižana i turista.
"Svako vrime nosi svoje." - govore naši stari a lipo je što se, bar u redizajniranom obliku, očuvao jedan stari običaj i tradicija , pa makar i redizajnirane komiške KIBLE, kao posude kolektivne memorije.
Posude kolektivne memorije....

...neki ih zločesto nazivaju plovećim zahodima...

a vjerna su replika komiške tradicionalne KIBLE...


koje i zvukovno vesele domaće i goste...

...osobito u kasnim noćnim i ranim jutarnjim satima.

Ne sumnjamo da će predsjednik Gradskog Vijeća Grada Komiže SUTRA na sjednici "parlamenta" obavezno raspraviti o novom modelu KIBLE. Uostalom, kad hotel "Biševo" konačno dobije svoga vlasnika i taj će biti oduševljen obnovljenom tradicijom! 
Tri vrčine - klapa More


Primjedbe

  1. Nisu samo kible problem nego i pišanje po Komiži ljudima na vrata od kuće i po dvorištima i od ugostiteljskih objekata i od vandalskih prolaznika.

    Jutros su u 5-6 sati uzeli plavu gundulu i otišli iza mula prema jahtama ali još uvijek nije vraćena gdje je bila.
    Dali je to ukradeno i otišlo sa jahtama???

    OdgovoriIzbriši
  2. Javni red i mir na sidrištu Pol Guspu? Runcuni day after? Sarcen za Komižu ne živi tu problematiku jer take teme nisu na dnevnemu redu komiškega Gradskega Vijeća. Vlast sve probleme sidrišta riši soma meju sobom u back-stageu. Na Vijeću je jedini problemcić bil kako navuć većinu za rebalans proračuna ali i to se lako netalo. U pasonemu mandatu kupovolo se glose radnim mistima cilih famiji, pretvorbima poljoprivrednih particeli u građevinske i naknadima. Sal su devalvacija i recesija ucinili svoje: Sal se glosi kupuju po naslovu onega špageti westerna "Za šaku dolara": Za škatulu joj (domoćih).

    OdgovoriIzbriši
  3. Kad ti netko dođe u kuće i krade ti i prijeti da će te ubiti ako se slučajno braniš i zoveš policiju onda dobiješ prijavu da si ti remetio javni red i mir - u svojoj kući, na svom krevetu.
    ALI AKO TE ZLOSTAVLJAJU ispod prozora OD JUTRA DO SUTRA I TAKO SVAKI DAN PO CIJELI DAN I NOĆ (zimi i ljeti) i još ti potjeraju goste za koje uredno plaćaš
    ONDA to REMEĆENJE JAVNOG REDA I MIRA NE POSTOJI?!?!
    Jer da postoji onda bi ti bili i privedeni i utvrđen identitet i kažnjeni.
    Svugdje u svijetu je dom svetinja i kao takva zaštićena od svega i svačega a ulica je ulica gdje treba poštivati zakon.
    ILI su možda u saboru odlučili suprotno ????

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Komiža: "nastavimo lijepu prIču..." - KAMP KAMENICE

Sada znamo kako se JNA na Visu "odbranila" od napada MUP-a

TITOVA ŠPILJA - komunistička LAŽ!