Sutjeska 2023.



Ovih dana se puno pisalo o Sutjesci. Antife su pohitale položiti vijence a dalmatinsku pa tako i višku javnost pokušalo se senzibilizirati herojstvom i pogibiji mnogih Dalmatinaca u toj zabiti na tromeđi Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore.

Kad ih pitate što su tamo Dalmatinci branili ni sami ne znaju odgovora. 

A kad ih podsjetite TKO je Dalmatince vodio u toj pogibelji usred vukojebine nastaje prava frka. Uzvrati se uvredama.

Kao i sve postrojbe i 1. i 2. dalmatinska brigada imale  su svoje komandante i zamjenike komandanta a u lipnju 1943. godine na Sutjesci su to bili:

1.dalmatinska:

komandant GLIGORIJE MANDIĆ, Crnogorac (1912-1994), prije rata narednik u mornarici, nakon rata general - potpukovnik, narodni heroj od 1952.

Zamjenik komandanta OBREN IVKOVIĆ, Srbin iz Nevesinja (1911-1972), prije rata podoficir u pješadiji, nakon rata pukovnik, narodni heroj od 1953.

2. dalmatinska

Komandant SAVO DRLJEVIĆ Crnogorac (1912-1994) prije rata rezervni oficir (?), nakon rata general - pukovnik, narodni heroj od 1953.

Zamjenik komandanta RATKO SOFIJANIĆ, Srbin (1915-1968), prije rata krojač, nakon rata general - pukovnik, narodni heroj od 1953.

Mnogi su Hrvati - Dalmatinci poginuli na Sutjesci kako bi se izvukla "Ljubičica bijela" ALI su preživjeli njihovi komandanti i zamjenici, redom Srbi i Crnogorci, sve narodni heroji i visoki oficiri nakon rata. Jer Hrvati nisu bili za zapovjedna mjesta već samo topovsko meso. Ovi na Sutjesci dali su živote za srbocrnogorsku oficirsku kastu i novu tamnicu hrvatskog naroda - komunističku Jugoslaviju. I zato se ne treba čuditi što Sutjesku, Tjentište, Zelengoru pohode ili dižu u nebesa oni koji su nam visili nad glavom punih 45 godina i njihovi potomci.

         Mićo Sviličić

Idući post o narodnim herojima 2. dalmatinske.


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Komiža: "nastavimo lijepu prIču..." - KAMP KAMENICE

Sada znamo kako se JNA na Visu "odbranila" od napada MUP-a

TITOVA ŠPILJA - komunistička LAŽ!