30 godina od odlaska gubaša s otoka Visa

30. svibnja 1992. godine, na prepunoj komiškoj rivi, upriličena je proslava Dana Državnosti. Sudjelovali su zbor Osnovne škola Komiža, Hrvatska gradska glazba Vis, mješovita klapa "Riva" iz Komiže, te Dalibor Damjanović i Senko Karuza. Organizatori proslave bili su tada oporbeni komiški HDZ i Župa Sv. Nikole, a nazočne su pozdravili župnik don Šime Vrsalović i moja malenkost. Usred slavlja javljeno nam je da zadnji brodovi zločinačke JRM napuštaju višku uvalu. Nastupilo je oduševljenje. To je ukratko.


Nakon 20 godina, na otoku postoje 2 grada i brojne kulturne udruge. U viškoj Batariji održan je svečani koncert 26. svibnja 2012.  Datum je valjda prilagođen dolasku tadašnjeg predsjednika RH Ive Josipovića, ali neka. Na koncertu su nastupili: Mandolinski zbor "Mareta" - Vis, klapa "Koluna" - Komiža, klapa "Liket" - Podšpilje, klapa "Issa" - Vis i klapa "Komiža". 

Povodom 20. obljetnice odlaska gubaša s otoka, u Komiži nije održano ništa.

Davne 1991/92. koncerti su se organizirali bez pomoći iz općinskog proračuna. I usprkos okruženju neprijateljske vojske na škoju. Za Sv. Mikulu, Božić, Uskrs, pa i Dan Državnosti ...

Ove godine je punih 30 godina od odlaska okupatorske jugovojske. U Visu se iz gradskog proračuna "poklanja" koncert neke grupe, a u Komiži se tradicionalno - ne slavi ova obljetnica. Da dolazi netko od velikodostojnika iz Zagreba, tada bi se valjda dalo truda a ovako - ima i drugih prioriteta.

                           Piše: Mićo Sviličić

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Komiža: "nastavimo lijepu prIču..." - KAMP KAMENICE

Sada znamo kako se JNA na Visu "odbranila" od napada MUP-a

TITOVA ŠPILJA - komunistička LAŽ!