PRIČA IZ BALKANSKE KRČME



Zbilo se to u turističkom mjestu na Balkanu davne 1999. godine. Misteriozno je  nestalo 276 tisuća kuna turističke takse koje je naplaćivao  Turistički ured. Papala ih maca.

Kako je netko uočio i prijavio da fali taj novac, uslijedila je "opsežna" istraga, duga 4 godine da bi zadnjeg dana 2003. godine Tužiteljstvo podiglo optužnicu protiv trojice sumnjivih. Zbog financijskih 'dubioza' Turistički ured je nekoliko godina bio i raspušten.

Optužnica je, kako to već biva u balkanskoj priči, završila duboko u "škafetu" okružnog Suda gdje je, u mraku i tišini, morala čekati zastaru. Naime, jedan od optuženih bio je lokalni  Politprivrednik.

U međuvremenu je jedan od optuženih preminuo, a Politprivrednik napreduje i 2005. godine postaje odbornikom u općini i zamašnjak u vlasti nove Predsjednice općine. 

U onom 'počišćenom'  Turističkom uredu od 2003. do 2009. godine za šefa bio je postavljen suprug jedne suradnice našega Politprivrednika pa nije bilo straha da bi netko u ime oštećenog Turističkog ureda mogao tražiti natrag nestali novac. Šef je bio i lokalni novinar pa je i javnost bila 'zaštićena' od senzacionalizma.

Zbog prozivki na nerad sudaca kod kojih se 'izgubio' spis, 2009.godine (punih 10 godina nakon nestanka novca) Sud dvojici optuženih ipak počima upućivati pozive radi suđenja. 

Nastaje panika pa sredinom 2010. godine jedan od optuženih (ne onaj Politprivrednik) nasred varoši prijeti smrću građaninu koji je prozivao Sud radi nerada i time 'iskrivio' da ih uznemiravaju sudski pozivi.

Nakon godine dana Tužiteljstvo podiže optužnicu i taj biva osuđen na simbolična 2 mjeseca zatvora uvjetno na godinu dana. 

U međuvremenu se izmijenio Zakon pa  predsjednica Općine postaje i  predsjednicom Turističkog ureda.  

2013. JE KLJUČNA 

2013. je bitna godina jer Balkanska krčma ulazi u Europsku uniju. Bitna je i Politprivredniku jer od sredine 2013.  godine postaje predsjedateljem Odbora Općine. A bitna je i za 'pravicu' oko pokradenog novca Turističkog ureda.

Krajem 2013. godine održano je suđenje (nakon punih 14 godina!) s jedinim mogućim (😉) ishodom: 

Okrivljeni su oslobađeni svake krivnje! 😇

Je'l ikakav (i kakav) iskaz dala predsjednica Općine u svojstvu predsjednice 'navodno' oštećenog Turističkog ureda?! 

Jel' zaštitila Ured ili prijatelja Politprivrednika?! 

I tko je to rekao da uopće nekome fali 276 tisuća kuna?

I tko to kaže da je  pravosuđe nove članice EU na razini Balkanske krčme?!

        Piše: Mićo Sviličič 

 

P.S. Svaka sličnost događaja i likova iz priče sa onima iz stvarnog života je - slučajna. 😉

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Komiža: "nastavimo lijepu prIču..." - KAMP KAMENICE

Sada znamo kako se JNA na Visu "odbranila" od napada MUP-a

TITOVA ŠPILJA - komunistička LAŽ!