IZBORI 2015 - malo o zastupanju otočana u Saboru

Došli su i prošli parlamentarni izbori. Još se ne zna tko će biti mandatar ali se zna da su HDZ i Domoljubna koalicija relativni izborni pobjednici. 
Na gospodarski-nacionalno-duhovno osiromašenom otoku Visu, stanje je tek nešto bolje nego na izborima prije 4 godine. Većina, a to su oni među kojima ima i njih koji još ne znaju da je Tito umro, još uvijek biraju njegov lik i djelo, njegovu "milu" dičicu iz SDP-u, kako se KPJ danas naziva.
Komiža: "Hrvatska raste" (SDP i dr.) - 48,62 %, "Domoljubna koalicija" (HDZ i dr.) - 28,91%, Most - 9,20%
Vis:   "Hrvatska raste" (SDP i dr.) - 47,99 %, "Domoljubna koalicija" (HDZ i dr.) - 23,20%, Most - 14,41%.

O zastupanju otoka u prošlom mandatu
Ovoga puta se nećemo baviti analizom proteklih izbora već se podsjetiti da smo u prošlom sazivu (2011.-2015., po prvi puta, imali saborsku zastupnicu - Tonku Ivčević (SDP) iz Komiže.
Godine 2011. ona je bila 5. na listi "Ko-ko-da" koalicije i "elegantno" je ušla u Sabor, a na ovim izborima je bila na 11. mjestu. 
Ne znamo zbog čega su je njezini SDP-ovci ovako nisko postavili ali je ona svejedno imala mogućnost ulaska u Sabor - preferencijalnim glasovima

VELIKA OBEĆANJA
"Naša" zastupnica je, podsjećamo, krenula velikim obećanjima prema otočanima. 
U tekstu "Glas sa škoja - Ivčević: S otoka se više neće odlaziti" (http://www.slobodnadalmacija.hr/Split-%C5%BEupanija/tabid/76/articleType/ArticleView/articleId/157516/Default.aspx
koji je prije 4 godine u "Slobodnoj Dalmaciji" potpisao Bogoljub Mitraković, Tonka Ivčević je najavila: 

"Želim da moj glas u Saboru bude glas svih otočana i otočanki te da ih pravedno i pošteno zastupam u Saboru, gdje ću se posebno zalagati za naše teme, za bolji život i povratak otočana na otoke. 
Tražit ću svakako bolje i kvalitetnije povezivanje s kopnom, ali i otoka međusobno. Mi otočani između sebe malo komuniciramo i jedva se poznajemo, a svi imamo slične probleme."
Rekla je i:
"Stavit ćemo bivše vojne objekte i državno poljoprivredno zemljište u funkciju, te ojačati i privatizirati hotele kako bi bili zamašnjak gospodarskog razvoja na otocima."

OBEĆANJA, OBEĆANJA...
Ne znamo koga je to naša zastupnica vratila na otoke ali znamo mnoge koji su se za vrijeme njezinog mandata odselili. Znamo da je tijekom mandata obilazila otoke pa je tako u društvu Zorana Milanovića posjetila Lastovo, ali uistinu ne znamo što je ona to učinila na komunikaciji i međuotočnom povezivanju. 
Svi znamo kako je to Tonka Ivčević "stavila u funkciju" komiške vojarne Ravno, Rogači, Barjoška i Stupište a, na žalost, svjedočili smo i "privatiziranju" jedinog hotela u Komiži. Ostat će zabilježeno da je baš u vrijeme njenoga saborskog mandata "Modra špilja" d.d. otišla u STEČAJ.

PREFERENCIJALNI GLASOVI
Na koncu protekloga mandata "naša" se zastupnica našla u "odabranom" društvu zastupnika za koje, kako prenosi Maxportal "nikada niste čuli". http://www.maxportal.hr/koliko-nas-kostaju-zastupnici-za-ovih-28-ljudi-nikad-niste-culi-a-kostali-su-42-000-kuna-mjesecno/.
A kako su je prepoznali birači njezine koalicije "Hrvatska raste" u X. izbornoj jedinici? 
Evo odgovora:
Nisu je baš prepoznali. Stoga je zanimljivije kako su "našu" otočnu zastupnicu prepoznali njeni otočani, birači koalicije "Hrvatska raste" u gradovima i općinama Splitsko dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije:
Otok
Grad/općina
glasovi
%
VIS
Vis
58
11,31

Komiža
148
40,00
HVAR
Hvar
8
1,00

Jelsa
1
0,11

Stari Grad
2
0,36

Sućuraj
1
0,66
BRAČ
Supetar
1
0,10

Postira
1
0,41

Pučišća
0
0,00

Selca
0
0,00

Bol
2
0,53

Nerežišća
0
0,00

Milna
1
0,43

Sutivan
3
1,54
ŠOLTA
Šolta
6
1,12
KORČULA
Korčula
4
0,33

Lumbarda
2
1,03

Smokvica
0
0,00

Blato
5
0,82

Vela Luka
4
0,39
LASTOVO
Lastovo
5
2,43
MLJET
Mljet
0
0,00

Rad naše zastupnice u proteklom mandatu prepoznalo je 40 posto njenih birača u Komiži, dok na drugim otocima naše izborne jedinice, i u medijima njen rad i nije baš prepoznat.
SDP-ovi ministri iz prošloga mandata sada su osigurali saborske fotelje samo za svoje guzice. 
Nada umire zadnja, pa ako proradi "peškarija" i ako kojim slučajem SDP dobro pazari i uspije, unatoč izbornom porazu, nekim slučajem formirati vlast, tada možda i "naša" zastupnica ponovno osvane u Saboru gdje će se, kao i do sada, "često" čuti njen "glas sa škoja".

                                         UREDNIŠTVO

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Komiža: "nastavimo lijepu prIču..." - KAMP KAMENICE

Sada znamo kako se JNA na Visu "odbranila" od napada MUP-a

TITOVA ŠPILJA - komunistička LAŽ!