25 GODINA HDZ-a U KOMIŽI (4. dio) - prvo vodstvo i prvi višestranački izbori

Na današnji dan, prije 25 godina, održana je osnivačka skupština HDZ za tadašnju SO Vis.http://komiza-hdz.blogspot.com/2015/02/25-godina-hdz-u-komizi-3-dio-osnivacka.html
Nakon osnivačke skupštine izabran je Izvršni odbor od 17 članova. Izbor je obavljen aklamacijom tadašnjih 58 članova (22 s područja današnjeg Grada Visa i 36 s područja današnjeg Grada Komiže). Za predsjednika je izabran Mihael Acalinović, za tajnika Mićo Sviličić (autor teksta), a za rizničara - Jasna Koludrović. Nismo imali vremena ustrojavati ogranke već smo odlučili održati po jedan predizborni skup u Visu i Komiži. U Visu je, na moj osobni poziv stigao i održao govor tadašnji potredsjednik HDZ-a Perica Jurič. Za Uskrs 15. travnja 1990., istog dana kada je održan preizborni skup HDZ na splitskoj rivi, leutom "Tomislav" (vl. Miki Jerković) po jakom jugu smo otišli na predizborni skup u Hvaru. Tamo smo se imali priliku upoznati predsjednika HDZ-a i budućeg prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana.
HDZ je do izbora imao 83 člana (42 u Komiži, 33 u Visu, 5 u Podšpilju i 2 u Podstražju). 
Rokovi za kandidiranje su isticali, a mi još nismo niti znali što se sve bira na izborima. Naime, tadašnja Skupština Općine Vis bila je ustrojena kao i Sabor SRH. Imala je 3 vijeća, Društveno-političko vijeće, Vijeće Mjesnih zajednica i Vijeće udruženog rada. U tom zadnjem vijeću bili su odbornici izabrani u poduzećima. 
U okruženju koje sam opisao u prethodnim dijelovima feljtona, HDZ je za 33 odbornička mjesta kandidirao 18 kandidata. Dakle, za 15 mjesta i to 1 u DPV (Poje), 3 u Vijeće MZ (Poje) i čak 11 za VUR, uopće nismo niti imali kandidate. 
Moderna viška povijest će zabilježiti kako je SKH-SDP na prvim višestranačkim izborima zabilježio pobjedu. Ono što je važno za očuvanje domoljublja na ovom opustošenom otoku jest da je, usprkos svemu, i "stranka opasnih namjera" (kako je predsjednik SKH-SDP Ivica Račan prozvao HDZ) te 1990. godine na Visu imala svoje kandidate i to:
- Branko Pašalić, za Vijeće Općina Sabora SRH;
- 8 kandidata za Društveno političko vijeće SO Vis: Mihael Acalinović, Nikola Bašić, Miroslav Slavić i Mladen Živković (svi iz Visa), 

Antun Vidović, Tonko Vitaljić, Neven Vitaljić i Mićo Sviličić (svi iz Komiže);

(na područjima Poja /3 mjesne zajednice/ nismo imali kandidata) 

- 8 kandidata za Vijeće mjesnih zajednica SO Vis: Tonči Anđelinović, Emil Kjukušić, Dinko Koludrović i Rajko Žitko (svi iz Visa), 

Perižana Janjić, Jakša Mardešić - Živan, Andrija Marinković i Petar Mladineo (svi iz Komiže).
(u mjesnim zajednicama Podstražje, Plisko poje i Podšpilje, nismo imali kandidata).
Za Vijeće udruženog rada SO Vis: Karmelo Fadić i Ivan Vidović (RO "Neptun" - Komiža).
Povijest je zabilježila da je jedan HDZ-ov kandidat u većinskom izbornom sustavu ipak postao odbornikom SO Vis. Bio je to Komižanin Jakša Mardešić - Živan koji je izabran u Vijeće Mjesnih zajednica. 
Nakon što je izborna "utakmica" prošla, "generali poslije bitke", tražili su krivce. Riječ je o onima koji nisu imali hrabrosti učlaniti se u HDZ prije izbora, dok je sve bilo opasno i neizvjesno. Po njima, izborni rezultati u Visu su posljedica što je na listama bilo premalo Višana, a u Komiži jer je nedostajalo - intelektualaca. Naravno, intelektualaca "nije" nedostajalo kandidatima SKH-SDP. Imali su kandidata i bez završene OŠ, ili tek sa završenim partijskim kursom, ALI njihovi birači su bilo disciplinirani. Iako je Partija javno podržala 4 "nezavisna" kandidata iz Komiže (Zoran Franičević, Tonči Božanić, Ivica Mardešić i Vinko Martinis) od njih je izabran samo 1. Birači partije su na listićima tražili samo kraticu SKH.
Kad se HDZ osnivao svakome su "vrata" bila otvorena ALI, oni koji su se u Komiži smatrali "poštenom inteligencijom", tada su inteligentno čuvali lik, djelo i sliku pokojnog maršala. Da im Hrvatska nije bila mila dovoljno je pogledati kako su neki od istaknutijih komiških intelektualaca tada izjašnjavali Jugoslavenima. 
Slijedilo je razdoblje pred Domovinski rat a zatim i rat. Umjesto da zaštite gospodarske "subjekte", otočka vlast je čuvala parole na zidovima. O tome razdoblju, do idućih lokalnih izbora 1993. godine, sačuvana je prava zbirka članaka i dokumenata koji će ugledati svijetlo dana na ovom portalu.
Svima koji ovaj dan smatraju značajnim za jačanje domoljublja i razvoj demokracije na otoku Visu, iskreno čestitam obljetnicu! 
Smatram potrebitim sjetiti se svih ljudi koji su tada imali hrabrosti pristupiti HDZ-u a osobito onima koji su bili kandidati na prvim višestranačkim izborima. Jer, nitko nije mogao biti siguran kako će završiti izbori u Hrvatskoj pa tako ni borba za njenu nezavisnost. Prošlo je četvrt stoljeća i mnogi su u međuvremenu preminuli. Njih se osobito prisjetimo biranim riječima i molitvama jer to uistinu i zaslužuju.
                                        Piše: Mićo Sviličić

Primjedbe

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Komiža: "nastavimo lijepu prIču..." - KAMP KAMENICE

Sada znamo kako se JNA na Visu "odbranila" od napada MUP-a

TITOVA ŠPILJA - komunistička LAŽ!