Postovi

Prikazuju se postovi od studeni, 2015

KOMIŽA, PUT DO GRADA I NATRAG - DO SELA!

Slika
Ovih dana, u jeku pregovora oko sastavljanja vlasti u Hrvata, otvorilo se pitanje ukidanja brojnih gradova i općina. Jedan od gradova koji bi izgubili svoj status, pa čak više ne bi bio niti općina, jer ima samo 1526 stanovnika, je i Grad Komiža. Kada su se 1992. i 1996. godine određivala pravila koja određuju koje mjesto može biti općinom ili gradom, broj žitelja je bio tek samo jedan od kriterija. Komiža ga nije ispunjavala ali jest mnoge druge.  KAKO JE KOMIŽA POSTALA GRADOM? Dakle, kada je izmjenom Zakona o područjima županija, gradova i općina, Komiža postala gradom, imala je (po popisu stanovništva iz 1991.)  2255 stanovnika ili 50 posto više nego danas. U osnovnoj školi je bilo oko 200 učenika ili dvostruko više nego danas.  No Komiža je tada imala niz drugih obilježja koja predstavljaju grad: Osim Osnovne škole, u Komiži su djelovala i: - ugostiteljska odjeljenja Srednje škole (koju su zlonamjerni nazivali "Pačjom školom"); - područni odjel Glazbene šk

Adio ribarska Komiža?

Slika
Političko-interesna skupina koja vodi Komižu u "bolju budućnost" sve je podredila nautičkom turizmu. Onome u kojem je sve "pod kontrolom", osobito novci, jer nisu pare za budale. Uređuje se komiška riva. Bit će "još starija i još ljepša". Kao i Dubrovnik za vrijeme granatiranja 1991.? Ribarska luka na Mlinu neće se izgraditi. Nikada. A za koga će biti novi ormarići sa vodom i strujom na Rivi? Za ribare? Mukta ili povoljno? Ili za nautičare? Pitajte Marasa, Grčića, ili Bauka?   Nakon invazije na kupališta.... ...slijedi i "okupacija" rive?

Izbori 2015, "Hrvatska raste" i "papamobil"

Slika
U Gradu Komiži, došli su i o'šli izbori a smeće po ulicama, uključujući i pasji izmet, ostalo! Duže od 20 dana ovaj je građevinski otpad na javnoj površini....  Raspale se vreće pa navraćaju i psi... ...koji ostavljaju logo "još boje Komiže" (krilatica koalicije SDP-HNS-HSS) Što radi najskuplji hrvatski "papamobil" (od milijun kuna)? i  A što nadležni  rodijački kadrovi? Dok Hrvatska "raste"?

IZBORI 2015 - malo o zastupanju otočana u Saboru

Slika
Došli su i prošli parlamentarni izbori. Još se ne zna tko će biti mandatar ali se zna da su HDZ i Domoljubna koalicija relativni izborni pobjednici.  Na gospodarski-nacionalno-duhovno osiromašenom otoku Visu, stanje je tek nešto bolje nego na izborima prije 4 godine. Većina, a to su oni među kojima ima i njih koji još ne znaju da je Tito umro, još uvijek biraju njegov lik i djelo, njegovu "milu" dičicu iz SDP-u, kako se KPJ danas naziva. Komiža: "Hrvatska raste" (SDP i dr.) - 48,62 %, "Domoljubna koalicija" (HDZ i dr.) - 28,91%, Most - 9,20% Vis:   "Hrvatska raste" (SDP i dr.) - 47,99 %, "Domoljubna koalicija" (HDZ i dr.) - 23,20%, Most - 14,41%. O zastupanju otoka u prošlom mandatu Ovoga puta se nećemo baviti analizom proteklih izbora već se podsjetiti da smo u prošlom sazivu (2011.-2015., po prvi puta, imali saborsku zastupnicu - Tonku Ivčević (SDP) iz Komiže. Godine 2011. ona je bila 5. na listi "Ko-ko-da&qu

Hrvatska raste - nova radna mjesta na komiškoj rivi?

Slika
4 godine je sjedila u Saboru. I pored toga je u stečaj otišla vodeća tvrtka u mjestu ("Modra špilja" d.d.) i sada, pred parlamentarne izbore, proglasila je "velike" radove. HRVATSKA RASTE?! Riječ je dakako o SDP-ovoj saborskoj zastupnici Tonki Ivčević , vikend-gradonačelnici Grada Komiže.  Propast "Modre špilje" d.d. - kruna mandata!  Kao visokopozicionirana dužnosnica možda je mogla spasiti tvrtku "Modra špilja" d.d. Možda, ali je ona tamo (zaokružite točan odgovor): - štitila interese države; - štitila imovinu Grada (s kojom je hotel ušao u pretvorbu); - čuvala leđa konobar-direktoru, svom ortaku iz HNS-a. Vjerujemo da znate odgovor. Zna se, i vidi, točan odgovor. Radovi na rivi - dio kampanje Hrvatska raste Na koncu, ministar Gordan Maras je za potrebe kampanje svoje partijske kolegice iskeširao milijun i tristo tisuća kuna, i raskopala se komiška riva. Tamo se valjda otvaraju ta radna mjesta iz SDP-ova programa?