Postovi

Prikazuju se postovi od listopad, 2014

U Podšpilju: Tradicionalni svečani doček - Dušnog dana!

Slika
Spočitavaju nam da širimo samo loše vijesti. E pa evo jedna dobra:  U zadružnom domu u Podšpilju na Sve Svete /SUBOTA/ organizira se već tradicionalno  SVEČANI DOČEK  Dušnog /ili Mrtvog/ dana!   Po običaju, organizira ga Udruga s iskustvom organiziranja vjerskih svečanosti. Ove godine povoda za svečani doček ne nedostaje: Nakon smrti riblje industrije, u Komiži je preminula i turističko-hoteljerska kuća Modra špilja d.d. a, nakon mokrog ljeta, "uspješne" jematve i "rekordnog" uroda maslina, škurnji don se bliži i Poljoprivrednoj zadruzi. Stoga, po onoj oprobanoj: "Udri brigu na veselje" i /kao nitko u svijetu/ svečano dočekujte Dušni dan!  "Blago zemlji koja ima ovakvu omladinu!" - rekao je JeBe Tito, I tovariš Staljin, također.

Čuvanje "dostojanstva" zločinaca!

Slika
Približava se još jedan Dušni dan kada ćemo obići groblja na kojima počivaju posmrtni ostatci naših bližnjih i spomen-obilježja podignuta u čast poginulim, ubijenim ili umrlim od rana i bolesti u prethodnim ratovima.  Prošloga mjeseca komiška gradonačelnica Tonka Ivčević, predstavnici državne vlasti, vojske i oni koji se nazivaju antifašistima položili su vijence ispred spomen-ploče poginulih u NOR-u i od NOR-a (jer su mnoge čija su imena na toj ploči ubili sami komunisti) i k tome su ponosno, još jednom, okrenuli stražnjice spomen ploči na kojoj su imena 9 naših sugrađana. Nije se čuditi što zločinci (komunisti) okreću stražnjicu svojim žrtvama ali se treba zapitati zašto to čine oni koji se, poput komiške gradonačelnice Tonke Ivčević, deklariraju vjernicima. IVO BURMAZ LUKE (1911-1945),   MARTIN GRGIĆ LUKE (1904-1043), PAVAO KORDIĆ ANTE (1900-1945), ANTE MARDEŠIĆ MIHA (1921-1945), ANTE MARINKOVIĆ JAKOVA (1919-1945), VINKO MARINKOVIĆ IVANA (1906-1945), FRANE TIPIĆ

Gradonačelnice, gdje je OČITOVANJE?

Slika
Jesu li eksponati komiške ribarske zbirke spakirani i pohranjeni radi muzejske obrade ili prepušteni samouništenju? - samo je jedno je od pitanja koje je komiški slikar i autor zbirke uzlova u Komuni Joško Martinis Centinić uputio gradonačelnici Tonki Ivčević u svome zahtjevu za očitovanjem u pitanju ostvarenja Muzeja u komiškoj utvrdi Komuni.  Uvažena gradonačelnica (i saborska zastupnica) nije se još očitovala po zahtjevu pa dopis Joška Martinisa objavljujemo na ovom nezavisnom i nepristranom blogu. Naravno, iako gradonačelnica ima na raspolaganju sve "javne" medije u RH i svoje lokalne (od radija do raznih portala), zbog važnosti problematike spremni smo objaviti i njen odgovor (ukoliko ikada odgovori). Objavit ćemo i dokumente koje je Joško Martinis priložio uz zahtjev. PRILOG br. 1. ("Povijest u mreži") PRILOG br. 2 PRILOG br. 3 Ima još priloga i sve ćemo objaviti!

Remontni zavod Je Be Tito u Komiži

Slika
Početak izgradnje Ribarske luke u Komiži, koju zločesti nazivaju novim Obrovcem, kasni. Razlog: nedostatak vrpce za svečano otvaranje.  Ali ovdje, u mjestu gdje živi uspomena na herojsku borbu naših naroda i narodnosti, u ratu i nakon rata, još vrijedi ona stara parola NNNI! (ništa nas neće iznenaditi) U punom pogonu su navozi Remontnog zavoda Je Be Tito na Bodu. Veliki je interes za uslugama Zavoda, od komiških ribara, preko Europske unije do zemalja regiona i navozi su - puni.  Kvaliteta usluge privukla je jednog vlasnika luksuznog broda iz daleke Istre. A križ? U Komiži boravi gospođa iz Konzervatorskog odjela iz Splita . Možda istražuje primjereniju lokaciju na kojoj će križ biti dislociran, dalje od očiju ali bliže Bogu, na nekom okolnom brdu? "Obrovac" kasni zbog nedostatka vrpce. Ostalo, Josipović, Milanović, Hajdaš-Dončić i ostali su uvijek (za dom?) SPREMNI!

Hvala Ti Bože što nije 1945-ta!

Slika
Doslovce su ugasili Komižu i gotovo sva radna mjesta ali ustrajavaju na obračunu s političkim neistomišljenicima. Mentalni sklop staljinista iz 1945. u Komiži još živi. Vidjelo se to prigodom nedavne proslave 70. obljetnice dolaska zločinca Broza na Vis ali i u svakodnevnom životu. Hvala Ti Bože što nije 1945-ta! Komiški "kukurikavci" (SDP-HNS i HSS Tončija Božanića) su kroz zadnjih 15 godina zatvorili većinu radnih mjesta u Gradu Komiži. Redom su "padali": tvornica za preradu ribe "Neptun", područna odjeljenja Srednje škole, područni odjel Osnovne škole u Podšpilju, područni odjel Glazbene škole u Komiži, Matični ured, Ured za prostorno uređenje... Nakon što su poslužili vlastima za "provedbu" lokalnih izbora, i većina zaposlenih u Centru za pomoć i njegu je ove godine upućena Zavodu za zapošljavanje... Prije  nekoliko dana stečajem je završena agonija turističko-ugostiteljske tvrtke "Modra špilja" d.d. Prilikom uručenja odluka